• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jbl 1200t

Reakcji
0
witam. jestem tu nowy wiec mi bardzo miło że moge dołączyć do grona audiocarowców.

posiadam taką http://allegro.pl/item98757770_jbl_cs_1200t_gwar_pl_transport_gratis_bonus_.html

tubę i chciałbym zrobić odpowiednią skrzynię żeby mi weszła do mojego sejka. czy ktoś jest w stanie mi wyliczyć jakie wymiary powinna mieć taka skrzynia. wiem że są jakieś programiki do obliczania tego ale nie mam czegoś takiego a po drugie to chyba i tak mam za mało wartosci które wypadało by mieć. nie mam audiofilskich ambicji. po prostu żeby to grało w miare przyzwoicie. dzeki za wszelki podpowiedzi. dodam ze skrzynie nie moze byc wyzsza i szersza niż 35cm

pozdro for all

Masz tubę, oblicz jaką ma objętość. O takej objętości powinienś zrobić bude. Jescze lepiej by było jakbyś znalazł parametry tego głośnika i go przesymulował :)Wtedy dobierzesz sobie BR albo buda closed .

taraz ta tuba ma BR wiec skrzynia tez powinna miec? i w jakim miejscu? czy to istotne czy bedzie z tyłu,z przodu,wysoko,nisko??? thx

ja niewidziałem jeszcze tuby z br :)

to jest zwykla skrzynia w ksztalcie walca....

w innym topicu piszesz ze 137 db uzyskałes na wzmaku 100 W,ciekawe....

nie widziales to zobacz w linka który dałem :)

a 137 db było własnie na tej tubie i piecu blaupunkt

a 137 db było własnie na tej tubie i piecu blaupunkt
n/c

Oblicz ile buda ma objętości i zrób skrzynkę o podobnej, br daj gdzie tam Ci pasuje ;]
Tylko po co było kupować "tube" skoro i tak nie potrzebujesz walca ?

to może z tyłu ta własnie dziura przez którą wytłaczane jest powietrze to kosz na smieci a ja nie wiem??? ;)

<piwko>

pozdro

cytat z allegro :

• Dwa magnesy o wadze 1100g każdy i wychylenie membrany do 12mm czynią te subwoofery idealnym wyborem, gdzie potrzebne jest głośne brzmienie.

• Obudowa z bass reflexem, optymalnie dobrana do środowiska samochodowego

• Precyzyjnie dostrojona, aby wytwarzać potężny, głęboki bas.

• Zaprojektowana w pełni w USA. Kiedy chodzi o potężny dźwięk, wiemy, że musi pochodzić z USA.

itd itd

brakuje tylko:
"super bass"
"pasmo przenoszenia od 3hz..."
"dzięki temu że membrana jest wklęsła bass jest głębszy"
"50000w magicznej mocy RMS "
itp (jakoś nie mialem weny :)

Tasiorowi chodzi o to że tuba (taka prawdziwa, a nie closed czy br w kształcie walca)
i br to zupełnie 2 różne typy obudów ...

Tak takero,przynajmniej Ty mnie rozumiesz...
a tuby z br ja jeszcze niewidziałem,prosze daj link jak widziales(do tego kto pisal ze widzial taka)

chodzi wam o taka tube co ma rulonik z kartonu w srodku, tak?? i na dodatek BR?! tego to jeszcze nie widziałem...

Powrót