• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kit Focala B300 - dwudrożny monitor do lampy

Reakcji
14
W końcu przyszedł czas na ostatnie podejście do zmagań (głównie z samym sobą) z kitem B300 - ostatnim wypuszczonym przez Focala z 2000 roku. Trwało to tak długo, bo zaraz po kupieniu tego kitu, kupiłem monitorki Rogersa LS/A/2, które grały tak dobrze, że nie odczuwałem potrzeby jego zrobienia.
Mój znajomy zrobił wcześniej taki sam i miałem je u siebie przez jakieś dwa tygodnie.
Dźwięk iście audiofilski tzn. świetna scena, barwa, analityczność. I właśnie ta analityczność (zasługa m. in. sławnej kopułki Focala) zniechęcała mnie skutecznie do prac nad tym kitem.
Ciągle obiecywałem sobie, że jak kupię wzmak lampowy, to je skończę, ale lampy nie kupiłem (oprócz X-cana do słuchawek) i kit leżakował na dnie szafy.
Po ostatnim AudioShow powiedziałem sobie, że czas wziąć się za zaległości, bo już rok czekają Revelatory SS, na realizację następnego projektu na Scanach - ZRT wg Zapha.

Przedstawiam obudowy, w stanie surowym i części do kitu Focala:
Wszystko tak jak w instrukcji z wyjątkiem pogrubionego do 25mm forntu.

Może ktoś z Was ma jakiś ciekawy pomysł na wykończenie - przez zaokrąglenia na krawędziach nie bardzo wiem jak kłaść fornir. Nigdy jeszcze tego nie robiłem.

no nie powiem, bardzo fajne no i przede wszystkim inne niż tutaj się widuje :)
KAPRINT napisał:
Może ktoś z Was ma jakiś ciekawy pomysł na wykończenie
Ja bym połączył dwa wyszukane gatunki forniru, na front dał jeden i na reszte drugi. Dobrze by sobie to w solidzie czy czymś innym zasymulować jakby to miało kolorystycznie wyglądać :wink:

Powiedz ile kosztuje taki kit i z czym śmiało można go porównać ?

Michał K. napisał:
Rfck, łuki cyrklem a te części proste po przymocowaniu np. kawałka MDFu do frontu np. ściskiem w odp. odległości i jazda

Chyba dużo zabawy, mierzenia i precyzji czy się mylę?

nikt nie powiedział, że taki zabieg nie wymaga ostrego frezu, wysokich obrotów i wprawnej ręki ;) ale kończmy to OT

KAPRINT, w jakiej cenie można/można było dostać taki kit Focala?

Michał K. napisał:
Rfck, łuki cyrklem a te części proste po przymocowaniu np. kawałka MDFu do frontu np. ściskiem w odp. odległości i jazda
Prawie tak jak to opisał Michał K., Dużo zabawy mierzenia i korekt.
Michał K. napisał:
KAPRINT, w jakiej cenie można/można było dostać taki kit Focala?
W 2000 roku zapłaciłem 1700 zł. w firmie AmarAudio z Gdańska, która była wtedy jedynym dystrybutorem Focala i JM Laba. Była to ostatnia seria kitów Focala.
Jak Ktoś z Was jest zainteresowany to mogę sprzedać z obudowami w stanie surowym. Piszcie na PW, bo ja już mam inne plany, głośniki i projekt w AutoCadzie.

[ Dodano: 2009-12-02, 10:13 ]
dolphin123, Przeoczyłem Twoje pytanie o porównanie z czymś znanym. Trudno mi porównywać, bo oprócz AudioShow nie mam czasu na chodzenie po salonach audio. Na pewno prezentują dobry dźwięk, obnażający niedoskonałości nagrań i sprzętu - nie każdemu odpowiadający. Słuchałem u znajomego z lampą i dobrym CD i byłem pod wrażeniem, ale u mnie z Creekiem i Marantzem nie zagrało tak jak bym tego oczekiwał. Na pewno nie do przeciętnej elektroniki. Może być dobrym rozwiązaniem do domowego studia.

Zacznę od drugiej połowy stycznia, bo do 16 mam termin oddania pracy (projekt remontu wnętrz) i na razie siedzę po nocach i rysuję w AutoCadzie. Po zastanowieniu się i zorientowaniu ile bym za nie dostał, nie będę ich sprzedawał. Pod koniec stycznia powinny być gotowe.
Pozdrawiam

Powrót