• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel słuchawkowy

Reakcji
0
Otoz oberwal mi sie kabelek w sluchawkach. i chcialem go przylutowac ale sa to strasznie cieniutkie druciki i w dodatku chyba jakos emaliowane bo za cholere badziewia nie idzie przylutowac. jak pozbyc sie tej emallii czy jest to wogole mozliwe kiedys zdaje mi sie ze czytalem o jakims roztworze??

Mi sie wydaje ze gdzies widzialem jak to ktos fosolem z emalii czyscil, ale gwarancji nie daje. Ja usuwam przy pomocy polopiryny. Jak rozpuscisz lutownica polopiryne i przylozysz do tego te druciki, potem w miare szybko o jakis papier wytrzesz jednoczesnie skrobiac lutownica, to zejdzie i kabelki sie dadza ladnie pocynowac. Nie wdychaj oparow. Nie wiem czy to szkodliwe, czy nie. Wyglada i pachnie śmiercią wiec lepiej byc ostroznym.

jak masz wyczucie to delikatnie oskrob nozykiem. jak nie to idz gdzies gdzie kwas jakis maja. (i nie chodzi mi o dragi :P)

Ta aspiryna nie jest az tak szkodliwa. Wystarczy oddech na 30 sekund wstrzymac, albo przy dobrej wentylacji robic. Nozykiem z takiego drobnego kabla jak w sluchawkach bedzie ciezko zeskrobac.

Saginata napisał:
Nozykiem z takiego drobnego kabla jak w sluchawkach bedzie ciezko zeskrobac.
kilka dni temu lutowałem właśnie taki kabel ze słuchawek i żadnego problemu nie było, co prawda urwało się kilka pojedyńczych żyłek ale przylutowało się bez problemu i co najważniejsze działa ;)

wystarczy wygrzać kalafonią i musi trzymać, ćwiczone wiele razy. nitki (nylon) się stopi.

Powrót