• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] Świąteczne Kolumny Plotera

Reakcji
65
Witam. Oto moje kolejne konstrukcje tym razem na sprzedaż ;) pod choinkę.

Uprzedzam... wkręty białe bo się spieszułem (będą pomalowane lub zmienione na imbusowe)

Nie będę się dużo rozpisywał...

1) Monitorki na STX 14/100/8 SCX & 10/200/8 PJ
Projekt Pawła S. zwrotnice również.
Fornir dębowy (obłóg 1.7 mm) bejcowany na ciemny orzech, lakier Domalux bezpodkładowy 3 warstwy, półmat, gąbka 1cm jako wytłumienie.

Odsłuch: Dźwięk poprawny, nie podbarwiony, mało basu (nie wygrzane głośniki)

Fotki:

2) Monitorki na STX 14/100/8 SCX & 10/200/8 PJ wersja podłogowa
Projekt Pawła S. (zmodyfikowan - powiększona objętość do 12 litrów), zwrotnice również.
Fornir dębowy (obłóg 1.7 mm) bejcowany na ciemny orzech, lakier Domalux bezpodkładowy 3 warstwy, półmat, gąbka 1cm jako wytłumienie.

Odsłuch: jak wyżej :)

Fotki:

3) Monitorki efektowe do kina domowego. ARN 188/03/08 & ARV 104
12l BR @ 45 Hz Fornir brzoza naturalna, 3 warstwy Domalux Półmat, 1cm gąbka jako wytłumienie.

Fotki:

Fotki ogólne :)

Reszta sprzętu w fotkach dobrej jakosci :)

Pozdrawiam i miłego oglądania :)

mogłes w podłogówkach też ściąć kopułkę jak w monitorkach :wink: bardzo fajnie zabejcowane, dobry odcień :wink:

dolphin123 napisał:
mogłes w podłogówkach też ściąć kopułkę jak w monitorkach

Mogłem ale wtedy nie pasowało by mi to do koncepcji podłogówki (kolumna wysoka a głośniki tak ściśnięte)

Pawel S. napisał:
nic dziwnego ze ci malo basu po przesiadce z 2x18cm

2 x 18 plus sub :P ale jeśli odpalę STXy plus Subik to bardzo przyjemnie się robi :D

dolphin123 napisał:
bardzo fajnie zabejcowane, dobry odcień

Sam się bałem jaki kolor wyjdzie po zabejcowaniu, bo bejcowałem pierwszy raz... ale efekt przerósł moje oczekiwania :)

Koszty:

Monitorki: 300 zł materiały + 120 zł robocizna
Podłogówki: 330 zł materiał (wiecej desek i forniru) + 120 zł robocizna
Efektowe do kina: free - przekładka bebechów ze starych obudów do nowych :)

Witam właśnie planuje zrobić podłogówki na STX 14/100/8 SCX and 10/200/8 PJ i tu kieruje pytanie jakiej zrobiłeś wysokości, i co sadzicie o tosca 303 do napędzania tych kolumn. :smile: :smile:

morrigu92 napisał:
Witam właśnie planuje zrobić podłogówki na STX 14/100/8 SCX and 10/200/8 PJ i tu kieruje pytanie jakiej zrobiłeś wysokości, i co sadzicie o tosca 303 do napędzania tych kolumn.

Witaj :) wysokość kolumny to równe 90 cm :) szerogość i głębokość taka jak w projekcie Pawła S. :) (Nie zapomnij o przegrodzie w środku żeby SCX miał dobrą kubaturę)

Co do Tosci 303 to słaby do tych kolumienek :( U mnie pod Yamahą (2 X 70W) pokazały pazurki :)

jeszcze mam jedno pytanie a wiedz ostatnio dostałem pudła po space 86, i tu pytanie czy lepiej inwestować w te space czy sprzedać w cholerę i zając się budowa STX 14/100/8 SCX 10/200/8 PJ. Kolumny będą służyć do komputera muzyka(słucham rock,metal),filmy, czasem jakieś gry.
pozdrawiam i dziękuje za pomoc :smile: :smile:

morrigu92 napisał:
jeszcze mam jedno pytanie a wiedz ostatnio dostałem pudła po space 86, i tu pytanie czy lepiej inwestować w te space czy sprzedać w cholerę i zając się budowa STX 14/100/8 SCX 10/200/8 PJ. Kolumny będą służyć do komputera muzyka(słucham rock,metal),filmy, czasem jakieś gry.
pozdrawiam i dziękuje za pomoc :smile: :smile:

Co do inwestowania napisz nowy temat... w którym podasz jaki masz pokój, czym to będziesz napędzał, i jaki masz budżet.

Same pudła od space nic nie dają... Masz w nich zwrotkę, głośniki czy gołe paczki?
Policz sobie zakup Tonsili, ewentualną zwrotnicę, mając na uwadze że za 300 zł zmieścisz sie z całością 14 SCX & PJ

Powrót