• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna 3 drozna 600 zl na przetworniki

Reakcji
0
Kolega poprosil mnie o poradzenie Mu glosnikow do Jego pierwszej konstrukcji DIY.
Warunki:
Kolumna MUSI byc 3 drozna i od tego nie ma sily Go odwiesc chyba ze Wy dacie rade
Pokoj 40 mkw
Slucha wszystkiego z nachyleniem na techno i disco polo
Na pierwsza mysl mowie 3 drogi na Arn 226 sredniotonowce tez z tesli i wysoktonowka taka zeby byla do tego wszystkiego zwrotnica a wiec o ile dobrze pamietam kolumny LukaszaN, jednak ARN nie zrobil na mnie dobrego wrazenia i nie mialbym sumienia polecic go juz nikomu.
Pozdrawiam!!!

jak koniecznie 3way to chyba tylko 2xARN 226 + ARX + np sc10n

LukaszN mial na ARN 188

EZO taj jak mowilem tyle ze na zwrotkach jambo;)

A co myslicie o tym ??
Gdn 30/120/1
gdn 16/50/6-sredniotonowy
sc10n
Zwrotki na pewno nie bedzie ale tak mysle ze jak to Jego pierwsza kolumna to zastosowalby jakas janbo i po krzyku bo z rozmowy wychodzi na to ze ma byc glosno i bas ma sciany przestawiac, najwyzej jak mi sie udaloby zlozyc jakies porzadniejsze monitorki na peerlessach i vifach to docenilby ze nie sam rozmiar ma znaczenie :mrgreen:
Pozdrawiam!!!

dulin7 napisał:
Kolumna MUSI byc 3 drozna i od tego nie ma sily Go odwiesc chyba ze Wy dacie rade
Pokoj 40 mkw
no to faktycznie musi byc

dulin7 napisał:
Gdn 30/120/1
gdn 16/50/6-sredniotonowy
sc10n
brak zwrotnicy spowoduje to ze nieosiagniesz zbyt dobrego efektu i kolega bedzie szukal jeszcze wiekszych glosnikow

takero napisał:
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa dx25
no chyba jedyna rozsadna kombinacja w tej cenie
wyslij glosniki do irka i kase na skrzynke testowa (no chyba ze bedzie mial taka) i bedziesz mial (i my tez) dobra zwrotnice ;)

takero napisał:
tonsil 20 100 3
tonsil 13 40 2
vifa dx25
Oczywiscie tez proponowalem ale... glosnik basowy Jego zdaniem maly i koniec :neutral:
Zdecydowal sie na to co podalem, a zwrotnica zajmie sie Killer i ja juz daje spokoj niech robi moze czas sie na bledach uczyc albo cos :wink:
A moze na tej zwrotnicy od Killera nie bedzie az tak zle??? Jednak cos mi sie wydaje ze tak samo moglbym policzyc taka zwrotke kalkulatorem i byloby to samo :razz:
Pozdrawiam!!!

takero napisał:
Po co w ogóle ten temat ?
Po to zeby morze wlasnie przekonac Go ze specjalisci polecaja glosniki ktore Mu proponowalem ale niestety sie uparl i nawet ten temat Go nie przekonal :wink:
Myslisz ze kalkulator?? Ok a tak orientacyjnie jakie czestotliwosci podzialu przyjac i jakie nachylenie??? warto dawac wysokotonowke 3 rzedem ?? czy to tak sie nie da powiedziec :wink:
Pozdrawiam!!!

no to powiedz mu ze w chalturze mu pomagac nie masz zamiaru i jesli jest taki madry to niech sam calosc robi :P

dulin7, postaw warunek że pomożesz ale jeśli na twoich warunkach... Bo człowiek widocznie nieświadomy i głupoty we łbie :-p Nie ma sensu robic byle łubudubu... wiem ze swojedo doświadczenia...

MormoN napisał:
dulin7, postaw warunek że pomożesz ale jeśli na twoich warunkach... Bo człowiek widocznie nieświadomy i głupoty we łbie :-p Nie ma sensu robic byle łubudubu... wiem ze swojedo doświadczenia...
Tak tyle ze sie tez obawiam ze polecajac Mu np monitorki na jakiejs 16-stce okarze sie ze ma malo basu i co bede potem swiecil oczami? Proponowalem tez klasyke a wiec 2xarn150 +sc10n i tez nie spotkalo sie to z aprobata mimo to ze wszystkie opinie zwracaja uwage ze arny produkuja duzo basu :razz: :razz:
W koncu to 40 mwk i mi to by wystarczyly do tego jakies podlogowki na 18 powiedzmy vify albo peerlessa no ale sa gusta i o nich sie nie rozmawia :razz:
Pozdrawiam!!!

dulin7 napisał:
Tak tyle ze sie tez obawiam ze polecajac Mu np monitorki na jakiejs 16-stce okarze sie ze ma malo basu i co bede potem swiecil oczami?
tutaj masz 40m wiec 3 drogi to koniecznie musza byc.
ale niezapominaj ze podstawa to zwrotnica - dobra zwrotnica. tak wiec albo zlozysz 3 drogi na teslach albo to co zaproponowal takero - bedziesz musial tylko wyslac glosniki do irka (i Go ladnie poprosic :mrgreen: )

Powrót