• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna centralna - jakie przetworniki?

Reakcji
24
Cześć, poszukuję rozwiązania na głośnik centralny do kina. Mam obecnie 4.1 na Fountekach 168 i cd3.0 + 146 i cd1.0 (kupowane w dużych promocjach w 2013 - łącznie 720zł za wszystkie) a do tego sub zamknięty na Daytonie rss315hf-4.
Centralny chciałbym umieścić pod telewizorem, więc przetworniki raczej niewielkie, ewentualnie za telewizorem, ale nie wiem czy nie popsuje to za bardzo dźwięku.
Kwota za głośniki raczej nie wyższa niż 400-500zł
Patrzałem po Monacorze sph60x, Daytonie rs100 - dwie sztuki i myślę, że by się nadały.
Jakieś propozycje?
Tak wygląda mój pokój (nie zwracajcie uwagi na burdel w kablach, w końcu je powciskam w listwy :) ):

Będę robić niewielkiego centrala na 2 x vifka ne123 i HDS , głośniki kupione okazyjnie trochę więcej jak twój budżet, ale to jeszcze trochę za nim będzie gotowy i dopiero będę mógł coś więcej powiedzieć bo też ma wylądować pod tv

Ja też bym polecał robić po prostu kolejną sztukę founteków - to mit że centralny ma być poziomy ;)

Hmm, może naciągnę budżet nieco.
Są Tang Band W5 2143 i Fountek FR135ex. Czy zagrają ciekawiej jak głośniki przytoczone powyżej?

Powrót