• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Kolumny 2-drożne] Szpileczki na 15AKX + Vifa DX

Reakcji
0
Kolumienki mają służyć do stereo jak i jako fronty w KD.

Obudowa:
12L BR, z płyty mdf 18mm, front 22mm, wewnątrz obudowy skośna tylna ścianka, frezy pod głośniki, wytłumiona włókniną

Wykończenie:
Fornir bukowy, przyciemniony sadolinem mahoniowym i na wierzchu dwie warstwy półmatowego lakieru do parkietów

Przetworniki:
STX 15 AKX
Vifa DX 25 TG

Zwrotnice:
Projektu Irka, na cewkach powietrznych o średnicy drutu 0,8mm i 1,2mm, kondensatorach Jantzen, rezystorach metalizowanych

Odsłuch:
Jestem naprawdę mile zaskoczony :) Słuchając muzyki słyszę dużo więcej szczegółów niż na starych głośnikach. Średnica i góra bardzo przyjemna, bas miękki i jest go naprawdę sporo :)

Fotki:
obraz078mediummb1.jpg

obraz079mediumcx4.jpg

obraz080mediumns4.jpg

obraz085mediumub8.jpg

Ciężko dokładnie określić bo płyty,fornir, lakiery kupowałem większą ilość ale chyba coś koło 800zł wyszło

Bardzo ładne, klasyczne, bez żadnych fajerwerków. Jedynie to głośniki mogły być trochę bliżej siebie.
Arek1984 napisał:
Słuchając muzyki słyszę dużo więcej szczegółów niż na starych głośnikach
A jakie to były kolumny?

Cudo! Kiedyś widziałem inne szplieczki (Jacusia) i się w nich zakochałem, ale te sa jeszcze ładniejsze :D Bardzo dobre głosniki. Mozesz podzielic się schematem zwrotnicy?

Arek1984 napisał:
poti89 napisał/a:
w jaki sposob kladles fornir??

Wg. opisu na forum na klej henkel moment

Czyli jeszcze gdzies ten opis jest :)

Wyglad ok. Nisko-sredniego nie slyszalem ale vifka bardzo przyjemna

Schludnie wykonane..

Osobiscie bym zblizyl do siebie przetworniki.

super wyglada, ladny kolor, dobre frezy, fajne cokoliki. tylko przyczepie sie do odleglosci miedzy glosnikami - trzeba bylo mniejsza dac. ale tak to bardzo fajne ;)
Arek1984 napisał:
Ostatnio tonsil soundfinder
nawet przez pomylke przegladalem twoje konto na imageshack i je widzialem :P

Mnie również się podoba, a odległość to kwestia gustów, a o nich sie nie dyskutuje ;)

Wątpię żeby usłyszał ktoś różnicę, jak niskośredniak będzie 1 bądź 3 centymetry od wysokiego...chyba że ludzie z chorobą "głowy" zwaną audiofilizm, nie obrażając nikogo..

Wątpię żeby usłyszał ktoś różnicę, jak niskośredniak będzie 1 bądź 3 centymetry od wysokiego...chyba że ludzie z chorobą "głowy" zwaną audiofilizm, nie obrażając nikogo..

Bys sie zdziwil... :) Bez przesady ale da sie to uslyszec/zlokalizowac (zadnym audiofilem nie jestem:P)

c4meleon napisał:
a sprawdzałeś to choć czy tak sobie bez żadnej podstawy sądzisz ?

roznice slychac jesli sie siedzi blisko kolumn. z wiekszej odleglosci nie ma to slyszalnego (przynajmniej dla mnie) znaczenia.
tak poza tym kolumny fajne. btw arek: ty kiedys miales altusy i kolumny stxa czy mi sie zdaje? :)

Powrót