• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta dźwiękowa

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
to jest już bardziej profesjonalna karta do jakichś małych koncertów, występów itp. nie widzę sensu kupowania jej jeżeli miała by być wykorzystywana tylko do tego co napisałeś, nie będzie wykorzystywana nawet w 50% ;) zauważyłeś, że jest tam więcej wejść niż wyjść ? :P nie warto się w to pakować....

Wyjscie ja potrzebuje jedno, na wzmacniacz ;-)
Zauważ ze karta ma świetne parametry, niskie zniekształcenia ,duza dynamika itp.

Porównywałeś? Ciężko coś znaleźć w necie o tej karcie - same fora się otwierają. Jednak z tego, co widziałem wygląda jak typowa karta dla gracza. Jakiś wyntylator na niej jest, czy co? Jeśli tak, to raczej nie audiofilska. No ale to tylko moja opinia. Ile ona kosztuje w ogóle?

Ja miałem okazje porównać Prodigy 7.1 HiFi ze zwykłą integrą realtek hd i różnica jest bardzo duża. Wiadomo, na czyją korzyść ;]

OK, ale musi być to karta na US, pozatym widze ze ani slowa nikt nie powiedzial o m-audio.
W takim razie prosze mi wskazac kartę na usb spełniającą podane przeze mnie warunki.
a jedyna karta maya na usb MAYA USB ma w porownaniu do m-audio duzo gorsze parametry.
Czekam na opinie

aaa usb... to ja niewiem, wiem tyle ze xonar dx2 jest bardzo dobry w swej cenie, dac burr brown'a m.in.
pozdro

No niestety nie jest to odpowiedz jakiej oczekiwałem, widzę ze nikt nie posiada lepszej karty niz SB live ;-)

M-Audio to oczywiscie juz klasyka gatunku, mozna znalezc w necie wiele jej testow choc w porownaniach profesjonalistow nie wypada najlepiej. Mozna powiedziec ze jest to szczyt w domowych kartach muzycznych ale dopiero poczatek w sprzecie profesjonalnym.
Osobiscie mysle nam EMU0404 a jest jeszcze tansza wersja 0202.
Problem z obecnymi kartami muzycznymi jest taki ze mimo oferowania 192khz probkowania jakos nie chca one w tym ustawieniu dzialac bo albo nie ma full duplexu albo USB za wolne itp..

DOwiedziałem się ze sprawdzona, dość dobra karta to poprostu SB live 5.1 w wersji usb, sprawdza się w pomiarach i brzmi podobno LEPIEJ od tej m-audio, opinie mam od osoby ktora posiadała obie karty i została przy sb live, M-audio jego zdaniem sprawdzała się srednio w pomiarach.

Ja bym się jednak zastanowił nad EMU 0202 na USB. Miałem osobiście 0404 PCi i nie było z tym problemów. Ten model na USB też tłuką od jakiegoś czasu (łacznie z 0404) więc sterowniki raczej dopracowane a w kartach na USB to największy problem..

Właśnie: raczej ;-) a ja musze wiedzieć na pewno bo co najwyzej karta będzie dobrze brzmiala a w pomiarach się nie sprawdzi, pozatym nie mozna porownywac usb do pci bo mogą być rozbierznosc ;-) - na e-Mu 404 PCI dobrze pomiary wychodza?

O wlasnie o takiem mówiłem, jestes kolejną osobą potwierdzającą zgodnosc produktu z moimi wymaganiami. W pozniejszym czasie moze kupie cos lepszego, a póki co bede mial sprawdzoną kartę do pomiarów.
damiani, wobec tego mam pytanie, jak mocno szumi ta karta ? bo mam sb live na pci dokladnie SB live 5.1 sb0100 i przy wylaczonej muzyce i podkreconym wzmacniaczy na godzinę 10-11 slychac znaczne szumy.

ALe moment, ta karta jest kartą Toshiba a nie sb, napewno masz identyczną ?

Do pomiarow to sie nadaje w zasadzie kazda karta muzyczna bo jej ewentualne niedoskonalosci i tak sa kompensowane przez oprogramowanie. Ja wykonalem wiele pomiarow na AWE32 ktora byla o tyle wygodna ze miala na sobie wzmacniacz mocy (ktory tez jest kalibrowany) i nie byl mi juz potrzebny zewnetrzny ktory przeciez nie jest kalibrowany.

Obecnie mam jakiegos starego SBlive stereo ktory z zewnetrznym generatorem ma kilka tysiecznych procent znieksztalcen wiec mozna nim mierzyc wzmacnaizce. Jednak ma zbyt duze szumy wiec zeby cos dokladniej pomierzyc mysle o EMU. Mozna taniej kupic rewelacyjnego asusa xonara dx czy wkrotce D1 (pci) ale juz chce cos mobilnego i z prawdziwym wejsciem mikrofonowym.

No wlasnie nie każda ;-) przykładem jest karta SB Audigy którą rowniez posiadam, niestety nie da sie nią zrobic porządnej kalibracji nawet o pomiarach nie wspominając.
Oczekuję na kartę która w 100% będzie zgodna z moimi oczekiwaniami i zostanie potwierdzona przez ewentualnego posiadacza takiej karty. Narazie bezpiecznym zakupem wydaje sie SB Live 5.1 USB, moze jest cos lepszego?

BTW damiani, czekam na info ;-)

Rfck napisał:
damiani, wobec tego mam pytanie, jak mocno szumi ta karta ? bo mam sb live na pci dokladnie SB live 5.1 sb0100 i przy wylaczonej muzyce i podkreconym wzmacniaczy na godzinę 10-11 slychac znaczne szumy.

co prawda nie mam jakiegoś super hi-endowego sprzętu ale nie słyszę żadnej różnicy między CD'kiem a tą kartą, tzn szumów z odległości więcej niż ok 0,5-0,7m nie słychać

Rfck napisał:
ALe moment, ta karta jest kartą Toshiba a nie sb, napewno masz identyczną ?
powiem tak, na stronie producenta pisze, że siedzi tam SB Live 5.1 24bit, nawet na pilocie który jest oryginalnie w zestawie pisze "CREATIVE", reszty można się samemu domyśleć :)

Powrót