• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] Kolumny a'la Sonus Faber Concerto Domus

Reakcji
0
Jest to moja pierwsza konstrukcja (nie liczac budowy 5 lat temu subwofera na tesli 226 i mostku TDA 7294).
Na początku chciałbym podziękować Pawłowi S za odpowiedzi na moje liczne pytania w trakcie budowy oraz za zamówienie elementów do zwrotnicy.

Głośniki oraz schemat zwrotnic pochodzi z kolumn Avance Omega 509MKII. Zastosowane w nich głośniki to Vifa BC18wg69 oraz wysokotonowe Logic by Vifa(modelu teraz nie pamietam)

Główna konstrukcja wykonana jest na kształt trapezu w płyt mdf 19mm wytłumione 3cm watoliną. Wykonanie boków przestawia jedno ze zdjęć. Na płytę HDF przykleiłem wcześniej wycięte kształtki i na koniec na te kształtki przykleiłem kolejną płytę HDF. Na boczki położyłem fornir modyfikowany Wenge, lakierowany 4 krotnie półmatem.

Jeśli chodzi o koszty to ciężko dokładnie napisać bo całość budowy rozciągnęła się w czasie:
Głośniki: 550zł (używane)
fornir: 50zł
lakier: 35zł
płyty MDF: 95zł
zwrotnice: 150zł
papier, wałki, kleje: mialem

mialem ciebie scigac zebys pokazal to na forum...
ale jak widac nie musialem ;)

masz moze zdjecie podstawek przed zamontowaniem?

zestaw glosnikow slyszalem. gotowych kolumn jeszcze nie. bardzo chetnie bym je zobaczyl na zywo ;)

Prezentują się pięknie, wykonałeś kawał dobrej roboty. Opisz jak grają i czym je napędzasz.
Czy są wewnątrz jakieś wzmocnienia?

Pawel S. napisał:
masz moze zdjecie podstawek przed zamontowaniem?
Niestety nie zrobilem

Pawel S. napisał:
zestaw glosnikow slyszalem. gotowych kolumn jeszcze nie. bardzo chetnie bym je zobaczyl na zywo ;)

Zapraszam do darlowa w wolnym czasie, chyba ze ja kiedys bym je podrzucil chociaz troche ciezkie i jakos boje sie o nie ze w transporcie sie porysuja :mrgreen:

funiax1 napisał:
Prezentują się pięknie, wykonałeś kawał dobrej roboty. Opisz jak grają i czym je napędzasz.
Czy są wewnątrz jakieś wzmocnienia?

Napędzam je Harman Kardon HK3270. Jesli chodzi o dzwiek to nie jestem jakims audiofilem, ale jak posłuchałem u znajomego wlasnie Avance Omega to bardzo mi sie spodobały za wysokie tony i przestrzenność i niezłą stereofonie. Na poczatku wydawalo mi sie ze nie maja basu, ale teraz po ustawieniu jest dobrze. Nie jest go w nadmiarze ale jest jak mi sie wydaje szybki i nie meczacy.

Bardzo ładne. Fajny pomysł z tym skajem wchodzącym na górę. Chciałem zapytać czy przestrzenie między kształtkami a zewnętrznym HDF są czymś wypełnione?

Pawel S. napisał:
emka76 napisał:
Fajny pomysł z tym skajem wchodzącym na górę.
skaj idzie dookola kolumny
Oczywiście użyłem skrótu myślowego ;) Wiadomo, że dookoła. W moich będzie na froncie tylko ;)
Ale wciąż nie wiem czy przestrzeń na bokach jest czymś wypełniona. Chyba pusta być nie może?

Bardzo ładne kolumny. Ciekaw jestem jak to gra.
Interesują mnie 2 rzeczy:
1. Jak zrobiłeś logo DIY na portalach?
2. Jak lub gdzie robiłeś podstawy?
Jeśli to było zlecane to napisz ile kosztowało.

emka76 napisał:
Ale wciąż nie wiem czy przestrzeń na bokach jest czymś wypełniona. Chyba pusta być nie może?
nie pamietam ale chyba tez dal pianke montazowa
puste moze byc - ale musialbys fornirowac przed przyklejeniem plyty na profile

szrapnel napisał:
1. Jak zrobiłeś logo DIY na portalach?
laser ;)

szrapnel napisał:
2. Jak lub gdzie robiłeś podstawy?
http://www.globmetal.pl/
kosztowalo to ok 60zl/2szt razem z materialem!

bede tam niedlugo jechal wiec jakbys cos chcial to... ;)

Podstawy z blachy 5mm kosztowaly 15zl/szt a terminale z grawerowaniem 7zl/szt. Boczki niczym nie wypelnialem. Ksztaltki sa tak gęsto przyklejone ze calosc jest bardzo sztywna.

Piękne paczki...

Czy skaj dużo zachodzi na boki ?

Jak są przymocowane boczki do całości ?

Skaj przykleilem z 3 cm na boki, moze byc mniej. Boki podkleilem silikonem i przykrecilem wkretami.

Powrót