• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kabel coaxial 12 m brak dźwięku

Reakcji
0
Witam
Mam problem z połączeniem 12m kablem (coaxial końcówki rca) dwóch dac-ów ( brak dźwięku ).
Przy użyciu krótszego kabla 1.5 m wszystko działa.
Kabel 12 m przechodzi test diody i przy wcześniejszej kofiguracji typu dac + amplituner też działał - przesyłał dźwięk.

to jest dokładnie kabel: Broadway professional microphone cable high impedance low-noise ofc mono z tego co widze kabel za ok 3 zl na allegro
wczesniej przy innym amplitunerze sprawował sie wystarczająco dobrze czyli przenosił dźwięk ...

Wcześniej działało teraz nie, test diody przechodzi - uznaje ze jest jakieś zwarcie po drodze nie wszędzie można sprawdzić bo dostępu do kabla nie ma - muszę podmienić na inny ...
jaki kabel kupić żeby jakościowo było ok ?
potrzebuje 12 m kabla - łączę daca prodigy cube (coaxial output) i Musical Fidelity V90-DAC (coaxial input)
jaki kabel kupić najlepiej ?

https://allegro.pl/listing?string=kabel 75ohm&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-2-0222
Spróbuj na jakimś takim.
Spdif teoretycznie do 15m, A ponieważ jesteś blisko tej granicy, a masz inny kabel niż dedykowany (znaczy ten koncentryk 75ohm), to przy 12m pewnie już kwestia farta, że na niektórych urządzeniach działać będzie, a na niektórych nie.
Spróbuj z tym koncentrykiem, może będzie lepiej.

Dziękuję za konkretna odpowiedź

Generalnie przy tym połączeniu mam też możliwość skorzystania z kabla optycznego - może to było by pewniejsze i lepsze rozwiązanie np lepsza jakość ?

Optyczny generalnie zapewnia ci separację galwaniczną urządzeń no i jest mniej podatny na wpływy z zewnątrz. Poza tym niczego nie powinien zmienić, to ten sam spdif tylko po drodze jest jeszcze nadajnik i odbiornik. Natomiast nie mam bladego pojęcia ile kosztuje światłowód tej długości ani czy będzie działał.

Powrót