• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta dźwiękowa 7.1, a dźwięk przestrzenny...

Reakcji
0
Posiadam zinstegrowaną kartę dźwiękową 7.1
Mam podłączony subwoofer do niej do wyjscia SUB i wzmacniacz stereo do tego zielonego wyjscia smile.gif

W muzyce subwoofer działa dobrze (zwykłe mp3, w programie AIMP)
A w filmach rmvb i divx już nie chce działac sad.gif

Da radę to jakoś zrobić żeby działał w filmach ??
Subwoofer jest aktywny
Płyta główna to MSI k8 nforce 4

Dajcie jakieś namiary na te ustawienia :)

W kodeku AC3 zmieniłem na 2.1
W ustawieniach MSI SOUND MANAGER dałem na 6CH i dałem na test wszystkich głośników, działał subwoofer prawidłowo

[ Dodano: 2008-06-29, 13:45 ]
Dobra już rozkminiłem o co chodzi :D
W VLC jest możliwość puszczenia filmu na wszystkich głośnikach (dolby surround)

[ Dodano: 2008-06-29, 13:57 ]
Tylko że jak słucham muzyki albo oglądam film i przesunę balance na prawo to subwoofer nie gra, i tak samo jest jak przesunę na lewo balance to też nie gra, gra tylko po środku ...

Co z tym zrobić ?

Leci tak jak jest nagrany. Jeżeli masz źródło dźwięku we filmie po prawej stronie to na pewno w prawym głośniku usłyszysz go mocniej a niżeli z lewej :wink:

Balansu raczej używa się wtedy kiedy nie masz symetrycznie ustawionych kolumn wtedy się to za pomocą balansu koryguje :grin:

No i właśnie o to chodzi ...
żeby subwoofer działał caly czas

a nie w zależności jak film jest nagrany czy z lewej mocniej czy z prawej

Powrót