• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 1-drożne] podłogowe za 350,00zł - ARZ 6608

• Autor wątku Autor wątku zyr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

zyr

Reakcji
36
Witam.

Po przeczytaniu kilku opisów konstrukcji na czeskich głośnikach ARZ 6608 postanowiłem zbudować takie kolumny. Z założenia miała to być prosta konstrukcja niskobudżetowa, ale o nie najgorszych parametrach.
Ponieważ miałem fornir WENGE postanowiłem kolumny przeznaczyć dla mojego syna i synowej "pod choinkę" do nowo urządzanego mieszkania (meble w kolorze wenge).

Skrzynki wykonane są z płyty OSB, oklejone fornirem WENGE flader, pomalowane lakierem podkładowym Capon i trzykrotnie woskowane woskiem w kolorze dąb rustykalny.
W czasie oklejania okazało się, że zakup płyty OSB był moją największą pomyłką. Po prostu fornir klejony na klej MOMENT nie chce się trzymać. Mogłem kupić płytę paździerzową w tej samej cenie.
Z powodu małej ilości czasu na budowę wybrałem konstrukcję z linią transmisyjną znalezioną na stronie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic941898.html#4803231 dla głośników SP-200X nieznacznie ją modyfikując.
Długość linii ok. 1,6m co daje częstotliwość strojenia ok.50Hz.

Koszty:
2x ARZ6680 66,00zł. (kupione na Allegro - cena z przesyłką)
Płyta OSB 60,00zł
Klej MOMENT 2 puszki 50,00zł
Fornir WENGE 136,00zł
Elementy pozostałe ok. 40,00zł ( terminale, przewód, szpachlówka, lakier, wkręty)
Razem 350,00zł

Obecnie kolumny podłączone są do kina domowego ONKYO.
Wrażenia dźwiękowe zgadzają się z większością opisów na temat głośników ARZ 6608. Dźwięk jest suchy z bardzo dobrą średnica słabszymi sopranami i basami. Basy prawdopodobnie poprawią się po dobrym wygrzaniu głośników (ok. 1 miesiąc). ARZ'ty mają bardzo sztywne zawieszenie i długo trwa zanim zrobi sie bardziej elastyczne.

Teraz kilka fotek:

Proszę o uwagi i opinie.

nie musiałeś wytłuszczać całego tekstu ;]

Mi się podobają :)

Tyle żę :
-nie porywałbym się na TL
-pomyślałbym o jakieś korekcji dla ARZ...

Bardzo ładnie wykonane, podobają mi się. Dawałeś jakiś filtr, czy ARZ idzie pełnym pasmem? Może delikatna korekcja poprawiłaby nieco brzmienie.

Szkoda, że skrzynia z OSB. Już kilka razy pisałem, że ta płyta kompletnie nie nadaje się do budowy skrzyń głośnikowych. Ma nierówną powierzchnię i trzeba dużo szpachli, żeby fornir równo leżał.

Daj czarne, niskie kolce w kształcie stożków :wink:

Wytłuszczony przez pomyłkę. Już jest normalnie.
Z korekcją poczekam,aż głośniki się wygrzeją.
Tak jak napisałem płyta OSB to maja największa pomyłka przy tej konstrukcji.

Niema co ukrywać ale kolumny wykonane na odpowiednim poziomie tak proporcje jak i wykończenie ,fajnie się wkomponowały w resztę mieszkania. Przydało by się tylko jakieś niskie kolce i jakiś lepszy głośniczek do tych skrzynek np:FX

Kolce i lepszy głośnik podniosłyby cenę kolumn, a miały być jak najtańsze.
Wygląd, oraz proporcje były celowo dobierane do reszty mieszkania.

Kolumienki naprawdę fajnie zrobione, całkowity koszt jest niski a efekt końcowy prawidłowy czyli bardzo ładny i schludny :mrgreen: Mi się podobają :wink:

Dość duża powierzchnia labiryntu na jego wlocie, ciekawe jaka wielokrotnosc SD, bo wylot widzę jest pewnie rowny lub w poblizu SD, mysle ze moznaby zmniejszyc troche ten labirynt.
Pozatym ciekawe jak wyglądają pomiary bo sam wiem co sie dzieje z rezonansami w niewytłumionym labiryncie ;-)

Ale przecież ten labirynt jest źle zestrojony :|

Poza tym wizualnie bardzo ładnie, wyglądają jak jakieś bardzo Hi-End'owe kolumny (takie mam skojarzenia), pomijając terminale i brak kolców oczywiście.

bart210 napisał:
Dawałeś jakiś filtr, czy ARZ idzie pełnym pasmem? Może delikatna korekcja poprawiłaby nieco brzmienie...
Chyba źle się wyraziłeś. Jak niby głosnik szerokopasmowy w konstrukcji fullrange miałby nie "iść pełnym pasmem". Co innego filtracja/korekcja a co innego pełne pasmo. :wink:

Fajna konstrukcja, jednak nie ciekawi Ciebie jak by zagrała z dedykowanym do niej głosnikiem?

przemo-lukas napisał:
Jak niby głosnik szerokopasmowy w konstrukcji fullrange miałby nie "iść pełnym pasmem". Co innego filtracja/korekcja a co innego pełne pasmo. :wink:
Tak, mój błąd. Chodziło mi o korekcję charakterystyki, a nie, jak to wynikało z wcześniejszego postu, o "wycięcie" części pasma.

przemo-lukas napisał:
Fajna konstrukcja, jednak nie ciekawi Ciebie jak by zagrała z dedykowanym do niej głosnikiem?

Z założenia konstrukcja miała być tania o niezłych parametrach, przeznaczana do kina domowego. Do tego miałem bardzo mało czasu na jej wykonanie. Kupiłem na Allegro najtańsze głośniki szerokopasmowe, w sieci znalazłem prosty projekt obudowy w którym zmieniłem wymiary bardziej dostosowując je do głośnika ARZ, oraz do ogólnego wystroju pomieszczenia.
Zdaję sobie sprawę,że labirynt jest źle zestrojony, ale to nie są kolumny Hi-End ( poza wyglądem)
Korekcję 2-3dB tłumicą średnicę wstawię po wygrzaniu głosników.
Głośniki ARZ 6608 nie będą Hi-Endem nawet w tubach typu horn ( ACUHORN nie jest moim zdaniem HI-Endem, oczywiście poza ceną).
Do słuchania muzyki służy inny zestaw zbliżony do Hi-Endu: kolumny na głośnikach Vify, i lampowe monobloki na 6N13S.

Zdjęcia pochodzą z czasów budowy sprzętu.

zyr napisał:
Ponieważ miałem fornir WENGE postanowiłem kolumny przeznaczyć dla mojego syna i synowej "pod choinkę" do nowo urządzanego mieszkania (meble w kolorze wenge).
widze ze to ostatnio popularny kolor wybierany przez mlodych...

zyr napisał:
Basy prawdopodobnie poprawią się po dobrym wygrzaniu głośników (ok. 1 miesiąc). ARZ'ty mają bardzo sztywne zawieszenie i długo trwa zanim zrobi sie bardziej elastyczne.
tak, zgadza sie. ja je z 2 tygodnie w domu wygrzewalem i nic nie pomoglo. po miesiacu wozenia u brata w samochodzie graja juz zupelnie inaczej

zyr napisał:
Korekcję 2-3dB tłumicą średnicę wstawię po wygrzaniu głosników.
koniecznie. poza ta srednica ktora daje po uszach glosniki sa calkiem przyjemne (jak na glosniki za 30zl a nie jakis hi-end)

zyr napisał:
Głośniki ARZ 6608 nie będą Hi-Endem nawet w tubach typu horn ( ACUHORN nie jest moim zdaniem HI-Endem, oczywiście poza ceną).
taaa tylko ze musialem sam sie o tym przekonac i teraz gigantyczne budy stoja puste bo szkoda kasy na wykonczenie :roll: :oops:

zyr napisał:
Do słuchania muzyki służy inny zestaw zbliżony do Hi-Endu: kolumny na głośnikach Vify, i lampowe monobloki na 6N13S.
ale to tez syna? czy twoje? bo pamietam ze chyba miales tez cos na vifie XG a tu widze O2k

Pawel S. napisał:
aaa tylko ze musialem sam sie o tym przekonac i teraz gigantyczne budy stoja puste bo szkoda kasy na wykonczenie :roll: :oops:
Czy oplaca sie w takim razie budowac tube do ARZ i daje ona efekty na basie jakies ? czy olac i wstawic je w zamknieta np 10litrowa bude ? bo monitory na tym to bym sobie zrobil ale horna nie za bardzo mi sie chce, jednak jak tuba daje duzo na basie tu... jak to jest Panowie ?

przemo-lukas, bart210, a czemu nie? Jak się ma możliwość to się daje subsonic oraz "ultrasonic". Mniej śmieci jest w utworach ;)

zyr napisał:

Zyr, a słychałeś tego oryginalnego? To co zaprojektował tomaszo bodajrze to nie cały acuhorn tylko jego mutacja - prosty scooper ;)

Pawel S. napisał:
taaa tylko ze musialem sam sie o tym przekonac i teraz gigantyczne budy stoja puste bo szkoda kasy na wykonczenie :roll: :oops:

To wsadź tam Tonsile 20/40 i dołóż kopułkę, a zdziwisz się co takie coś potrafi ;)

dolphin123, nie opłaca się, przerost formy nad treścią. Jeżeli planujesz monitory(więc pewnie bliskiego odłuchu), to nie na tak dużym głośniku, bo ani wysokich z niego, ani zadowalajacego basu. Tutaj albo HiVi B3N albo Tonsil 10/20/3.

Powrót