• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumna która ma przypominąć VOYAGERY

Reakcji
0
Mam do dyspozycji 2 szt. głośników tonsila gdn 20/40/11 8 łomów po regeneracji :)

Chciał bym na nich stworzyć kolumienke która by przypominała voyagery 200 chodzi mi o budowe. Problem mój 1 polega na tym ze za bardzo nie wiem jakie do tych dwóch moich dobrać srednio tonowca i wysoko. Myslałem nad ARP-150-00-8 i GDWK 10/80/T czy z tego coś bedzie :) ??? Z obudowa jakos sobie poradze z obliczeniem i sama budowa. Kwestia dobrania odpowiednich głośników no i zwrotnicy :(
Z góry dzięki za pomoc :)

czym je regenerowałeś ?
oryginalnymi materiałami z Tonsila ?
bo jeśli nie to napewno nie mają oryginalnych parametrów więc zanim zaczniesz cokolwiek robić z nimi to najpierw wypadałoby je pomierzyć :)
Powiedz też ile masz kasy na to wszystko ...

takero napisał:
czym je regenerowałeś ?
oryginalnymi materiałami z Tonsila ?
bo jeśli nie to napewno nie mają oryginalnych parametrów więc zanim zaczniesz cokolwiek robić z nimi to najpierw wypadałoby je pomierzyć :)
Powiedz też ile masz kasy na to wszystko ...

Ja ich nie regenerowałem tylko dawąłem do naprawy. Głosnik jest jak nowy i na czesciach tonsilowskich wyglad jak nowy i jest z tych samych materiałów a do wymiany poszła tylko membrana.
A kasa to do 150 zł na głosniki i z 50 zł na zwrotke :) +/- 20 zł

szczerze mówiąc to mam pare sztuk tych głośników i powiem szczerze że nie wiem czy warto się pakować z nimi do 3 way...
bo jak na niskotonowce do 3 dróg to nie mają za wiele basu, ja myślałem zamiast średnio i wysokotonowca dać im szerokopasmowca - ARZ np.
Dwa 20 40 i ARZ to mogłoby być całkiem ciekawe :)
A do tego tańsze w budowie - tylko jeden podział....
no i sam ARZ tani jest...
bo jeśli się ładować w 3 way to raczej nie z tym głośnikiem...
a tak byłoby nietuzinkowe rozwiązanie :D

Powrót