• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 2-drożne] Zestaw SSS (G20sc i W170s)

Reakcji
0
Zestaw powstał ze 2 lata temu,był zbudowany w ok.miesiąc.Zabawy ze zwrotnicą trwały gdzieś z półroku.

Wstęp:
Chciałem zbudować zestaw podłogowy(na wzór seri ALTO Visaton,a)który ma służyć jako stereo,zagra czysto,z wykopem.Myślałem o dwóch midbasach ale wkoncu stwierdziłem że zastosuje jedem.Pokój był niewielki(około 10m2).

Obudowa:
26L/40Hz,z płyty wiórowej 18mm,wzmocnienie w postaci oringu pośrodku komory,frezy pod głośniki,wytłumiona eksperymentalnie włókniną(dość dużo).Podstawą są dwie płyty(sklejka) w których są zamontowane kolce.

Wykonczenie:
Skrzynki są fornirowane(fornir lipa)na henkel i lakierowane lakierobejcą Sadolin biały(dwie warstwy).

Przetworniki:
Postawiłem na Visaton'a :)
-W170s 8om
-G20sc 8om
Choć w czasie projektu zwrotnicy wyszło najaw że głośniki te,tak dokonca do siebie niepasują,grają dobrze.

Zwrotnica:
Pierwsza zwrotnica była 12/12 dB/okt liczona w boxsim'ie,lecz dało się odczuć że głośniki nie oddawają całego potencjału w tym zestawieniu.Więc zrobiłem zestaw pomiarowy i dawaj.
Mimo zestawu pomiarowego miałem dość trudno połączyć ze sobą oba visaton'y.Zwrotnic było naprawdę około 6-8sz,każda inaczej brzmiała(edukacyjna fajna zabawa).Gdzieś w trudzie pracy jeszcze na AM,
zauważył moją katorgę Yoshi_80 i zaprojektował dwie wersje zwrotnicy(za co wielkie dzięki).Jedna z nich siedzi w zestawie :).
Filtry składają się z cewek powietrznych 1.4mm,1mm,0,8mm,wszystkie powietrzne,rezystory MOX 1%,oraz kondesatorów Jantzen Audio.Połączenie głośników jak i terminala ze zwrotnicą to SonicLink AST075.

Odsłuch:
Jestem naprawdę mile zaskoczony ostatnią wersją zwrotnicy.Słuchając muzyki słyszę dużo szczegółów,niuansów.Dół i góra bardzo przyjemna, bas miękki i jest go naprawdę sporo,średnica jest wporządku ale wypada niestety w porównaniach najgorzej.
Ogólnie gdzieś tam w planach mam dołożenie drugiego takiego samego midbasa i zrobienie 2,5way,zwrotnice pod bi-wiring.

Fotki:
Zastanawiając się nad wybraniem wyglądu,wstępny projekt:

Z etapów budowy:

Zwrotnica:

Koszty to ok.800zł.Nie licząc pozostałych części po modernizacji zwrotnicy :) .

no no pikne Gratuluje :mrgreen:

[ Dodano: 2009-06-16, 22:56 ]
no i jak na koszt to nie drogie

Skrzynki tak nawet w visatonowskim stylu - takie masywne kanciaste niemieckie pudła. W sumie nie za bardzo mi się to podoba, ale kwestia gustu. Ważne jak gra ;)

co to za korektor w filtrze glosnika wysokotonowego?
pierwszy raz cos takiego widze na wysokotonowce - yoshi, wyjasnisz to? :D

proste eleganckie kolumny. wg mnie jednak taki design nie pasuje do twojego pokoju. pasowalby bardziej do stylu minimalistycznego

SoundStarStudio napisał:
Zestaw powstał ze 2 lata temu,był zbudowany w ok.miesiąc.Zabawy ze zwrotnicą trwały gdzieś z półroku
az tak sie nudzisz ze teraz to pokazales?

El_liero napisał:
ja to sie dziwie czemu masz taką pocharataną cha-erke G20sc :neutral:
Zapewne BS(symetryczne ustawienie) jak i niedokładny frez(jest ciut większy :( )przyczyniły się do tego.

Co do korektora impendancji w filtrze wysokotonowym został on zastosowany zapewne w celu skuteczniejszej filtracji,gdyż Fs kopółki leży dość wysoko.Konstrukcję pokazuję gdyż może się komuś przydać np.schemat zwrotnicy....
Kolumny teraz stoją w 25m2 i brakuje im trochę basu,myślę o dołożeniu jeszce jednego woofer'a i dodaniu 0,5way.

Ładne kolumny,ładne i na dobrych przetwornikach.

SoundStarStudio napisał:
Kolumny teraz stoją w 25m2 i brakuje im trochę basu,myślę o dołożeniu jeszce jednego woofer'a i dodaniu 0,5way.

No w 25mk to już nie dają rady i myślę że dodanie drugiego woofera dużo nie zmieni,pomyśl nad subem. Na ile Hz jest podział w finalnej wersji?

radecky napisał:
no no pikne Gratuluje
Pawel S. napisał:
proste eleganckie kolumny. wg mnie jednak taki design nie pasuje do twojego pokoju. pasowalby bardziej do stylu minimalistycznego
marian napisał:
Ładne kolumny,ładne i na dobrych przetwornikach.
Dzięki chłopaki za miłe słowa.

Pawel S. napisał:
nie widzialem czegos takiego na wysokotonowkach wiec...
.....więc masz okazje zobaczyć układ rezonansowy w praktycznym zastosowaniu.Temat poruszał Yoshi_80 w artach na AM(na stronie głównej jest ten art),poczytaj.

marian napisał:
No w 25mk to już nie dają rady i myślę że dodanie drugiego woofera dużo nie zmieni,pomyśl nad subem. Na ile Hz jest podział w finalnej wersji?
dlatego myślę że pełna kompensacja BS(6dB,dodanie 0.5way,tylko rozważam)załatwiła by sprawę.Co do podziału to jest on na 3.4 kHz,choć zapewne da się niżej(visaton tnie tą kopółkę na 2kHz :) )to i tak strach.Moim zdanie to bardzo dobra kopółka ale na wysoki podział :)

djdrag23 napisał:
na czym zrobiłes ten projekt graficzny.a po za tym super konstrukcja
Projekt powstawał na programie do projektowania mebli i wnętrz :) o nazwie PRO100.
Program sam w sobie prosty,nie jest jakiś max szczegółowy ale proporcje i kolorystykę sobie posymulujesz.

Powrót