G
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie za duze te kolumny?W tym metrażu słabo to widzę....zakładając że kolumny ustawione będą min 50cm od sciany to do miejsca odsłuchu bedzie ok 2,5-3 m.A za sofą zaraz sciana.....i bas tam bedzie "dokuczał"Pomijam juz to że tym kolumną braknie "powietrza" aby się otworzyć....To idealne pomieszczenie dla fajnych monitorów lub niewielkiej podłogówki ale nie dla 3way.Tak czy siak trzymam kciuki
Jasne,tylko jak kolega odsunie sofę o 50cm to bedzie siedział niemal z nosem w kolumnachJa tak w domu mam, bezpośrednio pod ścianą bas urywa łeb, odsunąłem kanapę z 50cm od ściany i jest w miarę optymalnie.
dokładnie i to jest Twój największy problem, ja mam tylko zasłonę po lewej stronie zamiast ściany i na bardzo dobrym wzmacniaczu stereofonia czy tam scena kompletnie się "rozjechała"Scena i tak będzie zaburzona, bo lewa kolumna gra w otwarta przestrzeń, a prawa wraz z odbiciem od ściany...
z tym się nie zgodzę o ile dobrze zrozumiałem. Mam tak samo umieszczoną kanapę do odsłuch blisko ściany (30cm) i tam właśnie jest dużo basu, tylko w moim przypadku jest go właśnie tam tyle ile trzeba. W pozostałej części pokoju, mieszkania jest niedostatek basu co doceniają bardzo domownicy i sąsiedzi.Dodatkowym problemem jest sciana zaraz za sofą.To zadziała jak pułapka dla basu bo własnie na tej scianie bedzie on "wygasał"Słabo to widzę
Bas z tak duzych głosniików w pomieszczeniu ok 16m2 ?z tym się nie zgodzę o ile dobrze zrozumiałem. Mam tak samo umieszczoną kanapę do odsłuch blisko ściany (30cm) i tam właśnie jest dużo basu
I co zrobić?wykorzystać tylko część możliwości głosnika?Budując kolumny samemu można przecież uwzględnić w pomiarach miejsce odsłuchu więc nie widzę problemu
Zgoda,mozna zrobic korektę zwrotnicy w jednej kolumnie lub na poczatku spróbować "sciszyć" prawą kolumnę lub "zgłośnić"lewą aby zniwelować ten efekt i "ustawić" scenęTrudno przed umieszczeniem kolumn sprawdzić jak akustycznie to wypadnie. Myślę, że dźwięk nie będzie się tak źle rozchodził...
Dodaję poprawione prawidłowe fotki
No a to moje wypociny na RS 225 (aluminium) oraz SB12 i SB29....