• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jamo fc-6000 co można z tym zrobić?

Reakcji
0
Witam

Jestem tu nowy więc na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie pozdrowić:)

Dostałem w idealnym stanie kolumienki jak w tytule i chciałbym je troszkę poprawić bo mimo iż nie jestem audiofilem nie grają dla mnie dobrze. Chciałbym przede wszystkim poprawić całą górę i szczegółowość teraz właściwie w ogóle jej nie ma . Tony niskie graja przyzwoicie, mogą zostać.
Głośniki są markowane jamo, nie znalazłem na ich temat żadnych informacji. Skrzynia jest wykonana z dość grubego drewnopodobnego materiału. sklejka? Brak wygłuszenia, zwrotnica najprostsza możliwa. 2 kondensatory i 2 cewki.

Będą pracowały w stereo z amplitunerem denon serii 1609. Ew z samoróbką stereo na mosfetach

Muzyka będzie dość zróżnicowana, od starego polskiego rocka po radiowe hity czasów teraźniejszych.

Podpowiedzcie co można z tym zrobić niewielkim kosztem? powiedzmy do 200-300zł nie wliczając wygłuszenia i zwrotnicy bo to wykonam samodzielnie.

Tutaj zdjęcie kolumn http://img3.sprzedajemy.pl/540x405_kolumny-jamo-fc-do-1461438.jpg

Ostatnia edycja:
zmiana wysokotonowki + nowa zwrotnica

niby prosty zabieg, ale tobie jako poczatkujacemu zajmie to duzo czasu, pracy i nerwow (nie wspominajac o kosztach sprzetu pomiarowego)

Jeśli chodzi o elektronike to dla mnie żaden problem, posiadam potrzebne urządzenia pomiarowe, jeśli nie w warsztacie to w pracy. Wzorów także troszke znalazłem w internecie.
Pod jakikolwiek wysokotonowy kopułkowy będę potrzebował powiekszyć otwór myślę że z tym będę miał większy problem. Bo nie mam czym tego zrobić estetycznie.
Co z wygłuszeniem? zostawić jak jest?
Któryś konkretny głośnik polecasz?

Witam Cię lukaszad. Trochę się podepnę pod temat bo sam posiadam od lat x wymienione kolumny i sam również chciałem je z lekka podrasować. Jednak z braku możliwości porobienia jakichkolwiek pomiarów wolałem dozbierac trochę mamony i zacząć składać Tlkę Dabyla. Lecz jeśli będziesz miał jakakieś ciekawe wyniki pomiarów to bardzo bym Cię prosił o wysłanie mi jakichś informacji na PW.

Pozdrawiam
Czarek

Jeśli chodzi o elektronike to dla mnie żaden problem, posiadam potrzebne urządzenia pomiarowe, jeśli nie w warsztacie to w pracy. Wzorów także troszke znalazłem w internecie.

problem w tym ze same wzory nie wystarcza - poczytaj arty na glownej to albo minie ci ochota albo bedziesz wiedzial co i jak zrobic

Pod jakikolwiek wysokotonowy kopułkowy będę potrzebował powiekszyć otwór myślę że z tym będę miał większy problem. Bo nie mam czym tego zrobić estetycznie.
mozna sprobowac wsadzic cos malego
po urlopie w STXie bedzie dostepna samochodowa wersja wysokotonowego AWXa
cena smieszna - 74zl/szt
moznaby na to sie skusic

Co z wygłuszeniem? zostawić jak jest?
skoro bas jest OK to nie ruszaj

Basu może jest sporo ale jest tak męczący, że po pół godziny słuchania masz ochotę posiedzieć w totalnej ciszy do końca dnia;) Ale jak to mówią " jak się nie ma co się lubi..." :)

Ale mam wrażenie, że ten głośnik niskotonowy ma potencjał tylko faktycznie zwrotnica woła o pomstę do nieba

Ostatnia edycja:
Właśnie mi się przypomniało że jakiś czas temu zrobiłem zdjęcia tego głośnika żeby ktoś go ewentualeni zidentyfikował - myślę że teraz jest dobra pora żeby je tutaj wrzuć i może komuś się uda:)

Załączniki

• 20120621145.jpg
    20120621145.jpg
    96.8 KB · Wyświetleń: 0
  • image002.jpg
    image002.jpg
    94.3 KB · Wyświetleń: 0
Hm sam mam kolumny jamo (nie pamiętam symbolu, ale inne niż Twoje) i również u mnie góra to najsłabsze ogniwo. Nie dość, że niedomiar wysokich to jeszcze szczegółowość pozostawia do życzenia. Czy wyroby firmy jamo tak mają?

Czy wyroby firmy jamo tak mają?
Powiem Ci że brat ma Jamo s 606 i gra to bynajmniej dobrze (oczywiście moja subiektywna ocena). Ale też te kolumny to inna półka więc nie ma co w ogóle porównywać

Yyyyy? Ja prosi ty użyć słów co ty rozumieć
hehe jak tylko to napisałem to stwierdziłem, że faktycznie coś nie gra:) . Chodziło mi oczywiście o to , że według mnie gra to przynajmniej przyzwoicie:)

Pozdrawiam

Nie na temat...
nawet nie znalem takiego slowa jak "bynajmniej"
az do czasu kiedy nagminnie zaczeli naduzywac go internauci a inni wklejali: "bynajmniej to nie przynajmniej"
teraz sam upominam o to moja dziewczyne ;]

Nie na temat...
Właściwie to zrozumiałem, ten błąd jest częsty.
Wybacz.
Ale ja na takie wyczulony jestem i to stąd. Tematykę tu mamy audio, ale język to język, takie wspólne portki dla każdego. Bez standardów językowych chaos, domysł i niezrozumienie.

Informacja
Bynajmniej to taka partykuła przecząca jest, znaczy w żadnym stopniu, wcale, zupełnie nie i pasować będzie w zdaniach wyrażających zaprzeczenie, jak Bynajmniej nie grało dobrze (= wcale nie grało dobrze). Najprościej - nie używać w zdaniach oznajmujących (acha, nie ma nic wspólnego z przynajmniej prócz rymu).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
problem w tym ze same wzory nie wystarcza - poczytaj arty na glownej to albo minie ci ochota albo bedziesz wiedzial co i jak zrobic

Fakt, jest tego trochę, Pewnie nie będzie łatwo i nie wyjdzie idealnie ale liczę że wyjdzie lepiej niż jest aktualnie. Mam dostęp do drutu, karkasów i wolnego czasu. Ryzykuję mało. Nie spodziewam się cudów, nie ma się co oszukiwać to mocno budżetowe skrzynki.
mozna sprobowac wsadzic cos malego
po urlopie w STXie bedzie dostepna samochodowa wersja wysokotonowego AWXa
cena smieszna - 74zl/szt
moznaby na to sie skusic

Bardzo atrakcyjna cena, na ten moment nie widzę ich w ofercie ale są droższe odpowiedniki kopułkowe, Czytałem o nich opinie, dość dobre. Czy wersja o której mówisz będzie równie dobra?

skoro bas jest OK to nie ruszaj

W budżecie który założyłem zostanie jeszcze trochę środków. Ktoś wcześniej pisał że tony niskie są męczące.
Fakt. nie czepiałem się bo na tym mniej mi zależy ale skoro troszkę $ zostało to i tutaj mogę coś pokombinować.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, nie znam parametrów głośników i pewnie nie poznam. o ile z wysokotonowym nie będzie problemu bo zostanie wymieniony tak cala reszta zostaje. Jak dobrać częstotliwość podziału? Zostawić jak jest ściągając parametry z oryginalnych zwrotnic, zakładając że w Jamo ktoś policzył to prawidłowo?

Powrót