• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel cyfrowy

Reakcji
0
Mam pytanko- czyjest możliwe podłączenie kompa z amplitiunerem przez kabel cyfrowy?
Do karty dzwiękowej podłączam mały jack, a do amplitiunera chinch do wyjścia cyfrowego. Wszystko podłączyłem skonfigurowałem i cisza. (kabel jest sprawny)

No a puszczasz sygnal z amplitunera na komputer czy z komputera na amplituner?

Moze pomyliles wejscia/wyjscia ?? Sprawdz dokladnie

Komputer( LineOut ) -> wejscie ampli komputer podaje sygnal do amplitunera

odpowiednie wyjscie ampli -> Komputer (LineIn) amplituner podaje sygnal do komputera

Sygnał jest puszczany z komputera do ampllitunera. Wszystko jest podłączone dobrze. Zmieniło się tylko podłączenie w amplitunerze nie ma dwóch chinchów analogowo podłączonych tylko jeden z kabla cyfrowego w wyjście cyfrowe (w kompie jest mały jack do karty dzwiękowej a w ampl. chinch).

1. w wielu amplitunerach wejście koaksjalne jest często nieaktywne i trzeba je włączyć wg instrukcji
2. jeśli masz karte typu sb to trzeba w mikserze włączyć wyjście cyfrowe i wyłączyć dekodowanie ac3
3. ściągnij program ac3filter 0,68 i tam ustaw w pierwszej zakładce speakers/SPDIF

No to jeżeli:
Alvar napisał:
Sygnał jest puszczany z komputera do ampllitunera.

a
Alvar napisał:
Zmieniło się tylko podłączenie w amplitunerze nie ma dwóch chinchów analogowo podłączonych tylko jeden z kabla cyfrowego w wyjście cyfrowe.

No to nie jest w pożądku bo łączysz wyjście z wyjściem.

Wlasnie tez mi sie tak zdawalo ze wyjscie z wyjsciem stad moje pytania. Sprawdz lepiej raz jeszcze polączenia..

Dzięki za odpowiedzi już wiem co jest ten jack ma być podłączony do SPDIF-a, a nie do zwykłego wyjścia z karty dzwiękowej.

Powrót