• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka pytan... pomozcie :d

Coś nie tak z tymi danymi... tak na pierszy rzut oka wydaje mi się że źle odczytałeś jednostkę objętości. Głośnik tych rozmiarów i przy takim fs (duża podatność) powinien mieć z dziesięć razy większą Vas.

[ Dodano: 2005-05-15, 00:11 ]
tak na przyszłość: 0,282 dm^3 to 282 litry.
esh0, uprzedziłeś mnie ;)

PS. Nawiązując do pytania w temacie: z pewnością nie masz downa, bo wiedziałbyś o tym i nie musiałbyś pytać... po prostu wystarczy czasem logicznie pomyśleć...

no fakt teraz wszystko gra :) a mam jeszcze kilka pytan, czy ksztalt obudowy ma duze znaczenie na jakosc dzwieku?? jest moze jakis programik do projektowania skrzyn?? i jakas firma ktora robi zwrotki tak ze podaje im sie parametry glosnikow ?? dzieki za odpowiedz :D

dziejok, złapałeś mnie na czeskim blędzie ;) myślałem już o tych litrach i tak mi się napisało ;)
oczwiście 1 m^3 to jakby nie było 1000 litrów, czyli dm^3.
A co do kształtu, to nie ma znaczenia, jeśli nie będzie oczywiście ekstremalnie płaski i długi.

Na tym GDNie raczej nie zrobisz imponującego subwoofera. To jest głosnik niskotonowy, co nie znaczy ze bedzie trząsł podłogą.

30/100/5 lub 7 maja wiekszy skok.
Twoj x/1 wsadza sie do zamknietej budy 60 lutrow mocno wytlumionej i czasem robi sie takie subwoofery z elektronika korygujaca najnizsze pasmo.

Powrót