• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino domowe, surround array

Reakcji
0
Witam, jak w temacie, co sądzicie o tego typu rozwiązaniu, surround array. Zamierzenie - zamiast zastosować dwa głośniki/kolumny skierowane na słuchacza to montujemy kilka mniejszych skierowanych w ścianę, coś w stylu ja na zdjęciu poniżej

Zastosować chciałbym 4 głośniki szerokopasmowe na kanał w przypadku tylu lewego i prawego. Np. Fountek FR88EX. Tył skierowany w ścianę, zamontowany za kanapą.

Tył lewy bok i tył prawy bok połączone w jednej obudowie z Atmosem, 2 głośniki skierowane w słuchacza i 2 w sufit (realizujące atmos)

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Poszukaj mojego tematu o dipolu chyba był nazwany a rozwinął się do twojej myśli i trochę tam o tym było

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Mi niestety czasu i chęci nie starczyło ale kiedyś może to sprawdzę

Myślę tylko na jakich głośnikach oprzeć.

Fountek ma fajne szerokopasmówki, ale za drogie, szczególnie ze wyjdzie z 16 głośników.

To zrób na tych vosatonach co dużo osób ma zrobione. Zdjęć na necie trochę jest, modelu nie pamiętam ale chyba cena około 60zl/szt . tylko jak na moje twój pomysł jest przekombinowany, tzn w mieszkaniu jeśli nie masz wielkiego salonu uoychanie tylu głośników średnio wyjdzie. Miałem już rozbudowane do 7.1 ale wróciłem do 5.1 i tylko taki suround bym na tył zrobił po 3 głośniki na kolumne i dwie takie na tył

Dzięki za cenną sugestię, może i tak zrobię, ewentualnie przyszłościowo rozbuduję.

Ale też przyznam, że marzy mi sie atmos, ewentualnie zrealizuje go przed dostawki do przednich kolumn.

Miałem już rozbudowane do 7.1 ale wróciłem do 5.1 i tylko taki suround bym na tył zrobił po 3 głośniki na kolumnę i dwie takie na tył

Budowanie systemów wielo-kanałowych ( 7.1 i więcej ) w mojej ocenie nie ma sensu.
Proste porównanie dobrego stereo z systemem 5.1 powinno być tu punktem wyjścia.
W stereo przy przyzwoitym sprzęcie doskonale słyszymy rozłożenie dźwięków w przestrzeni.
Systemy wielokanałowe są rozbudowywane na siłę , żeby był ruch w biznesie .
Przecież trzeba mieć najnowszy , z wszystkimi wejściami , z WiFi z Bluetooth i najlepiej 11.2 kanałowy amplituner.

Jeśli zachowana była by jakość systemu stereo w systemie 5.1 to żadne systemy z dolby atmos czy inne bardzo rozbudowane systemy nie dorównały by takiemu zestawowi.

Ostatnia edycja:
Budowanie systemów wielo-kanałowych ( 7.1 i więcej ) w mojej ocenie nie ma sensu.
Proste porównanie dobrego stereo z systemem 5.1 powinno być tu punktem wyjścia.
W stereo przy przyzwoitym sprzęcie doskonale słyszymy rozłożenie dźwięków w przestrzeni.
Systemy wielokanałowe są rozbudowywane na siłę , żeby był ruch w biznesie .
Przecież trzeba mieć najnowszy , z wszystkimi wejściami , z WiFi z Bluetooth i najlepiej 11.2 kanałowy amplituner.

Jeśli zachowana była by jakość systemu stereo w systemie 5.1 to żadne systemy z dolby atmos czy inne bardzo rozbudowane systemy nie dorównały by takiemu zestawowi.

Należy się przygotować na takie systemy :flapper:

To też wielu stawia na rozdzielenie stereo i KD.
Można tez zainwestować w oddzielne bloki Procesor + Końcówka mocy.
Do tego dobrej klasy głośniki i będzie niebo lepiej.

Powrót