• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kable głośnikowe

Reakcji
37
witam

Temat trochę drażliwy ale jakich przewodów uzywacie do okablowania między terminalem a głośnikiem? rozglądam się za czymś co jest minimum przyzwoite w przystepnej cenie. Przekrój od 1mm2 do 2,5mm2.

Co jest dzisiaj na topie?

pozdrawiam

witam

Temat trochę drażliwy ale jakich przewodów uzywacie do okablowania między terminalem a głośnikiem? rozglądam się za czymś co jest minimum przyzwoite w przystepnej cenie. Przekrój od 1mm2 do 2,5mm2.

Co jest dzisiaj na topie?

pozdrawiam

A co ma top do rzeczy :)? Kup sobie zwykły kabel miedziany 1,5mm2 linkę długość wg potrzeb i kup sobie drut miedziany typu ytdy i porównaj jedno do drugiego :-)

U mnie na topie cały czas jest Cordial CLS.
Jest okrągły, ma ładny kolor izolacji wewnętrznej, żyły są odpowiedniej grubości i dobrze się lutują.
Cena za 1 metr 2,5*mm to 8zł.
Porównywałem wizualnie żyły do kabla Jantzen Audio Supra (cena 12zł), nie zauważyłem różnicy.

Ostatnia edycja:
U mnie na topie cały czas jest Cordial CLS.
Jest okrągły, ma ładny kolor izolacji wewnętrznej, żyły są odpowiedniej grubości i dobrze się lutują.
Cena za 1 metr 2,5*mm to 8zł.
Porównywałem wizualnie żyły do kabla Jantzen Audio Supra (cena 12zł), nie zauważyłem różnicy.

Wolałem procaba LS że względu na lepszą giętkość.

Dobra, żebyśmy się zrozumieli. Często gęsto używałem porządnych prądowych kabli w niskiej cenie bo akurat była taka okazja, ale się skończyła.

Pytanie o przewód do okablowania między terminalem a głośnikiem, przekrój 2,5mm2 w dobrej izolacji która nie spier... jak tylko zobaczy grot lutownicy, z gęstym splotem i cenowo w okolicy 4zł za metr.

Coś można polecić ?

Procab LS25 (13,50zł)
Klotz Klotz LY 225 (12zł)

Ciężko będzie zejść do 4zł jeśli chodzi o dobry podstawowy kabel i niespierd... izolacji :)

Rozglądam się za pojedynczą żyłą w izolacji, może będzie coś sensownego tanio. W końcu to wnętrze kolumny więc nie problem będzie kupić żyły w dwóch kolorach i robić plecionkę. Teoretycznie odchodzi koszt zewnętrznej izolacji.

Sporo firm zwłaszcza dystrybutorów zaczyna zamawiać przewody czy wtyczki i gniazda u chinczyka który wyprodukuje je z Twoim logiem przy odpowiedniej ilości. Ostatnio do mnie do firmy odezwał się dystrybutor od którego cały czas bierzemy wtyki i kable markowe, które w branży audio są wręcz standardem - nic specjalnego, m.in handluje rean'em. Było to zaraz po standardowym zamówieniu kabli do produkcji. To było coś na zasadzie - mamy dokładnie to samo ale z naszym logiem lub bez i w niższej cenie, chętni? :)

Kurde, jak rozprułem te sample na części pierwsze to nawet bym powiedział że lepsze jak markowe :)

Ostatnia edycja:
Powrót