• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel głośnikowy ze skrętki

ciekawe z jakiej to miedzi jest... takie linki nie koniecznie sa OFC - a to takie minimum jednak.
a kabel ze skretki to nie jest taki glupi pomysl wbrew pozorom;)

wasik1989 napisał:
a koszta jakie?
Ta lica kosztuje za kilo, z tego co pamiętam, jakies 300zł. Używana jest do budowy magnetyków do falowników. Na pewno jakościowo miedz jest lepsza od tej w klasycznych przewodach. Poza tym tu nie ma izolacji z zawartością siarki od której miedz się utlenia. Każdy drucik jest emaliowany osobno co przy wysokich częstotliwościach zmniejsza efekt naskórkowości (dla sygnału akustycznego to i tak nie wielka różnica). Na wierzchu kapton - bardzo dobry dielektryk i mechanicznie też wytrzymały. To wszystko w ładny oplot i coś z tego będzie.

PS Ja tę licę mam za darmo ale tylko jakies 10mb :/

Właśnie zmierzyłem i mam tego ~19m a waży 1,22 kg. W sumie nie wiele ale na przewody od terminalu do głośnika starczy. Może nawet na jakieś stereo.

wychodzi jakieś 20zł za mb, tak sobie szczerze mówiąc.
ale jakbym miał darmo to bym nie wybrzydzał ;)

michael86 napisał:
Poza tym tu nie ma izolacji z zawartością siarki od której miedz się utlenia.

No chyba przesadzasz.. praktycznie kazda guma jest sieciowana siarką a jesli ta siarka by utleniala w jakis sposob miedz to rownloczesnie izolacje by szlag trafial i z naszych kabelkow po paru latach robiłaby sie papka :).. dotychczas nie zauwazylem takiego wplywu.

Ja nie mówię, że każdy przewód musi się rozlecieć po kilku latach :wink: W tanich przewodach to widać najlepiej (w szczególności jeżeli są przeźroczyste). Na początku miedź ma bardzo ładny kolor a po kilku miesiącach śniedzieje. Proces ten przebiega powoli wszystko zależy od zastosowanego materiału. Nie widziałem jeszcze kabla, w którym linka byłaby lakierowana - najwyżej pobielana. Akurat w tym przypadku lakierowanie nie jest zastosowane po to by chronić miedź tylko po to aby izolować.

Powrót