• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kalibracja JIG (SW)- 2 problemy.

• Autor wątku Autor wątku UKA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

UKA

Reakcji
0
Witam. Właśnie zabrałem się za kalibrację JIG-a i pojawiaja się takie oto problemy:
1. Podczas kalibracji poziomów nagrywania sygnsł jest nagrywany z dużym opóźnieniem. -ok.16ms.
2. Przy teście impedancji pojawia się taki komunikat (rys.)po podaniu wartości rezystora referencyjnego.
Nie wiem o co chodzi, bo JIG jak i okablowanie przeszły pomyślnie testy omomierzem.

Załączniki

• jig1_copy.jpg
    jig1_copy.jpg
    26.2 KB · Wyświetleń: 0
masz na opak kable dane,pokombinuj z prawidłowym połączeniem!!! pewnie masz kanały zamienione.Jeszcze raz poszukaj kanału lewego,prawego i dobrze połącz!

Mam dobrze podłączone kable.
Napisałem przecież, że wszystko było sprawdzane omomierzem.

Może masz zaznaczone w mikserze, w opcjach nagrywania "wawe output", albo masz zwarcie jakieś. Zamienione wtyczki dają inny komunikat( o zamienionych wtyczkach) ;)

A zrób nowy sygnał, wciśnij "loop record" powiększ sobie okienka z lewym i prawym wykresem i... kombinuj. Zobacz np czy po wyjęciu jednej z wtyczek zmieni się jeden czy dwa czy żaden z wykresów i t.p. trudno coś na odległość wykombinować.

Sprawdź jeszcze ustawienia różnych mikserów i tp. może masz jakiś korektor włączony? Mam sb live (Dzięki Umberto :) i też mam problemy z uruchomieniem i "zgraniem" driverów i speaker workshop - w windowsie jestem zielony :(

PS
nie orientuje się ktoś co zmienia ustawienie w opcjach dźwięku np "słuchawki" albo "głośniki w monitorze" i. tp?

pozdrawiam!

Zacznij od ustawnienkarty uzycznej. W ogóle jaki masz sprzęt ? Może jest ajakaś niekompatybilna.

Sprawdz czy działa ci nagrywanie z wejścia liniowego.
Wszelkiego rodzaju miksery i niepotrzebne wejści i wyjścia należy wyłączać.

no i sprawdz poziom na wyjsciu i wejsciu ja na poczatku sie meczylem a wystarczylo przyciszyc :) no ale ja mam jig z rezystora i 2 wtyczek :)

Dzięki za podpowiedzi, ale już wszystko w porządku. Jeden z przełączników w JIG-u był trefny i nie zawsze łączył. Po wymianie wszystko działa.

Powrót