• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kabel sygnałowy.

Reakcji
100
Witam. Brat się męczy w CA w Skodzie octavii combi. Zasilanie pociągnięte, wzmacniacze w drodze (DLS A4 + A6), kable ma już u siebie klotz twinax (2x1,5mm^2 + 2x2,5mm^2).

Teraz mi oznajmił, że chce kupić sygnałowy "colorado aiv'. Ogólnie potrzebuje 3-5m.

Odnośnie głośników, w przednich drzwiach są nowe hm 'obudowy' (fotki wrzucę wieczorem). Ale jakie konkretne modele głośników.. jeszcze nie wie..... :)

Mógłby się ktoś wypowiedzieć nt kabla sygnałowego ?

Pozdrawiam

Hm. Na ebayu jest po 200zł ( w tym 30zł wysyłka), ale no fakt, trochę drogo. A coś porównywalnego do tego kabelka ?

na audiostereo sluchaja kabli. tutaj opinii nie otrzymasz :p

Dokładnie tak jak Paweł mówi. Technika audiofilska dopiero sprawdza się w UHF lub w wojsku gdzie każda rezystancja, indukcyjność złącza ma znaczenie. Częstotliwość akustyczna ma tylko maks 20kHz, więc tutaj wystarczy przewód, który nie jest cienki. Jak robić samemu, to dobry przewód mikrofonowy za 3-5zł za metr i można spać spokojnie.

Leżę ze śmiechu, jak na AS piszą, że przewody uskrzydlają ich systemy audio.

Dobrze wykonany, dobrze sie układa - porządne złącza. Odpowiedni ekran - nie sieje - o to chodzi w aucie.
Jak masz pieniążki - bierz !

Dobrze wykonany, dobrze sie układa - porządne złącza. Odpowiedni ekran - nie sieje - o to chodzi w aucie.
Jak masz pieniążki - bierz !

Brat ma, ja nie mam, dla tego ja posiadam hm.. Standardowy IC DIY na klotz ac110 + wtyki rean/neutrik i kiedyś kupiłem qed qunex 2 (ale to też jakiś diy, bo wtyki ma neutrika/rean). A różnicy w dźwięku między tym klotz ac110 a qed qunex 2 nie słyszę.

bo tu nie o różnice w dźwięku tylko o ew brak "dodatkowych" dźwięków chodzi :)

Jeżeli nic nie sieje to znaczy ze tansze kable dały rade i są OK :)

Tu liczy sie miedź i dobry ekran
Wtyki, ktore trzymają i nie wyrywają gniazd
Miękkosc kabla aby dobrze sie układał

Aiv sa kruche i trzeba z nimi ostrożnie
A oryginalne wtyki z aiv mozna kupic w uczciwej cenie ;)

Powrót