• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kino domowe

Reakcji
0
Witam!
Planuję złożenie kina domowego.
Przejrzałem kilka konstrukcji z forum i doszedłem do wniosku że najlepszą dla mnie opcją będzie 2xARN 150 + SC10 na froncie, 2xARN 150 + SC10 w centralu i ARN 150 + SC10 na surroundzie.
Wybór taki padł ze względu na małe możliwości finansowe. Mam jednak klika wątpliwości:

1. Martwi mnie szerokoopisywany brak średnicy w ARN-ach. Może zamiast nich dac lepiej jakiś inny głośnik np.: GDN 13 (pseudo-klon TOTEM) lub STX GDN 14xx. A jeżeli tak to po jedej czy po dwie sztuki?

2. Czy w centralu koniecznie trzeba dać ten sam głośnik co we frontach i surroundach, żeby zachować brzmienie? Zastanawiam się nad czymś mniejszym np.: ARN 116

3. Co z wysokotonówką? Może dać tam STX PJ lub AK zamiast SC10? A może lepiej coś jeszcze innego. Zależałoby mi na szczegółowości ale w rozsądnej cenie.

Proszę o rady i ewentualne propozycje innych przetwornikóww w zbliżonej lub nieznacznie wyższej cenie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

misiekw napisał:
1. Martwi mnie szerokoopisywany brak średnicy w ARN-ach. Może zamiast nich dac lepiej jakiś inny głośnik np.: GDN 13 (pseudo-klon TOTEM) lub STX GDN 14xx. A jeżeli tak to po jedej czy po dwie sztuki?
A może zamiast tego dać http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=680&vItemDB=itemdb lub http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=678&vItemDB=itemdb ??
misiekw napisał:
2. Czy w centralu koniecznie trzeba dać ten sam głośnik co we frontach i surroundach, żeby zachować brzmienie? Zastanawiam się nad czymś mniejszym np.: ARN 116
Koniecznie.
misiekw napisał:
3. Co z wysokotonówką? Może dać tam STX PJ lub AK zamiast SC10? A może lepiej coś jeszcze innego. Zależałoby mi na szczegółowości ale w rozsądnej cenie.
A myślałeś żeby może pójść w inną stronę i zacząc np od stereo, ale zrobić już kolumny na nieco wyższym poziomie np z DX25 na górze ?

Myślałem właśnie o tej 14-tce STX-a ale nie wiedziałem czy to dobry przetwornik. Rozumiem że w kwestii średnicy polecasz go bardziej niż ARN 150? Jak u niego wygląda kwestia basu?

Co do tej 17-tki to nie będzie miała jeszcze mniej średnicy niż ARN?

Co do stereo to jestem zapalonym kinomaniakiem i fanem nagrań wielokanałowych dlatego najbardziej interesuje mnie 5.1 (a w tym przypadku 5.0)

Proszę o dalsze rady ;)

misiekw napisał:
Jak u niego wygląda kwestia basu?
nie jest pewnie źle, ale i tak to kino więc będzie sub , więc bas ma drugorzędne znaczenie.
misiekw napisał:
Co do stereo to jestem zapalonym kinomaniakiem i fanem nagrań wielokanałowych dlatego najbardziej interesuje mnie 5.1 (a w tym przypadku 5.0)
Bez suba w ogóle czy do czasu aż kasa na to pozwoli ?
Jakie to w ogóle pomieszczenie ma być ?

misiekw napisał:
Martwi mnie szerokoopisywany brak średnicy w ARN-ach
niektorzy z tym przesadzaja. arny maja srednice ale lekko wycofana. w kinie moze to przeszkadzac jedynie przy cichym sluchaniu

misiekw napisał:
ja jestem zwolennikiem 5x to samo

gotowe zwrotnice na STXach masz narazie na GDN 14 SCX + PJ. jak pogadasz a kims to moze zrobi sie nowe zwrotnice...

Pawel S. napisał:
gotowe zwrotnice na STXach masz narazie na GDN 14 SCX + PJ. jak pogadasz a kims to moze zrobi sie nowe zwrotnice...
nie wiem czy nie lepiej dołożyć do czegoś z serii SK.
Tanie stosunkowo stxy z przyzwoitymi membranami,czyli coś czego nigdy wcześniej nie było ;]

Sub będzie jak tylko kasa na to pozwoli, ale póki co muszę obyć się bez niego.

Tak czy siak chciałbym aby conajmniej fronty radziły sobie z basem, ponieważ przy słuchaniu stereo (bo takiego nie wykluczam) nie chciałbym wspierać się subem.

Pomieszczenie to standardowy pokój o powierzchni około 20m2.

GDN 14 SK ma bardziej wyrównaną charakterystykę niż GDN 14 SCX (pomijając szerokie uwypuklenie w dole pasma), więc skłaniałbym się raczej ku niemu, ale zgodnie z tym co napisałem wyżej, chciałbym, aby w niższych rejestrach midwoofer radził sobie conajmniej jak ARN 150. Czy ten GDN da rade?

Co z wysokotonówką? Czy macie jakieś ine propozycje niż wspominane wyżej?

misiekw napisał:
Co z wysokotonówką? Czy macie jakieś ine propozycje niż wspominane wyżej?
vifa DX to chyba najlepszy kompromis, nie jest specjalnie droga - 100zł kosztuje, a przy tym naprawdę już gra :)
I co też ważne - jest uniwersalna.

misiekw napisał:
GDN 14 SK ma bardziej wyrównaną charakterystykę niż GDN 14 SCX (pomijając szerokie uwypuklenie w dole pasma), więc skłaniałbym się raczej ku niemu, ale zgodnie z tym co napisałem wyżej, chciałbym, aby w niższych rejestrach midwoofer radził sobie conajmniej jak ARN 150. Czy ten GDN da rade?
a słuchałeś arna 150 ?

Tak słuchałem. Teraz posiadam małe monitorki na ARN 150.

100zl za wysokotonówkę (zwłaszcza do midwoofera za 40zl) to dla mnie chyba trochę za drogo. A może polecisz jakiś niższy model Vify?

już się bałem że opierasz się na opinii gdzieś zasłyszanych :)
Głównym problemem jest zwrota, póki jej nie ma, jest ciężko... Przynajmniej dla Ciebie.
Osobiście sądzę że 14/17 SK spisałyby się znacząco lepiej od arn150 na środku pasma, a na basie, jeśli w ogóle gorzej to nie drastycznie.
Chyba skuszę się na parkę 17 i parkę 14 :)

takero napisał:
Chyba skuszę się na parkę 17 i parkę 14 :)

Nie rozumiem ostatniego zdania.

W międzyczasie gdy mi odpowiadałeś edytowałm mój oststni post - rzuć okiem.

Jeśli chodzi o tą 14tkę to dać po jednej czy po dwie na front?

Pozdrawiam

misiekw napisał:
Nie rozumiem ostatniego zdania.
piszę że chyba sam się skuszę na kupno pary czternastek i pary siedemnastek.

misiekw napisał:
100zl za wysokotonówkę (zwłaszcza do midwoofera za 40zl) to dla mnie chyba trochę za drogo. A może polecisz jakiś niższy model Vify?
niestety nie bardzo jest coś pomiędzy.
Jakie masz teraz wysokotonówki do tych arnów ?

misiekw napisał:
Jeśli chodzi o tą 14tkę to dać po jednej czy po dwie na front?
a jaki masz napęd ?
Ja osobiście zdecydowałbym się na 5 x 14/17sk + DX, choć niestety póki co nie ma zwroty,a uczelnia nie pozwala mi na znalezienie wolnego czasu na tego typu zabawy.
Choć z 2 strony jak dociągnę jakoś do grudnia to się pobawię w komorze bezechowej :)
Może zacznij od np Stereo na 17akx + dx (jest zwrotnica), jako tyły chwilowo dałbys monitorki na arnach i nie dość że miałbyś jako takie kino, choć konfiguracja raczej chwilowa :) To mógłbys porównać i zdecydować czy jest sens się w droższe głośniki pchać, a jak wiadomo doświadczenie jest bezcenne.

Monitory napędzam starą unitrą (2x30W). Oprócz ARNów siedzą tam jakieś bliżej nieokreślone kopółki które miałem w domu. Nie planuję ich w żaden sposób wykorzystywać.

Do kina planuję zakup jakiegoś ampli (min. 50W na kanał) ale jeszcze nie wybrałem. A'propos może coś doradzicie?

Jeśli na front włożę jakąś 17-tkę lub 18-tkę to w łeb bierze koncepcja "w każdej paczce te same przetworniki".
Chyba jednak zostanę przy dwóch 14-tkach na froncie, dwóch w centralu i po jednej w efektowych.
Do tego SC10 lub PJ bo na DX mnie nie stać. Czytałem coć kiedyś o XT19 czy jakoś tak. Może coś takiego. Ciągle nie mogę się zdecydować.

misiekw napisał:
Monitory napędzam starą unitrą (2x30W). Oprócz ARNów siedzą tam jakieś bliżej nieokreślone kopółki które miałem w domu. Nie planuję ich w żaden sposób wykorzystywać.
heh ;] No to ładnie...

misiekw napisał:
Do kina planuję zakup jakiegoś ampli (min. 50W na kanał) ale jeszcze nie wybrałem. A'propos może coś doradzicie?
ile kasy masz ?

misiekw napisał:
Do tego SC10 lub PJ bo na DX mnie nie stać. Czytałem coć kiedyś o XT19 czy jakoś tak. Może coś takiego. Ciągle nie mogę się zdecydować.
xt19 kosztuje tyle samo co dx.
Może zacznij mysleć o zwrotnicach, bo jak na razie to widzę w ogóle ich pod uwagę nie bierzesz...

Poszukaj kogoś z forum blisko mieszkającego z jakimikolwiek kolumnami i posłuchaj, albo może zainwestuj te parę dych i wybierz się na wycieczkę do stolicy ?

[ Dodano: 2008-11-22, 11:38 ]
misiekw, ile Ty w ogóle masz kasy na całą tą zabawę z ampli łacznie ?

to może ten zestawik kupisz, nie jest drogi a masz tę 14'tkę STX i PJ na górę, do tego ekonomiczna wersja zwrotnic i od razu machniesz fronty, tyły i central w fajnych pieniądzach. 5 sztuk DX25 kupić to już kawał grosza, co mnie niestety boli. dlatego na razie front stawiam tylko.

takero na ampli planuje wydać jakieś 400 - 500 PLN, a na paczki około 1000PLN.

amdr napisałeś "ten zestawik" ale pojęcia nie mam który zestawik masz na myśli.

misiekw musisz odrazu robić całe kino :?: może zrobisz tak jak doradził kolega amdr, zmajstruj najpierw fronty a potem myśl dalej , będziesz bardziej zadowolony i przynajmniej rozłoży się to w czasie . Chociaż kino na dx + niezły wooferek będzie kosztować około 1000-1200 zł za same przetworniki bez zwrotek czyli z wykończeniem trzeba liczyć blisko 2000 . ile masz na całość kasy :?: mimo że jestem początkujący , koledzy "wpoili" że to wysokotonowiec nadaje kolumnom klasy , zgadzam się całkowicie kiedy usłyszałem dxa :wink:

Powrót