• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Kolumny 2.5-drożne] kolumny podłogowe, dwuipółdrożne by B.

Reakcji
0
Witam,

Mam do zaprezentowania kolumny, których "wnętrze" oparte jest na projekcie HX2 akustyka,
natomiast wygląd zewnętrzny zawdzięczają wykonawcy B.B. ( czyli mój ojciec )
i w niewielkim stopniu pomysłodawcy ( czyli mojej osobie ) ...;)

głośniki:

zestaw zakupiony na akustyk.com.pl
obecnie kosztują 1140zł + 300zł za zwrotnice

nisko-średniotonowy: Peerless HDS180 (P830883) - 4x

wysokotonowy: Peerless V-line XT25TG-30-04 - 2x

obudowa:

W całości wykonana z płyt wiórowych nielaminowanych o grubości 28mm. Pocięta na wymiar
na formatówce. Boczki - 2 płyty; przód 1 płyta + na dolny łuk 3 płyty; na tył 4 płyty - wszystko
sklejone i skręcone wkrętami. Oczywiście płyty wstępnie przycięte dla nadania kształtu.

Tak przygotowaną bryłę wyszlifowano szlifierką kątową z papierem o grubości 40 do odchyłek
rzędu 2mm. Łuk dopasowano do wykonanego wcześniej wzorca.

Celem wzmocnienia struktury pomalowano podkładem (zwykła farba podkładowa).
Następnie wielokrotnie powtarzalny proces szpachlowania i szlifowania. Po uzyskaniu
zadowalającej powierzchni nałożono szpachlówkę pistoletem , do jej szlifowania użyto papier 800.

Później pomalowano podkładem akrylowym, który przeszlifowano papierem 1500.
Następnie nałożono 3 warstwy lakieru – bazy, każdorazowo czyszcząc papierem 1500.
Po czym nałożono 4 warstwy bezbarwnego lakieru akrylowego, 3 pierwsze warstwy każdorazowo
szlifowane papierem 1500. Ostatnia warstwa szlifowana papierem 2000 i polerowana pasta.

Następnie obklejono front, i nałożono 3 warstwy lakieru srebrnego imitującego aluminium, dwie
pierwsze warstwy przeszlifowano papierem 1500.

Przedni wlot powietrza wytoczony z teflonu i pomalowany czarnym matem.
Dostęp do zwrotnicy od spodu kolumny.
Kolumny maja nachylenie 9 stopni.

Podstawki wykonane z czarnego granitu o grubości 6 cm, nóżki do podstawek przykręcono i dodatkowo
przyklejono klejem dwuskładnikowym.

Koszt materiału na obudowy ~ 1500zł

Efekt końcowy, wrażenia:

Z biegiem jak moja wiedza na temat tego ile trzeba wiedzieć żeby zrobić dobrze grające kolumny
wzrastała, chęci do samodzielnego dobrania głośników, albo raczej zrobienia odpowiednich do nich
zwrotnic malały... i dlatego akustyk;)... początkowo nie byłem zachwycony systemem 2.5x ... w gruncie
rzeczy zachwycony jestem od 18 lipca ... ;)

"HX2 demonstruje mocne nasycenie i bardzo dobre rozciągnięcie zakresu niskich częstotliwości
i zrównoważenie w zakresie średnio-wysokotonowym." cytat z akustyka;] <- a ja z całą pewnością
mogę potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości...

jest to pierwszy projekt i chyba bardzo nie przesadzę, jeśli powiem, że można go zaliczyć do udanych :)

kilka zdjęć:

niestety nie mam więcej zdjęć z fazy produkcyjnej...

dziękuję wszystkim, którzy 6 miesięcy temu udzielili mi pomocnych wskazówek (w innym wątku)...
pozdrawiam:)

Cud, miód i orzeszki. Po prostu piękne.
eroico napisał:
Koszt materiału na obudowy ~ 1500zł
:shock: łożesz...
Jedynie to bym może zmienił śrubki na czarne i BR umieścił na wcisk. Ale to tylko moja opinia.

Jak zrobiłeś ten napis na froncie?

6/5

nie do opisania, po prostu jakość na światowym poziomie, nie do przebicia. wielkie WOW, szacun :shock:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
WOOOoooow nigdy w zyciu czegos takiego nie widzialem zes odwalil z ojcem kawal dobrej roboty :wink:

nie ma sie co oszukiwac na dzien dzisiejszy jest to najleprza konstrukcja na tym forum

szcunek dla ciebie eroico i dla taty :wink:

az nie moge sie napatrzyc :mrgreen:

pajol112 napisał:
nie ma sie co oszukiwac na dzien dzisiejszy jest to najleprza konstrukcja na tym forum
Ehehee... bez urazy dla wykonawcy, ale to z pewnością NIE jest najlepsza konstrukcja. Jeśli chodzi o stolarkę - jest po prostu na odpowiednim poziomie :)

Hej, czy mi się wydaje, czy tam są dwie wysokotonówki? Takie coś widzę pierwszy raz. Jak to jest połączone itd.?
Konstrukcja ekstra, bardzo mi się podoba :wink: .

esh0, według mnie znakomicie jest to zrobione i stolarka na wysokim poziomie nie widzialem na tym forum rownie tak dobrze wykonanych kolumny jak te :wink:

ale dajmy spokój o gustach sie nie rozmawia po prostu mi sie podobaja :wink:

eroico napisz wszystko co wiesz o lakierze tym czerwonym czy jak on tam sie nazywa. To jakis metalik jest?? . Co to za kolor, jaki producent... itp, itd. Na to pewnie jeszcze poszedl lakier i tak sie blyszczy.

Piekny lakierek bardzo mnie taki interesuje.
Jak wygladal proces nakladania tego lakierku??

Gdyby zamiast nóżek miały kolce powiedziałbym że to najładniejsze kolumny na forum. A podoba mi się w nich dodatkowo to, że są oparte na sprawdzonym projekcie - a nie tak jak u niektórych robione bez pomiarów. A zatem świetny wygląd i zapewne brzmienie też. Dla mnie bomba. Mają swój styl, charakter. Zaokrąglana obudowa też moim zdaniem ma pozytywny wpływ na dźwięk.

Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....hmmm Dlaczego nikt o tym nie wspomniał, nie obrazjąc ludzi, na tym forum, ale duża część patrzy na wygląd kolumn i głośniki jakie zostały zaaplikowane, a na reszte to jakoś juz nie patrzą.... .

No i oczywście zwrotnica rozmieszczenie elementów także troche mogła by byc innna, ale juz sie nie bede czepiał... :razz:

Ogólnie stolarka na wysokim poziomie, na resztę troche z przymrużeniem oka patrzę.

piku16 napisał:
Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....=
jakbys mogl to wytlumacz mi na czym polegaja te konsekwencje :)

piku16 napisał:
Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki....hmmm Dlaczego nikt o tym nie wspomniał, nie obrazjąc ludzi, na tym forum, ale duża część patrzy na wygląd kolumn i głośniki jakie zostały zaaplikowane, a na reszte to jakoś juz nie patrzą.... .

No i oczywście zwrotnica rozmieszczenie elementów także troche mogła by byc innna, ale juz sie nie bede czepiał... :razz:

Pochyła ścianka może co najwyżej jeszcze poprawić rozchodzenie się dźwięku. Porozmawiaj kiedyś z ludzmi z akustyka to Ci wytłumaczą jeśli nie rozumiesz. Podobnie jak zaokrąglenie obudowy jest to zabieg wskazany. Szukasz na siłę problemów tam gdzie ich nie ma.

[ Dodano: 2008-07-25, 00:26 ]
piku16 napisał:
na resztę troche z przymrużeniem oka patrzę.

Ta reszta to kawał dobrej roboty właśnie Akustyka. Ten projekt jest z tego co widzę dosyć popularny.

karola44-81
Piekny lakierek bardzo mnie taki interesuje.
Jak wygladal proces nakladania tego lakierku??
tak- lakier to metalik, jego kodu katalogowego nie znam aktualnie, w każdym razie mieszany był z kilkunastu innych;], ale postaram się podać tę informacje,
i tak to jest baza czyli kolor; na to (jak napisałem na początku) nałożone były 4 warstwy bezbarwnego akrylowego, wszystko nakładane oczywiście pistoletem.

piku16
PostWysłany: Wczoraj 23:53 Temat postu:
Tak sie zachwycacie, ale nie wiem czy wszyscy wiedzą ze kolumny w projekcie (HX2) Przednią scianka mają pionowo a nie pochyłą, no i oczywście czy twórca tych kolumn wie jakie za sobą konsekfencje pociąga pochylenie przedniej ścianki
na ten temat wypowiedział się już Iceman, pochylenie ścianki ma zapobiegać powstawaniu fali stojącej;] nie mówię, że to jedyny sposób;] a dodatkowo ładniej wygląda :razz:

nie obrazjąc ludzi, na tym forum, ale duża część patrzy na wygląd kolumn i głośniki jakie zostały zaaplikowane, a na reszte to jakoś juz nie patrzą.... .
A Ty chciałeś być oryginalny i doszukałeś się nawet niewłaściwego rozmieszczenia elementów na zwrotnicy, ale mogę zapewnić że mimo to są ze sobą właściwie połączone :wink:
ale dzięki za uwagi, jeśli kiedyś będzie realizowana następna konstrukcja, przeanalizuje się je pod kątem bardziej praktycznym;]

Iceman
PostWysłany: Wczoraj 23:27 Temat postu:
Gdyby zamiast nóżek miały kolce powiedziałbym że to najładniejsze kolumny na forum.
z tymi nóżkami to właśnie był problem... kolce do masy około 80kg i ogólnie dość dużych gabarytów musiałyby być podobnej wielkości co te nóżki... i to już nie wyglądało za fajnie... i niszczyłoby podłogę :wink:

Powrót