Nawet nie pamiętam jak dawno temu chciałem wykonać konstrukcję ala monitorki Grzesia. Przetworniki kupione ok 2006-2007, obudowy wystrugane czekające na wykończenie. W końcu przyszedł czas. Wysokotonówki zamuliłem i kupiłem 8-omowe. Na forum znalazłem schemat zwrotnicy według którego ją wykonałem.
Dla przypomnienia użyte głośniki to:
-STX GDN 14-50-4-SS
-ARV-104-08
Obudowa
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm po starych meblach kuchennych. Litraż ok 7l, typ - zamknięta. Tłumiona bardzo mocno wełną owczą. Obita fornirem dębowym, klejona przy użyciu kleju Moment. Lakierowana lakierobejcą z Castoramy. Moje drugie lakiero-forniro-klejenie, więc są drobne wpadki, ale mi to nie przeszkadza
Jak to gra
Jak dla mnie zadowalająco. Bas rzeczywiście potrafi nisko zejść, tyle że amplituner Denona troszkę mało go daje. Ale bywają utwory/filmy gdzie dosłownie w szoku siedzę. Wysokie i średnie też ok. Grają dynamicznie. Na pokój 20m2 są wystarczające.
Kosztorys
głośniki ok 160zł
fornir + wełna 70zł
lakierobejca + wkręty 30zł
zwrotnica 100zł
klej 20zł
dodatki max do 30zł
Podsumowując osiągnąłem to czego chciałem i jestem zadowolony ze swego tworu
Kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us

Dla przypomnienia użyte głośniki to:
-STX GDN 14-50-4-SS
-ARV-104-08
Obudowa
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm po starych meblach kuchennych. Litraż ok 7l, typ - zamknięta. Tłumiona bardzo mocno wełną owczą. Obita fornirem dębowym, klejona przy użyciu kleju Moment. Lakierowana lakierobejcą z Castoramy. Moje drugie lakiero-forniro-klejenie, więc są drobne wpadki, ale mi to nie przeszkadza

Jak to gra
Jak dla mnie zadowalająco. Bas rzeczywiście potrafi nisko zejść, tyle że amplituner Denona troszkę mało go daje. Ale bywają utwory/filmy gdzie dosłownie w szoku siedzę. Wysokie i średnie też ok. Grają dynamicznie. Na pokój 20m2 są wystarczające.
Kosztorys
głośniki ok 160zł
fornir + wełna 70zł
lakierobejca + wkręty 30zł
zwrotnica 100zł
klej 20zł
dodatki max do 30zł
Podsumowując osiągnąłem to czego chciałem i jestem zadowolony ze swego tworu

Kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us