• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka pytan o dB i przetwornice.

Reakcji
0
Witam wszystkich ziomali.
Mam kilka pytań:
1.Mam głośnik Monacor CRB-250TCR 2x4Ohm, efektywnośc 91dB. czy to znaczy, że jedna cewka ma 88dB, czy jest tak tylko przy głośnikach 8ohm?
2.Dlaczego wszyscy piszą, ze głośniki w samochodach nie schodzą nisko.Producent podaje, że mój głośnik gra już od 3Hz(????? pewnie trochę naciągane, chociaż przy 10Hz membrana się rusza). Czy chodzi tutaj o wielkość pomieszczenia(bagażnika)?
3.Czy jeżeli kupię sobie przetwornicę do samochodu 200Watt, to czy można podłączyć wzmacniacz o takiej mocy, czy musi być jakiś zapas?
4.Czy te wszystkie wzmacniacze 1000Watt, to mają jakieś drogie końcówki czy są na tranzystorach, a może mają wbudowane przetwornice?
5.jakie układy scalone można wykorzystać do budowy przetwornicy?

Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!

na te pytania smiało znajdziesz odpiwiedzi po zabawie w "szukaj" - jest tu na forum .
orginalny Monacor podał 3hz eeeee nie sadze zeby sobie az tak chcieli zje..ac opinie na rynku zbytu . Oni nie zajmuja sie prowadzeniem badan czy umilaniem zycia wielorybom . Oni siedza w audio - szeroko rozumiane.
Nie schodza bo nie chcesz słuchac całej blachy jaka "gra" gdy wali 20hz/100W rms a słychac wszystko oprócz głosnika.

Nie schodza bo nie chcesz słuchac całej blachy jaka "gra" gdy wali 20hz/100W rms a słychac wszystko oprócz głosnika.

Tak, tu się zgodze, moj CBR-200TCR właśnie tak robi!!!!

2.Czy napewno od 3hz u mnie jest:
"Max. frequency range: f3-5000Hz" ,ale czy to nie jest punkt f3 ??
3. Tak zapas musi być, policz straty koncówek, straty samej przetwornicy. Tak na moje oko to 50-100W tego zapasu powinno być.
4.
wszystkie wzmacniacze 1000Watt
co masz na myśli, są różne. Chyba chodzi Ci o 100W bo 1000W w samochodzie jest nie do przetrwania. Ale tanie wzmacniacze mimo napisu 100W mają zwykłe koncówki TDA 25W takie jak są stosowane w radiach, także lepiej kupić coś markowego - stare pioneery są dosyć dobre i tanie, miałem kiedyś (dokładnie nie pamiętam) chyba GM - 1200 to po rozkręceniu, rzeczywiście niema jakiegoś sheetu tylko prawdziwa przetwora.
5. Jakie chcesz, chodzi Ci o koncówki mocy, czy sterowanie do przetwory - zobacz projekt przetwory Irka, tam masz wszystkie informacje. U mnie buja 2xTDA7294 ale twój monacor wymaga chyba nieco większych koncówek.

Pewnie nieobudowany glosnik przy 10Hz moze sie poruszac, ale jak i po co....
Wiekszosc glosnikow przenosi od 0Hz jak sie podlaczy bateryjke do zaciskow, to "sie ruszaja".

O koncowkach nie tylko do samochodu 1000W juz wiele pisano glupot....
Tu znow pytanie po co i jak?
Jakos moc elektryczna przeliczaja na glosnosc w fonach czy dB i ponownie sume dB na napiecie, razy muzyczna, nie podajac w jakiej odleglosci pomiar byl, dodaja do tego wielkosc pojemnosci kondensatorow w zasilaniu i masz PMPO max turbo power NASA.

"1.Mam głośnik Monacor CRB-250TCR 2x4Ohm, efektywnośc 91dB. czy to znaczy, że jedna cewka ma 88dB, czy jest tak tylko przy głośnikach 8ohm?"

Można to interpretować na różne sposoby. Jeśli jedną cewkę sterujemy 1W i do drugiej podłączymy również 1W to rzeczywiście mamy 3dB więcej, bo 2W. Równie dobrze jedną cewkę możemy sterować 2W.

Tak naprawdę czy jedna cewka, czy dwie, uzyskasz taką samą moc.

Odrazu powiem. Głośniki 2 cewkowe są półśrodkami, bo mała średnica-mała obudowa a duża moc. Za to Xmax jest spore, także w BR trzaba uważać na średnicę i profilowanie rurek. Tak na moje ucho, to głośnik lepiej gra jak jest spięty w 8R i podłączony do jednego wzmacniacza. Ja sprawdzałem - mostek 7294 lepiej ciągnie ten głośnik niż 2x7294, no ale mostek niebył mój i musiałem go oddać :(

Powrót