• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolejność układów w zasilaczu?

Reakcji
0
Witam.
Robię panel do suba który składa się z końcówki Janka, pree Irka, zasilacza głównego, zasilacza stand-by i soft-startu.
Chodzi mi o to który układ powinien być pierwszy, soft-start, czy zasilacz stand-by? Poniżej schemat, który skleciłem trochę z gotowców ;P

Teraz mam tak połączone z tym, że są to 3 płytki, a chce zrobić kompletny zasilacz na jednej bo miejsca na panelu braknie :D
Co Wy na to?
Pozdrawiam.

Soft start ma być przed głównym trafem a przed nim ma być przekaźnik standbay a przed nim zasilacz standbay a jeszcze wcześniej włącznik zasilania :)

Nie wiem czy źle jak jest tak jak na schemacie to jest źle.
Widzę na tej płytce inny problem takie prowadzenie ścieżek z napięciem sieci jest niedopuszczalne ! Ten twój panel to będzie bomba z opóźnionym zapłonem jak kiedyś wybuchnie... Trochę wyobraźni.

Tej płytki jeszcze nie zrobiłem, jestem w fazie projektowania :D Scieżki zbyt blisko siebie, czy o co chodzi?

Kto mi powie jak w eaglu zalać płytkę ścieżkami żeby było mniej do trawienia? Tzn wiem jak to zalać tylko jak zrobić żeby te "zalania" były podłączone do jakichś ścieżek?

Gdzie wpisać?

---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

ok juz wiem ;P polaczylo mi mase w ukladzie zasilacza auto... a co z reszta? w sofcie chyba nie ma jako tako masy to nie wiem nie podlaczac do niczego? A jak w zasilaczu gł♣ownym, żeby to popodłączał? Czy muszę sam tworzyć ścirzeki tak jak to robiłem za pierwszym razem :D

narazie mam coś takiego... nie wiem jak dalej to ogarnąć... wpisałem nazwę jakijś ścieżki ale zalało mi tak ze naszło na ścieżkę masy>:( podpowiedzcie coś.
pozdro

Więc układ poskładany wg schematu:

I już jest problem... Przekaźnik w softstarcie się nie załącza >:( Na diodzie zenera występuję napięcie zaledwie 5.5V, LED nie świeci wcale... Kiedy podłącze transformator bez przerwy piszczy buzer. Luty sprawdzałem, wartości elementów też więc w czym może być problem?
Softstart jest to układ AVT2815 opisany w EDW_06_2007:

Pomóżcie:(

---------- Post dodany o 17:38 ---------- Poprzedni post o 16:17 ----------

Ostatnia edycja:
Powrót