• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jig vs. jig

odpowiedź: tego z audiomanii...
a dlaczego??
bo tutaj są specjaliści od niego i napewno doradzą :P

W arcie na audiomani zamieściłem opis JIG'a II ,ten drugi to chyba JIG I , poprzednia wersja. Wersja II jest oczywiście lepsza ( bo inaczej by nie powsatała ;)

A jakiego mikrofonu używacie? Czy "zwykły" elektretowy się nie nadaje? Nie chcę wydawać 5 dych na wm60 do jednego pomiaru, a mam ambitny plan zrobienia sobie zwrotnicy.

Niestety sie nie nadaje i musisz trochę wydać. Najtańszy nadajacy do pomairów mikrofon to MCE 2000 , można kupić w sklepie we wrocku.

Tak naprawdę to pomiary nie będą się różniły niczym, można powiedzieć, że JIGII jest bardziej funkcjonalny.

Ja używam JIGIII który jest moją konstrukcją ;-)

mlodedrwale napisał:
A jakiego mikrofonu używacie? Czy "zwykły" elektretowy się nie nadaje? Nie chcę wydawać 5 dych na wm60 do jednego pomiaru, a mam ambitny plan zrobienia sobie zwrotnicy.
etam do jednego pomiaru... uważaj to wciąga ;)

Aaa niech tam! W takim razie poszukam w niedzielę na wolumenie tego mikrofonu :) (mam nadzieję że będzie)

PS a może wie ktoś gdzie w wwie można kupić mce2000? byłem pod gusem a tam zrobili wielkie oczy 8O

Na google znajdziesz jedna jedyna firme z wrocławia co ma ten mikrofon. Może inne też maja ale wyszukiwarka tego nie znajduje. Nawet kiedyś do nich dzwoniłem bo byłem zainteresowany kupnem i powiedzieli ,że mają ale i tak w sumie kupiłem WM60.

No jasne, jakby to było jakby to co chcę kupić było w każdym sklepie.... ale per aspera ad astra! Popatrzę na wolumenie, bo tam to różne dziwne żeczy bywają. A jak tam nie znajdę, to w necie poszukam :/
BTW czy na tych mikrofonach jest napis "wm 60" albo "mce 2000", bo jak oglądałem takie kapsułki ze zdemolowanego sprzętu to były to no-name'y totalne, zero jakiegokolwiek napisu.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

No dobra,a jest ktos chętny co by jig-a na zamówienie zrobił?Bo by sie mi przydał a jak mam te rezystorki kompletowac to mnie szlag trafia!I to poważnie.
PZDR

mlodedrwale, fajowo!Ile kaski mam szykować?Albo może sie na wolumenie w niedziele stykniemy?Bo sie wybieram normalnie.
PZDR

a czym z wyglądu różni się taki wm60a od zwykłech mikrofonów?? może z nimi jest tak jak z tymi podróbkami stk??robił ktoś pomiary porównawcze z użyciem zwykłego taniego elektretu??

Ile kosztuje zrobienie Jig'a, bo może bym sobie zmajstrował, a itak będe w niedzielę na Wolumenie, to bym z wami połaził.

Zygmunt z wyglądu nicznym, ale powinien mieć napis z boku jaki to model. Wątpię, aby ktoś podrabiał te mikrofony, jak przynajmniej o tym nie słyszałem.

Zrobienie JIG'a kosztuje około 20-30zł.

Powrót