• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino domowe, akustyka i zasady działania

Reakcji
0
Nie wiedziałem jaki tytuł napisać to napisałem taki :biggrin:
Jak już widać po wcześniejszych tematach buduję kino domowe. Niby wszystko proste ale nie do końca. To jak mam zbudować głośniki zależy od zasady działania amplitunera z głośnikami.

Pierwsze i banalne pytanie. Jak zbuduję prawy i lewy kanał front LT nisko sięgający to subwoofer nie będzie już potrzebny ? Czy nagrany dźwięk w 5.1 zostanie przekierowany na głosniki frontowe z braku subwoofera ?

A może lepiej jest zbudować kolumny frontowe w OZ sięgające 50Hz -6dB z dobrym impulsem i uzupełnić to aktywnie LT na samym dole. Dzięki takiemu rozwiązaniu pierwsze pytanie byłoby na marginesie.

W dalszej kolejności zestaw zostanie rozbudowany o kolejne głośniki górne do Auro3d , tam też musi wszystko być kompatybilne.

Wszystko zależy od amplitunera .
Czy to będzie podstawowy model ( AURO 3D jest w trochę bardziej zaawansowanych sprzętach ) bo subwoofer ma po prostu swój oddzielny kanał .
Amplitunery umożliwiają przekierowywanie lub miksowanie kanału LFE z frontowymi ale nie każdy.

Powrót