• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 1-drożne] Melodious v1 by Żółwik

Reakcji
3
Wstęp:

Przede wszystkim bardzo proszę o rozsądek przy ocenianiu konstrukcji tego typu - oceniajmy ją na tle innych konstrukcji tego samego typu ( porównywanie do 2, 2,5 lub 3 dróg jest bez sensu ) Dodatkowo autor projektu doskonale sobie zdaje sprawę, że "za tyle" mógłby sobie kupić komplet AWX-ów i wiele innych ciekawych przetworników - NIE TĘDY DROGA W DIY !! Konstrukcja ma ciekawą historię, którą po krótcę przybliżę. Zaczęło się od okazjonalnego kupna kompletu głośników używanych, skonstruowaniu pierwszych standardowych skrzynek, przygotowaniu zwrotnicy i wstępnym odsłuchu. Po odsłuchu pojawił się ten moment, który zadecydował o wizji konstrukcji. Przetworniki wywarły na mnie na tyle duże wrażenie, że postanowiłem odwdzięczyć im się nietuzinkowymi domkami - zakupiłem oczywiście parkę nowych przetworników :) ZAPRASZAM !!

Założenia:

Ciekawy design dla CT 237 z Klang+Ton 4/2008- coś nowego i świeżego dla forum.
http://www.lautsprechershop.de/hifi/ct237_en.htm

Inaczej pisząc.... Nudzi mnie ciągłe oglądanie kopiowanego projektu "2,5 drogi dla.... " - przecież liczy się POMYSŁ Panowie !

Przetworniki:

Tang Band W1320SI

Obudowa:

Obudowa została wykonana w całości z MDF-u 16mm. Łączenie płyt wyłącznie za pomocą kleju. Obudowa
została oklejona fornirem naturalnym - "Orzech amerykański" i pomalowana dwukrotnie "Caponem Extra". Następnie zostały nałożone dwie warstwy lakieru "Domalux Bezzapachowy" - półmat. Nakładanie odbyło się za pomocą pędzla marki "Magnat" przeznaczonego do lakierów. "Międzyszlif" przeprowadziłem szlifierką mimośrodową z papierem o granulacji 1200. Obudowy nie były poddane polerowaniu. Wnętrze obudowy ( góra, tył, dół ) pokryłem matą z filcem. Boczne ścianki pozostawiłem "gołe". Front oklejony skajem, a głośniczki przymocowane za pomocą wkrętów imbusowych. Fornir jak wszystkie "elementy" skaju klejone na Pattex Classic.

Zwrotnica:

Filtr schodkowy - Cewka z rezystorem równolegle, a całość szeregowo do przetwornika :) Wartości na stronie projektu.

Podstawy:

Wykonane ze stali nierdzewnej 0H18N. Wycinane laserowo i gięte na prasie krawędziowej. Kąt odchylenia od pionu wynosi 5* w tył. Do podstawy zostały dołożone 2 płyty MDF 6mm grubości wycinane CNC i oklejone skajem. Skaj został obcięty na "0" tak aby idealnie spasować się z metalowym detalem. Podstawa skręcona jest za pomocą śrub z łepkami imbusowymi półokrągłymi, które bezpośrednio łączą się z kolcami - HD-916 (niklowane ). Metalowy detal "przechodzi" z tyłu obudowy w element łączący monitor z podstawą- jest on zarazem elementem wykończeniowym terminali głośnikowych. "Metalowy język" został poddany polerowaniu.

Brzmienie:

Chyba najważniejsza część...Nie dajcie się "oszukać" tym głośnikom. Z jednej strony są to tylko małe szerokopasmowce....z drugiej BARDZO dobre szerokopasmowce. NIE ZROZUMCIE MNIE ŹLE !...Tu nie znajdziecie Zejścia TL-ek ani wyrafinowanego dźwięku drogich wysokotonówek - bo to tylko 4" głośnik szerokopasmowy.....JEDNAK słuchając muzyki na tych przetwornikach ma się dobitne wrażenie, że przed Wami gra bardziej rozbudowany system. Nowe przetworniki są w fazie wygrzewania. W dniu dzisiejszym zamontowałem nowe prosto z kartonu....dajcie im trochę czasu....:)

Koszta:

Przetworniki- 370 zł z przesyłką
Zwrotnice - 100 zł
Podstawy metalowe - 170 zł
MDF CNC - 40 zł
Fornir - 20 zł
MDF - na stanie
Kleje - na stanie
skaj - na stanie
Kolce - 60 zł z przesyłką
Mata z filcem na stanie
lakier - na stanie
Capon - na stanie

Razem: 760 zł

Jak widać trzeba tu uwzględnić elementy, które pominąłem więc koszta wzrastają.

GALERIA:

Zapraszam do oceniania i krytyki :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mozesz mi powiedziec, co tyle kosztowalo w zwrotniach, ze az 100 zl za nie dales ?:>
Mam tez nadzieje, ze kiedys pojawi sie jaki "konkretny" opis brzmienia tych glosnikow, bo o ile pamietam, to jeszcze nikt ich nie opisywal. A moze to pomoc innym w wyborze miedzy innymi tych przetwornikow.

Ależ z Ciebie "płodny" konstruktor :)
Swietne, bezkompromisowe podejście do tematu bo ostatnimi czasy wiało nudą na Forum.

Pozdrawiam i czekam na więcej ciekawych konstrukcji :)

Ciekawa, przemyślana stylistyka i perfekcyjne wykonanie, choć patrząc na fotki podstawki mogły by być ciut mniejsze.
Powodzenia w realizacji nowych pomysłów.

Mozesz mi powiedziec, co tyle kosztowalo w zwrotniach, ze az 100 zl za nie dales ?

Przepraszam....Podana cena uwzględnia cewki powietrzne ( zgodne ze źródłem projektu ) i prawdopodobnie wysyłkę - czyli pierwszą wycenę jaką otrzymałem z Polinka...

Trudno sie przyczepic w tym projekcie do jakiegos detalu :) Wszystko wyglada swietnie. Moze jedynie ta podstawka mogla by byc mniejsza jak wspomina KAPRINT, ale to juz kwestia gustu. Ogolnie rewelka, swietna robota!

ale mnie zaskoczyles tymi podstawami...
juz wiem dlaczego plaskowniki poszly w odstawke ;)

naprawde swietny pomysl - GRATULACJE!

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Miło mi, że konstrukcja się podoba :)

Chciałbym w tym miejscu PODZIĘKOWAĆ za pomoc w projekcie:

Yoshi_80
BraWo

ale mnie zaskoczyles tymi podstawami...

Szczerze powiedziawszy są one kluczowe - bez nich to tylko nudna prosta obudowa :)

juz wiem dlaczego plaskowniki poszly w odstawke

Czekają na swoją kolej - myślę, że coś ciekawego z nich wymyślę :)

Jak się maleństwa wygrzeją to porównaj je z 3SM :) Oczywiście prócz basu bo tu nie ma o czym gadać.

Żółwik
Jeszcze jedna Twoja konstrukcja i popadnę w kompleksy. Genialne ! Myślę o takich monitorkach do komputera ale czekam na Fountek FR88. Już wiem na czym będę się wzorował :).

Bardzo fajnie Ci to wyszło. Jak piszesz wszystko dzięki podstawie - notabene bardzo fajny pomysł ;) GJ

Mam 657 w monitorkach TL i szkoda, że przy tym wykonaniu nie zrobiłeś tego samego, a sam wygląd rewelka;-)

Powrót