• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Klony z Ebay NAIM NAP140 oraz QUAD405 czy warto w tej cenie?

Reakcji
0
Przeglądając Ebaya natknąłem się na złożone klony
QUAD405
http://www.ebay.pl/itm/LJM-QUAD405-...332015?hash=item25d53cf5af:g:4QwAAOxyrrpTjobd
NAIM NAP140
http://www.ebay.pl/itm/NEW-LJM-NAIM...343648?hash=item1c704041e0:g:81QAAOSwr7ZW5qal
Co możecie powiedzieć o tych klonach , czy ktoś z was miał przyjemność obcować z nimi ?
Biorąc pod uwagę cenę z wysyłką na poziomie +- 200zł za komplet na stereo to mordka mi się cieszy ale może szybko posmutnieć bo jak z dokładnością wykonania takiego cuda no i podstawa jak to może zagrać?

Tego NAP140 złożyłem w swojej wersji, mamy XXI wiek i trochę głupie jest pakowanie się w parę quasi komplementarną, poza tym to topologia na poziomie Unitry, tyle że zastosowano lepsze tranzystory.

a jak tu wyglada kwestia prawna? przeciez kopiuja projekt duzej firmy. czyzby nie zastrzegli projektu?

I tak nie Naim wymyślił tę topologię (co najwyżej zmodyfikował), http://www.hilberink.nl/amps/amps2.htm , jedynie można by się przyczepić do tak samo wyglądającego PCB (chociaż nie wiadomo czy ścieżki są tak samo poprowadzone).

Już ciekawsze klony się pojawiają tutaj na forum.

Tego NAP140 złożyłem w swojej wersji, mamy XXI wiek i trochę głupie jest pakowanie się w parę quasi komplementarną, poza tym to topologia na poziomie Unitry, tyle że zastosowano lepsze tranzystory.

Dzięki Ampli za dość krótką lecz wyczerpującą odpowiedz , w takim razie nie idąc na łatwiznę złoże coś od borysa ( w końcu ) chyba że masz cos lepszego na myśli ? coś taniego a zarazem dobrego na początek i niezbyt skomplikowanego w klasie AB.

Buduj i-ampa 100m :)
http://i-amp.cba.pl/?iamp100m
Zintegrowane PCB, więc nie jest bardzo drogo, oszczędność miejsca, brak kłopotów z masą itp, wszystkie potrzebne funkcje są, granie na bardzo wysokim poziomie :) No i wsparcie duże jest :D

No wsparcie jest na najwyższym poziomie :) pod takiego i-amp 100m podejdzie trafko od ws442 ts 120/13 ? posiadam takie dwa i chce je jakoś wykorzystać .

No dwóch nie użyjesz niestety, na jednym trochę można pograć, ale napięcie i moc dość niska, aczkolwiek możesz sobie zakupy rozłożyć w czasie i na początku grać na TS120/13 :)

Chodzi mi o to że każde trawko napędzało by osobny kanał i zrobić dual mono w takim wypadku ;)

o Sooryy jedno pcb na stereo?

Ostatnia edycja:
Na iamp 100m tak nie zrobisz :) Musiałbyś mieć osobno 2 płytki z zasilaczami i 2xOPS+IPS. Koniec końców i tak uzyskasz maks 50W/8R z tego trafa.

i na początku właśnie miał być taki próg mocowy 2 x 50 w przy 8 R to miało być na rozgrzewkę jako pierwszy amp na tranzystorach bo nie ukrywam że wcześniejsze moje rzeźby na pcb to bezproblemowe scalaki :D
więc chyba na początku zrobie dwa x bg1 a poźniej pomyśle już o czymś mocniejszym np i-amp na dwóch lub więcej parach :)

Nie lepiej zrobić od razu iAmpa na 1 parze? Na jednym Twoim trafie spokojnie 2x50W/8R wyciagniesz :)
Jak koniecznie chcesz BG1, mam 2 PCB bez polutowanych tranzystorów, w razie czego PW.

Trafa z WS442 mają trochę małe napięcie, żeby wykorzystać potencjał końcówki.
Da się dwa trafa użyć, np stosując jedno dla dodatniego zasilania i jeden dla ujemnego, oczywiście oba po 2 diody, ale to miałoby raczej sens, jeśli planujesz obciążenie 4R, przy 8R i na jednym pójdzie pograć, ale szału mocy nie będzie.

Dzięki Ampli za dość krótką lecz wyczerpującą odpowiedz , w takim razie nie idąc na łatwiznę złoże coś od borysa ( w końcu ) chyba że masz cos lepszego na myśli ? coś taniego a zarazem dobrego na początek i niezbyt skomplikowanego w klasie AB.

Sam teraz mam IPSa CFP i własny OPS (pojedyncza para na jednym PCB), NAPa też mógłbyś na tym zrobić o ile poradzisz sobie z PCB.

Ostatnia edycja:
Trafa z WS442 mają trochę małe napięcie, żeby wykorzystać potencjał końcówki.
Da się dwa trafa użyć, np stosując jedno dla dodatniego zasilania i jeden dla ujemnego, oczywiście oba po 2 diody, ale to miałoby raczej sens, jeśli planujesz obciążenie 4R, przy 8R i na jednym pójdzie pograć, ale szału mocy nie będzie.

Sam teraz mam IPSa CFP i własny OPS (pojedyncza para na jednym PCB), NAPa też mógłbyś na tym zrobić o ile poradzisz sobie z PCB.

Niestety ale budowanie wzmacniacza u mnie opiera się głównie na kopiowaniu gotowych projektów z forum jestem za cienki w uszach aby opracować swój schemat i pcb wiem że wykorzystuje się do tego eagla ale nie mam go ogarniętego w nawet najmniejszym procencie , przykro to mówić ale nie dam rady na tak skomplikowana konstrukcję co innego jakieś proste układy na scalakach albo zasilacz symetryczny haha :D

Powrót