• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] 2x arn150-05/4 + sc10n by cudny :-)

cudny90

DIYaudio.pl logo creator
Reakcji
1
Witam, wreszcie przedstawiam konstrukcję, którą zacząłem budować w lipcu. Konstrukcja wszystkim bardzo dobrze znana - 2x arn150-05/4 + sc10n. Do tego oczywiście zwrotnice.

Obudowa to wiórówka 18mm skręcana i klejona wikolem. Fornir BUK klejony na butapren.

To by było na tyle chyba? To teraz fotki :)

Pozdrawiam.

Bardzo ładne proste kolumienki:) Trochę wysokie mi się wydają ale jest ok :mrgreen: Mógł byś jeszcze napisać kosztorys i coś o tym jak to gra :razz:

Kosztorys:

arny: 130zł
sc10n: 90zł
obudowy: 100zł
polink: 50zł

Razem: 370zł, ale wyszło mnie wszystko ok. 400zł Ceny podałem tak z głowy, dokładnych nie pamiętam :P

Wrażenia: No po przesiadce z głośniczków Logitech komputerowych czuję ogromną różnicę. Najbardziej zaskoczyła mnie szczegółowość, wcześniej nie zaznałem takiegoż zjawiska ;) Każdy cyk i puk w danej piosence słychać ;) Zupełnie jakbym słyszał inny utwór. W czasach planowania budowy czytałem, że te arny mają bardzo dużo basu, że mają sam bas :P No więc jak dla mnie to tego basu jest wystarczająco, przy jakiś 60% volume podłoga drży ( a na podłodze nie mam spróchniałych desek :P ) Gdy potrzebuję " przygazować " to włączam suba, który wspomaga kolumny wtedy, kiedy trzeba ;) Nie jestem na tyle osłuchany, żebym mógł tutaj snuć opowieści o poszczególnych przedziałach częstotliwościowych :mrgreen: więc tyle chyba wystarczy ;)

Kolumny są wysokie, bo mają 110cm ;) Pojawią się jeszcze cokoły ( jak dobrze pójdzie to dzisiaj je pomaluje ) i kolce :)

Bardzo ładne kolumienki. Proste i starannie wykończone i dopracowane, takie właśnie lubię oglądać. Fornir też mi się podoba. Jedynie mam mieszane odczucie co do miejsca br, ale chyba nie jest z tym źle.

troche za wysokie i nie pasuja mi tam imbusy.
wykonane bardzo estetycznie, z dbaloscia o szczegoly - podobaja mi sie ;)
szkoda tylko ze to nie vifa na gorze :P

cudny90, możesz mi cos wiecej na temat tych monitorów wiecej napisać!!!
Bo chce, oczywiscie takie same sobie zrobić!!!!
odp!!!!

UWAGI MODERATORA
radecky, podpadasz juz nie pierwszy raz. wg danych masz 24 lata a zachowujesz sie jak gowniarz i to w dodatku taki ktory jezyka polskiego nie zna.
zacznij pisac poprawnie bez duzej ilosci wykrzyknikow :!:
w zasadzie prawie zawsze sa one zbedne w twoich wypowiedziach...
jeszcze raz i dostaniesz ostrzezenie

Pewnie reszte kina domowego będzie:

4 na fronty 2 na centrala 2 na tyły i jeszcze 4 zostaje na drugą parkę ;) frontów ;)

Powiedz Mi jak Ci się spisuje ten cyrkiel ;) DIY ;] jest na tyle stabilny ze Ci nie ucieka (nie robi elipsy ??)

Pozdrawiam ;)

Powiedz Mi jak Ci się spisuje ten cyrkiel

Cyrkiel działa idealnie :) Użytkownik darek51085 ( to dla niego była reszta arnów - 8 szt. ) frezy robił również moim cyrklem ( sąsiad, to mu pożyczyłem ) Możesz zobaczyć w jego temacie, że też fajnie mu frezy wyszły :)

Przepraszam.

[ Dodano: 2008-12-03, 21:40 ]
Pawel S., mam prośbe nie mów że jestem gówniarzem!

Tak, jak obiecałem, zamieszczam zdjęcia kolumn z zamontowanymi cokołami wraz z kolcami. Obie kolumny pochylone delikatnie do tyłu - efekt moim zdaniem fajny :)

Jak się podoba? :)

Powrót