irek napisał:
Jak zamowisz trafo 2*20V to bedziesz mial 50-60W/4omach i 225-35W/8omach a to raczej skromna moc jak na subwofer. I wcale nie poomoga ci tu wielkie kondensatory. Typowo do TDA 7294 stosuje sie trafo 2*24V do glosnika 4omowego i 2*30V do 8 omowego.
Wzrost znieksztalcen wynika z przesterownia wzmaka a nie z tego ze powyzej 60W zaczyna on znieksztalcac. Po prostu konczy sie napiecie zasilania wiec wzmak zaczyna znieksztalcac.
Bas wcale nie robi sie kierunkowy >70Hz ale znacznie wyzej.
Widze ze dluga droga przed toba..
Masz racje dlatego zasile z trafa 2 x 24 i przypilnuje wysterowania co do kierunkowosci basu to sa dwie szkoly - falenicka i otwocka ja jestem zwolennikiem uzywania subwoofera do odtwazania czestotliwosci lekko zazebiajacych sie z reszta zestawu czyli ponizej 70 Hz - rezszte maja oddac "zwykle" glosniki - sub ma tylko "dobarwic" pole dzwiekowe.
Kiedys pracowalem na zestawie z glosnikami FANE 32 !!!! Cale !!! - 200 W jako dodatek do 2 slupkow ( na strone) - jeden slupek to 400 W Elektro Voice na dół plus 200 W JBL srodek plus 80 W PEVEY lub JBL górka. EV maja niezle parametry ale z paczka na 32 calowych FANE caly zestaw gral jak marzenie (naglasnialismy koncerty) bez FANE robilo sie trche jak obecne dobre kono domowe - czysto -szybko - twardo - ale bez smaku
A wielkie ? (22000 mikro) moze nie pomoga ale na pewno nie zaszkodza - nie musze sie ograniczac kosztami tak jak w przypadku sprzetu komercyjnego
Dzieki za uwagi
[ Dodano: 2004-09-09, 01:12 ]
quote="irek"]Jak zamowisz trafo 2*20V to bedziesz mial 50-60W/4omach i 225-35W/8omach a to raczej skromna moc jak na subwofer. I wcale nie poomoga ci tu wielkie kondensatory. Typowo do TDA 7294 stosuje sie trafo 2*24V do glosnika 4omowego i 2*30V do 8 omowego.
Wzrost znieksztalcen wynika z przesterownia wzmaka a nie z tego ze powyzej 60W zaczyna on znieksztalcac. Po prostu konczy sie napiecie zasilania wiec wzmak zaczyna znieksztalcac.
Bas wcale nie robi sie kierunkowy >70Hz ale znacznie wyzej.
Widze ze dluga droga przed toba..[/quote]
Masz racje dlatego zasile z trafa 2 x 24 i przypilnuje wysterowania co do kierunkowosci basu to sa dwie szkoly - falenicka i otwocka ja jestem zwolennikiem uzywania subwoofera do odtwazania czestotliwosci lekko zazebiajacych sie z reszta zestawu czyli ponizej 70 Hz - rezszte maja oddac "zwykle" glosniki - sub ma tylko "dobarwic" pole dzwiekowe.
Kiedys pracowalem na zestawie z glosnikami FANE 32 !!!! Cale !!! - 200 W jako dodatek do 2 slupkow ( na strone) - jeden slupek to 400 W Elektro Voice na dół plus 200 W JBL srodek plus 80 W PEVEY lub JBL górka. EV maja niezle parametry ale z paczka na 32 calowych FANE caly zestaw gral jak marzenie (naglasnialismy koncerty) bez FANE robilo sie trche jak obecne dobre kono domowe - czysto -szybko - twardo - ale bez smaku
A wielkie ? (22000 mikro) moze nie pomoga ale na pewno nie zaszkodza - nie musze sie ograniczac kosztami tak jak w przypadku sprzetu komercyjnego
Dzieki za uwagi
[ Dodano: 2004-09-09, 01:14 ]
Budzik napisał:
dla przykładu, przy zasilaniu 2x20 V bedziesz miał więskze zniekształcenia przy 60V o il je wyciagniesz niż przy 2x24 V i takze 60W , ja nawet dla 4 ochmó teraz gdybym miał brac to bym kupił trafo 2x28 (obecnie mam 2x24) bo kostka i tak sobie poradzi a i przesterowanie przyjdzie troszke później co za tym idzie ? mniejsze zniekształcenia przy wiekszej mocy ..

dlatego wniosek taki żebyś kupił trafo 2x24 a najlepiej 2x26 V jesli to ma bycdla 4 ochmów a co do tych kondów to i tak nieusłyszysz różnicy między 2x1000uF a 2x tyle , to ze względu ze 80W to niejest tak wielka moc i 2x 10000 mu w zupełności starczy jak nie mniej nawet , a co do odpowiedzi wzmacniacza na impuls to TDa niejest taki szybki żeby dawac mu takie takie pojemności w zasilaczu
skoro to twoje hobby to zainwestuj czasu w teorie i wiedze , bo bedziesz jechał tak jak i ja,,, czytał dopiero gdy bedziesz czegoś potrzebował w praktyce
Co masz na mysli piszac ze TDA nie jest takie szybkie
pozdr
[ Dodano: 2004-09-09, 01:22 ]
skoro to twoje hobby to zainwestuj czasu w teorie i wiedze , bo bedziesz jechał tak jak i ja,,, czytał dopiero gdy bedziesz czegoś potrzebował w praktyce

[/quote]
Wiesz co? - to jest na prawde dobra mysl - tak zawsze robie pytam (czytam) kiedy czegos potrzebuje a co do wiedzy to : technik elektronik (no dyplom 18 lat temu a potem przez 5 lat akustyk - na porzadnym sprzecie) niestety ostatnie 7 lat zarabialem kase i nie mialem czasu - po prostu wchodzilem do sklepu i kupowalem. Ale wrazenia i relacja cena/jakosc ostanio zeszly kompletnie na psy wiec staram sie sam zrobic cos co fajnie gra uzywajac resztek wiedzy i doswiadczenia oraz waszych jakze cennych uwag.