• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kable a kolumny

Reakcji
0
czy wszystkie tematy dotyczące kabli odnoszą sie do kabli zalilających kolumna czy mówicie również o kablach wewnętrznych ??
jeśli tak to jakie dobrać dla gdn 30/100 ,średni 16/80 , wysoki 9/80 całość 8 om

Różnie zależy od tematu a Ty chcesz do środka czy na zewnątrz?
Jak potrzebujesz kable do podłączenia kolumn pod wzmak to proponuje 4mm2 OFC

Domino, no co ty, 2,5mm2 wystarczy to max, nie ma co przesadzac, no a jaka dlugosc tego kabla ma byc? a w srodku dan na bas 2,5mm sredni 1,5 gore 1,5 albo 1 i bedzie git

ja chciałem do środka :) teraz może mi jeszcze ktośpowie gdzie we wrocławiu dostane te kable :)
serdecznie dziękuję i pozdrawiam

No kurde może jeszcze ci powiedzieć gdzie chleb kupić :P
W każdym elektryku masz kable głośnikowe różnych przekrojów.

dziękuję za konkretnąodpowiedz :)
kontunuuje wontek z niewielką zmianąteraz poszukuje materiałów do wytłumienia :) jakie są najlepsze ?? pozdrawiam
pytanie kolejne jak usztywnić kolumne bez jej rozklejania ? czy lepiej rozbić i wszystko na nowo skleić ??

Drizzt napisał:
kontunuuje wontek z niewielką zmianąteraz poszukuje materiałów do wytłumienia :) jakie są najlepsze ?? pozdrawiam
pytanie kolejne jak usztywnić kolumne bez jej rozklejania ? czy lepiej rozbić i wszystko na nowo skleić ??

Kurde człowieku nie obraz sie ale ty piszesz takie pytania jakbys sie zerwal z choinki.

Materiały wygłuszające: hm... kazdy materiał jest dobry, ale trzeba wybrac ten odpowiedni. Dlatego najlepiej jest robic testy na roznych materialach wygluszajacych.

rodzaje: maty bitumiczne, wełna owcza, watolina, gabka czopkowa, rozpraszace drewniane, filc i inne.

Tylko nie pisz mlody ile koztuje kazdy material :)

A jesli chcesz usztywnic kolumne to doklejasz np. dwie kwadratowe deski plus przy krawedziach kolumny.

jesli cos nie tak napisalem to prosze mnie poprawic.

oleczek1988 napisał:
Drizzt napisał:
kontunuuje wątek z niewielką zmianą teraz poszukuje materiałów do wytłumienia :) jakie są najlepsze ?? pozdrawiam

Kurde człowieku nie obraz sie ale ty piszesz takie pytania jakbys sie zerwal z choinki.

Materiały wygłuszające: hm... kazdy materiał jest dobry, ale trzeba wybrac ten odpowiedni. Dlatego najlepiej jest robic testy na roznych materialach wygluszajacych.

rodzaje: maty bitumiczne, wełna owcza, watolina, gabka czopkowa, rozpraszace drewniane, filc i inne.

Tylko nie pisz mlody ile koztuje kazdy material :)

A jesli chcesz usztywnic kolumne to doklejasz np. dwie kwadratowe deski plus przy krawedziach kolumny.

jesli cos nie tak napisalem to prosze mnie poprawic.

ta wypowiedźnic nie wiosła :/ pytam jak usztywnić bez rozklejania ty odpowiadasz jakbyśsie z choinki urwał :D
pytam które są najlepsze a ty każde :D
chyba nie zrozumiałeś pytań młody ;) bez urazy

raczej bez rozebrania bedzie ciezko cos zrobic... przynajmiej jedna sciane odkrec i zrob jakies wzmocnienia, wregi czy poprzeczne sciany z otworami

najlepsza to chyba wełna owcza ... ale gdzię ją dostać ??... kwestia jeszcze jakie częstotliwości chcesz wytlumić ... niskie i nisko średnie ... to wełna i wata mienralna .. wyższe to już gęsta gąbka ... np taka gumowata z podkładek pod mysz :)

ja uzywam takiego szarego materialu o grubosci 2-3cm (luzna konsystencja) kosztuje grosze w sklepach audio a jest calkiem spoko. podobne do watoliny;)

ja moze powiem wam nowosc moze nie gdzies czytalem ze byly badania nad pozycja czestotliwosci w kablu :P z tego co pamietam to niskie czestotliwosci "zawarte" sa centralnie na srodku kabla a wysokie ukladaja sie na krańcach kabla -- ot ci taka ciekawostka ... chodz nie wiem ile w tym prawdy

:|

Im wyższa jest częstotliwość przesyłana przez linię, tym bardziej prąd wykazuje tendencje do przepływu po powierzchni przewodnika. Staje się tak na wskutek zmiennych oddziaływań magnetycznych prądu z samym sobą. I tak im wyższa częstotliwość, tym bliżej powierzchni przewodnika płynie prąd. Nie jest to zjawisko dobre, ponieważ wraz ze wzrostem częstotliwości maleje wykorzystywana powierzchnia przewodnika, co skutkuje wzrostem impedancji kabla dla wysokich częstotliwości. Sygnał zaczyna płynąć nierównomiernie i następuje utrata bardzo cichych składowych, co w wrażeniach słuchowych określamy jako brak powietrza czy informacji subtelnych. Normalnie przyjmuje się że efekt naskórkowości odgrywa większą rolę od częstotliwości ok. 150 kHz, a jednak w kablach głośnikowych daje się ono zauważyć dla górnych częstotliwości pasma akustycznego.

Powrót