• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klasyczne podłogówki

Najpierw zająłbym się jakimiś kolumnami, a potem bawiłbym się w pierdoły.
Jakieś przeciętne kolumny nawet w kiblu zagrają lepiej niż to :)
Wszędzie pełno okazji jest , dobre kolumny można zrobić za 800zł bez problemu, wystarczy na allegro poszukać.
Jakbyś jelenia trafił to może i za tyle byś to co masz sprzedał.

A tam :razz:
Kolumny na teslach i visatonie robiłem pod komputer i pod mój pokój więc ich na pewno nie sprzedaje bo takie miały być i już :razz: Zresztą właśnie podłączyłem je do nowego wzmaka i stwierdzam, że dają radę. Natomiast te na alphardzie i tonsilu może i sprzedam, ale na razie mam ważniejsze wydatki (studia).
A ten pokój naprawdę jest beznadziejny. Tzn. jest coraz lepiej bo parę rzeczy tam poupychałem i pogłos się zmniejszył, ale to jeszcze nie jest to.
Tak, że najpierw półka z książkami, półka na płyty i ćwierć-walec do rogu, a później konkretne kolumny :smile:

Witam
kolumienki ogólnie fajnie Ci wyszły. Co do dobru przetworników nie ma co już pisać każdy wie co to jest.

Mam pytanie czym ciąłeś płyte wiórową ?

Mam ten komfort, że niedaleko domu znajduje sie firma meblowa, więc daje im tylko wymiary a oni mi docinają z dokładnością 0,5 mm.

A swoją drogą ile płacicie za płytę wiórową? Bo mi za te kolumienki wyszło 50 zł.

No fajny projekt, ja chcę zrobić też cuś takiego na identycznych niskotonowych, ale wysokiego dam między niskie w środek. Mógł byś podać wymiary skrzyń i bassreflexu?, na ile stroiłeś obudowy 40hz?

Wymiary obudowy to 95x17x25 cm nie licząc cokołów. Strojenie o ile dobrze pamiętam w okolicy 45Hz

stary jesteś wielki! pięknie to wygląda. jestem stolarzem i potrafie zrobic konstrukcję na reszte nie mam czasu. Czekam na propozycję. zainwestuję 1500 w 5+1

Zamieszczę schemat zwrotki, bo wiele osób mnie o nią pyta

morutino - masz coś konkretnego na myśli? :grin:

Tam na schemacie zwrotnicy przy cewkach jest napisane uH. To pomyłka czy rzeczywiście powinno być uH?

Powrót