• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

JIG & preamp Wallin'a

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
postanowiłem zrobić JIG'a, no i zrobiłem;)

zabawa przenia, polecam każdemu;]

JIG: wszystkie elementy starałem się kupić dobrej jakości, rezystory 1% metalizowane, gniazda i wtyki pozłacane. Obudowa na zatrzaski Z-44.

Preamp: również elementy co najmniej dobre, rezystory metalizowane 1% porządne gniazda, oraz kable wewnątrz.
(płytka z Audiomanii wytrawiona przez kolegę LukaszN - dzięki;) )

część elementów zamówiona 'przy okazji' z TME, reszta z FAS-u, koszt ok 100pln + mikrofon.

kilka fotek:

wpisz w wyszukiwarce na forum i sprawdz :)
ten koszt to razem z przesylkami czy same materialy?
tez sie przymierzam juz od jakiegos czasu do tego, ale zawsze mam inne wydatki :)

krzyhoo9, http://audiomania.info/articles.php?id=9 -tutaj masz wszystko ładnie opisane.
greg00, to koszt miej-więcej, jeśli zamówisz wszystko w jednym sklepie zmieścisz się w 100pln. brałem też dużo na zapas;)

co jeszcze powiem... strasznie zabija czas, już 2 dzień z życia;)

mIKI, strasznie drogo :neutral: mnie JIG mniej kosztowal bo zastosowalem elementy przecietnej jakosci

popelniles jeden blad ktory popelnilem rozniez ja - lepiej kupic gniazda sprezynowe niz skrecane poniewaz mozna zaoszczedzic sporo czasu podczas pomiarow :wink:

polecam kazdemu zbudowanie JIGa nawet na najtanszych elementach glownie po to aby sobie mierzyc elementy itp
taniego JIGa mozna zlozyc juz nawet za 20zl a najtanszy miernik z mozliwoscia mierzenia cewek kosztuje ok 200zl :razz:

Pawel S., główny koszt JIGa to gniazda RCA, wtyki RCA i Bananowe. reszta to groszowe sprawy.
myślałem o sprężynowych ale... jednak nie gwarantują zawsze pewnego styku, tutaj mogę dokręcić naprawdę mocno - a jednak ma to znaczenie.

Powrót