Witam, koledzy jest taki temat. Tydzień temu wybrałem się na giełdę samochodową i napotkałem stoisko pewnego pana, który prawdopodobnie zamknął sklep z głośnikami samochodowymi i akcesoriami, wszystko szło w "śmiesznych cenach", chciał pewnie odzyskać włożone $, mógł pewnie opylić to przez internet, ale skoro miał działalność to jakieś gwarancje czy inne roszczenia, nie moja sprawa. Chcąc "przycebulić" wyrwałem 3 x Helix DB 4.1 oraz Focal P25 za oszałamiająca kwotę 200PLN. Jednak po powrocie do domu naszła mnie myśl, może zrobić prezent dla dzieciaków i zbudować im kino domowe, mają potężną bibliotekę filmów DVD/BD z bajkami, animacjami itp. Nie mam pojęcia o pomiarach etc. uprzedzając różne komentarze, tak zdaje sobie sprawę, że to głośniki samochodowe, że nie będzie dedykowanych zwrotnic, i nie zagra to jak kupny lub dobrze zaprojektowany DIY, ale weźmy pod uwagę odbiorcę, dzieci lat 5-10, niski koszt (MDF, kleje, lakiery mam pod dostatkiem bo teść prowadzi stolarnie), w szafie wala się amplituner Pioneer VSX-322 - dostałem od brata, bo niby nie ma jakiegoś certyfikatu THX, a on musi mieć taki co to posiada więc oddał, źródłem będzie konsola PS3. Pokój ma 18m^2. Zanim podjąłem decyzję o napisaniu tego tematu wertowałem poradniki i tematy. Do tych głośników nie ma parametrów VAS, QTS etc. więc myślałem o 5l w obudowie zamkniętej dla lewej i prawej oraz tylnych, centralny głośnik mogę zrobić wykorzystując 1 przetwornik też w 5l lub 2 połączone szeregowo, ale wtedy wzrośnie ich efektywność o 3db (jak to stłumić ? ten amplituner według instrukcji potrafi sam dostroić wszystkie kolumny, ale jak on to robi skoro nie ma do niego żadnego kabla z mikrofonem ?). Subwoofer Focal P25 ma notę katalogową z propozycjami litrażu, długości i przekroju tunelu i strojenia - to proste do wykonania. Jednak ma on moc 200W czy taki panel do subwoofera 60W wystarczy ? Czy za mało ? Nie namawiajcie na sprzedaż, wydaje mi się, że start przygody z DIY za 200PLN i to KD to dobre rozwiązanie (stolarkę chcę zrobić sam pod okiem teścia bo zaraz padną zarzuty, że teść sklepał budy, a ja tylko zamocowałem głośniki i podpiąłem do ampli) 

Ostatnia edycja: