• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kilka trywialnych pytań

Reakcji
0
Właśnie bawię się w projektowanie moich przyszłych kolumienek i mam kilka pytań, co do których nie mogłem doczytać się odpowiedzi.
1. Czy kształt komory głośnika może być dowolny, a liczy się tylko wypadkowa dostępna objętość?
2. Czy średnio i wysokotonowca też zamyka sie w osobnych odpowiednich objętościowo komorach, czy można je dać do komory niskiego. Oczywiście w obudowie zamkniętej.
3. Tak z ciekawości, to jaką moc ma kolmunienka 3-way z głośnikami o różnych mocach nominalnych? Domyślam się, że moc najsłabszego ogniwa?

nic nie poczytałeś forum, nawet 15 minut bo to wszystko było niedawno.

1. dowolny w granicach rozsądku
2. na wysokiego nie trzeba na pewno, możesz go dać razem ze średnim
3. tak, ale moc jest nieistotna do muzyki, tylko dresy się tym jarają.

lordzet napisał:
3. Tak z ciekawości, to jaką moc ma kolmunienka 3-way z głośnikami o różnych mocach nominalnych? Domyślam się, że moc najsłabszego ogniwa?

amdr napisał:
3. tak, ale moc jest nieistotna do muzyki, tylko dresy się tym jarają.

Bzdura, przecież moc jaką może przyjąć kolumna o ile zwrotnica jest poprawnie zaprojektowana to moc którą ma głośnik przenoszący najniższe pasmo (Czyli w konstrukcji 3way głośnik basowy)

wasik1989 napisał:
Bzdura, przecież moc jaką może przyjąć kolumna o ile zwrotnica jest poprawnie zaprojektowana to moc którą ma głośnik przenoszący najniższe pasmo (Czyli w konstrukcji 3way głośnik basowy)

I tak i nie bo kopolka wytrzymujaca mala moc nawet wysoko ucieta moze pojsc szybciej niz mocny niskotonowiec.. ogolnie to zalezy od roznych czynnikow choc wydaje sie za faktycznie w wiekszosci przypadkow moc max zalezy od niskotonowca.

amdr napisał:
nic nie poczytałeś forum, nawet 15 minut bo to wszystko było niedawno

A Ty amdr niby czytales... ciekawe,bo wypisujesz jakies wytwory wyobrazni.

1. Krztalt komory glosnikowej moze byc dowolny jesli chodzi o obudowy zamkniete,z br jest juz troche ciezej,ale to zalezy jakich dokladnie krztaltow ma byc ta obudowa,kula,trojkat,w tych przypadkach tez nie ma roznicy...chyba ze chcesz zrobic suba w krztalcie rozgwiazdy.

2. Niektore wysokotonowki przepuszczaja powietrze wiedz przed zlozeniem wszystkiego do kupy warto sprawdzic. Tak sie robi z budrzetowkami,w hi-end'ach przewaznie montuja wszystko oddzielnie.

3. Jesli glosniki sa odpowiednio dobrane a zwrotnica dobrze zaprojektowana to glosnik niskotonowy wyznacza moc calej kolumny.

marian napisał:
1. Krztalt komory glosnikowej moze byc dowolny jesli chodzi o obudowy zamkniete,z br jest juz troche ciezej,ale to zalezy jakich dokladnie krztaltow ma byc ta obudowa,kula,trojkat,w tych przypadkach tez nie ma roznicy...chyba ze chcesz zrobic suba w krztalcie rozgwiazdy.
no to ty poczytaj dokładnie bo napisałem "w granicach rozsądku" bo wiadomo że rura, kula itp to bezsens. ale takie pomysły mało kto ma ale można oczywiście uściślić w rozmowie z upośledzonym, że 50 metrowa rura o pojemności 10 litrów nie zagra jak skrzynka.

marian napisał:
2. Niektore wysokotonowki przepuszczaja powietrze wiedz przed zlozeniem wszystkiego do kupy warto sprawdzic. Tak sie robi z budrzetowkami,w hi-end'ach przewaznie montuja wszystko oddzielnie.
niektóre tak, choćby moje w unitrach ZG-15C, ale PRZECZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM o jakich głośnikach jest mowa w pierwszym poście. no chyba, że z targu plastikowe pierdziawki.

marian napisał:
3. Jesli glosniki sa odpowiednio dobrane a zwrotnica dobrze zaprojektowana to glosnik niskotonowy wyznacza moc calej kolumny.
mam nadzieję, że to nie do mnie bezpośrednio bo nie pisałem, że jest inaczej. moc to pojęcie dość abstrakcyjne w domowych głośnikach.
i niedawno też pisał ktoś, że HDS 180 się dopiero rozkręca, a kopułka XT25 ma już dość. Więc tak, czytałem forum...

przy okazji polecam słownik ortograficzny bo "budżet" pisze się z "ż" a nie "rz", "kształt" przez "sz" a nie "rz", o polskich znakach nie wspominając.

lordzet napisał:
Domyślam się, że moc najsłabszego ogniwa?

amdr napisał:

marian napisał:
Jesli glosniki sa odpowiednio dobrane a zwrotnica dobrze zaprojektowana to glosnik niskotonowy wyznacza moc calej kolumny

amdr napisał:
mam nadzieję, że to nie do mnie bezpośrednio bo nie pisałem, że jest inaczej [/qupte]

gdzie niby to napisales? probujesz sie tylko wymadrzac nic wiecej. Jesli ktos kto sie pyta jest jeszcze zielony w tych sprawach to pisze sie mu dokladnie. Zaloze sie ze lordzet po twojej wypowiedzi mial na mysli glosnik wysokotonowy,na bank,ja 13 lat temu kiedy bylem jeszcze zielony i nie bylo internetu tez tak myslelem.

polecasz mi slownik? a ja ci polece jeszcze poczytac forum,moze sie dokrztalcisz.

Powrót