• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 1-drożne] Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

Reakcji
0

Projekt jest zaczerpnięty z niemieckiego pisma Klang+Ton nazwanego Cheap Trick 193 (CT193). Inną nazwą kluczową pod którą można je znaleźć w internecie to "one way ticket"

Przechodząc do opisu moich kolumn:

Pomysł zrodził się z potrzeby posiadania dobrych kolumn, bo właściwie takich nie miałem (poza jakimiś badziewnymi soniakami od miniwieży). Postawiłem na w sumie eksperymentalny projekt, bo nie widziałem na forach tego projektu wykonanego przez kogoś innego.

Obudowy zostały wykonane z płyty MDF 18mm którą przycięto mi bardzo precyzyjnie w zakładznie stolarskim. Ścięcia krawędzi musiałem wykonać sam.

Tak wygląda wykonana do połowy jedna kolumna:

9_1252779759.jpg

Płyty zostały połączone klejem, oraz skręcone.

87_1252779860.jpg

Przyszedł czas na wykonanie filtrów do kolumn. Na jeden filtr składają się:
2 rezystory 22om/10W, kondensator 5,6uF i cewka 1,8mH

14_1252780032.jpg

Tu wykonane na kawałkach laminatu:

73_1252780083.jpg

94_1252780338.jpg

Wracając do samych głośników, siedzą tam SPH-60X, które zgodnie z projektem mają doklejone magnesy

22_1252780314.jpg

Kolumny zostały wygłuszone na górnej ściance gąbką "palczastą" a na bokach wełną owczą

19_1252780511.jpg

Następnie zostały porządnie sklejone, skręcone, pouszczelniane a następnie wyszlifowane, by przygotować je do fornirowania.

Użyty fornir to palisander. Klejony na pattex moment, poszła prawie cała puszka, a ja naprawdę nieźle nawdychałem się tego smrodu.

30_1252780655.jpg

Następnie kolumny pomalowane 5 razy lakierem poliuretanowym (po każdym malowaniu szlifowane) Kolumny wyglądają naprawdę świetnie.

ODSŁUCH:

Dokładnie tak jak pisano w internecie, te kolumny potrzebują kilkudziesięciu godzin rozegrania. Niskie częstotliwości naprawdę zaskakują (jak na taki mały głośniczek) środek również bardzo dobry. Góra w tych kolumnach wymaga dotarcia i dopiero po tych kilkudziesięciu godzinach jest dobrze.

Podsumowując jestem naprawdę zadowolony z tych kolumn, grają bardzo ładnie i soczyście.

KOSZTY:

MDF - 40zł
Głośniki SPH-60X - 200zł
Magnesy SPM-90 - 142zł
Cewki - 75zł
Kondensatory - 17zł
Rezystory - 12zł
Kable - 20zł
Terminale - 30zł
Pianka - 10zł
Wełna - 32zł
Fornir 70zł
Kleje - 50zł
Lakiery, pędzle, papiery ścierne, rozpuszczalniki - 60zł
Przesyłki - jakieś 40zł

= koło 800zł

Na koniec mała galeria.

85_1252781703.jpg

34_1252781738.jpg

23_1252781765.jpg

72_1252781805.jpg

15_1252781829.jpg

88_1252781851.jpg

ładne kolumny szkoda ,że maja mało basu słuchałem ich niestety , nie jest to fostex ...

Na zdjęciach pokazane masz że obudowy najpierw złożyłeś potem fornirowałeś, a mi sie jakoś wydaje że najpierw ofornirowałeś wylot dopiero potem złożyłeś ?

Rfck napisał:
Na zdjęciach pokazane masz że obudowy najpierw złożyłeś potem fornirowałeś, a mi sie jakoś wydaje że najpierw ofornirowałeś wylot dopiero potem złożyłeś ?

nie widzisz z klejonych surowych skrzynek ,jest ślad po kleju

:arrow: nowy1

Basu jak dla mnie jest zupełnie wystarczająco.

:arrow: Rfck

Zdjęcia pokazują 2 różne pary kolumn, bo jedne skrzynki wykonywałem dla znajomego. Najpierw fornirowałem tunel, później skręcałem.

Pewnie że dało się taniej, ale czy tak samo dobrze? Można by zrobić wogóle bez magnesów, filtra, forniru, ale ta zabawa nie na tym polega. Miałem oryginalny projekt i złożyłem według niego.

Bardzo fajne kolumienki. Czytałem o nich i ciekawy jestem jakie wrażenia z bezpośredniości przekazu, szerokości i głębokości sceny muzycznej. Czytałem, że wbrew pozorom wymagają dość mocnego wzmacniacza i że lepiej brzmią w dużych pokojach. Czym je zasilasz?
Jedna uwaga co do wykonania, to że przy mocnym oświetleniu widać jasny pasek mdf-u w szczelinie (można zabejcować) i jak dla mnie lakier mógłby być półmatowy.

Powiem tyle że kolumn słucha się bardzo przyjemnie. Ich cechą jest dość duża punktowość, więc trzeba dobrze je ustawić.

Narazie zasilane z wieży sony, ale na dniach kończę lampowca 2x3W zobaczymy czy starczy mocy.

Ten pasek niestety zobaczyłem już po sklejeniu kolumn, ale myślę że dam radę małym pędzelkiem dojść tam i machnć jakąś brązową farbą.

megabit napisał:
Na razie zasilane z wieży sony, ale na dniach kończę lampowca 2x3W zobaczymy czy starczy mocy.
Do cichego, słuchania pewnie starczy, ale radzę pomyśleć o czymś w rodzaju Uniampa lub Symka, do dynamicznej muzyki. Zalecane też solidne standy, by nie stracić basu.

No przesadnie głośno nie będę słuchał. Z moich testów wynikło że przy ok 10W górne zawieszenie zaczyna się zniekształcać, a do głośnego słuchania jak na moje potrzeby starcza około 2-3W. Jak będzie na mało to zbuduje SE na 6L6, albo PP na EL84, bo ja tylko na lampach robie :)

Monitorki na widerangach jak najbardziej, no i ladnie wykonczone ale tu zaczyna sie jakas delikatna bzdura... 800zł za cos takiego?? Za tyle ludzie skladali minotory na vifach porzadnych a nie na lowendowych monacorach...

megabit napisał:
Magnesy SPM-90 - 142zł
Cewki - 75zł
Kondensatory - 17zł
Rezystory - 12zł
Kable - 20zł
Terminale - 30zł
Pianka - 10zł
Wełna - 32zł

2 takie magnesy za 140zł.. pomyslales nad tym kiedys? Pomine kwestie gigantycznych cewek i 4 rezystorow 10W za 12zł (swoja droga stosujac rezystory o lacznej mocy 20W na paczke naprawde myslales ze wydzieli sie na nich 20W skoro zamierzasz dostaczac tam 10 albo 3W.. ?) a takze "profesjonalnej" welny i innych bajerow po dziwnych cenach.

Zal sie robi ze czlowiek przez bezmyslnosc marnuje pieniadze dzieki ktorym moglby miec w domu lepszy sprzet grajacy.. wtopa i tyle

Eee tam od razu wtopa, po prostu inne podejście do tematu :smile: (ale fakt, drogo to wyszło)

Kolumny mi sie podobają ale też uważam że troszkę za drogo to Cie wyniosło ale jeżeli Ci sie podoba to OK. Osobiście jestem troche sceptycznie nastawiony do głośników szerokopasmowych i wole 2 drogi ale to pewnie przez fakt że nigdy nie słuchałem prawdziwych kolumn na nich.

Dużo włożonej pracy i wysokie koszty, czy odsłuch na tych kolumnach to przynajmniej w części rekompensuje :?:

megabit i to jest istotą sprawy, najważniejsze jest twoje zadowolenie-tak trzymaj! :grin:

Re: Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

Re: Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

"megabit"

To jest forum miłośników tonsila i stx jak nie robisz cos za prawie pól darmo i nie na
tych przetwornikach to jest beeee.

kolumienki bardzo fajne ... strzelam że wokala są bardzo namacalne ... jakby wokalista / wokalistka stała przed Tobą ?

Powrót