• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumna Głośnikowa ZgC-40-8-581 problem z GDN 20/40 po regeneracji.

Reakcji
0
Witam.
Mniej więcej rok temu zregenerowałem sobie sam głośnik GDN 20/40, wymieniłem w nim membranę razem z zawieszeniem. Była to moja pierwsza regeneracja. Głośnik działał idealnie. Niestety od jakiegoś czasu zauważyłem że zaczął grać ciszej i mniej dynamicznie, basu prawie nie ma :( Da się to jakoś naprawić? Na zakup nowego głośnika mnie nie stać. Proszę o odp.

PS: Jeśli ma to coś do rzeczy to około 2 lata temu poprzedni właściciel podłączył tą kolumnę pod 230V bo wtyczka pasowała, usmażyło to GDWK 9/80 ale GDN 20/40 przetrwał :D.

Podejrzewam winę wzmacniacza, radziłbym zamienić wtyczki i posłuchać czy też to występuje.
PS: Jeśli ma to coś do rzeczy to około 2 lata temu poprzedni właściciel podłączył tą kolumnę pod 230V bo wtyczka pasowała, usmażyło to GDWK 9/80 ale GDN 20/40 przetrwał .

o_O Wtyczka na pewno nie pasowała, raczej kable wcisną, ale i tak pogratulować głupoty

Podejrzewam winę wzmacniacza, radziłbym zamienić wtyczki i posłuchać czy też to występuje.

o_O Wtyczka na pewno nie pasowała, raczej kable wcisną, ale i tak pogratulować głupoty

To nie wina wzmacniacza gdyż po podłączeniu kolumny do wieży dźwięk też jest dziwny, i mi głupoty nie gratuluj bo ja tego nie podłączyłem pod 230V :)

Ni gratuluje ci głupoty tylko temu kolesiowi co podłączał pod gniazdko. Co on basu 50Hz chciał słuchać? :D Co do głośnika, proponuję odkręcić, zobaczyć czy się coś nie poodklejało, oderwało itp Także proponuję sprawdzić szczelność budy bo ten głośnik wymaga zamkniętej, wytłumionej i szczelnej obudowy

Obudowa na pewno nie jest idealnie szczelna gdyż ma wywiercone otwory na uchwyt do wieszania, którego nie ma. A wiesz jak wujek po pojaku wsadził do prądu to co ja poradzę? :D Podłączył tak 4 kolumny, 2 Altus 140 które się spaliły i 2 ZgC-40-8-581 które też poległy no w jednej GDN ocalał.

Powrót