Cieszę się, że doszliście do porozumienia
Wstawiam fotkę poglądową (sorki za tragiczną jakość) mojego pokoju.
To na górze to zmaltretowane Space 86' z PJ-ką jako wysokotonowy, powiem tak, że trochę brakowało mi sceny :lol:
To po bokach to wiadomo co. Widać biurko i laptopa, przy tym biurku często siedzę gdy słucham muzyki. Wysokotonówki mam prawie na wysokości uszu. Wysokość powieszenia to taki kompromis między słuchaniem na siedząco a na stojąco (slucham czasem muzy jak sprzątam albo robię coś nie przy biurku).
Postaram się jeszcze wykombinować jakiś sposób na zawieszenie głośników pod kątem.
---------------------------------------------------
Próbowałem pomierzyć swoje głośniki przy pomocy SW. Wygrzebałem z szafy JIG'a i mikrofon WM-61A z przedwzmacniaczem. Dowiedziałem się, że poprzednie pomiary były do niczego bo przedwzmacniacz miał rozładowaną baterię i zniekształcał każdy sygnał

. Do tego trochę za długie kable, miały za dużą pojemność itd. Podłączyłem wszystko jeszcze raz, odpaliłem, pomierzyłem i... coś tu dalej nie gra. Impedancję itd. i wszystko co nie potrzebuje mikrofonu mierzy bardzo dobrze.
Dlatego dołączam wykres impedancji:

Schemat zwrotnicy uległ niewielkiej zmianie:
L1 = 650uH
R1 = 0R (wywaliłem)
R2 przeniesiony za filtr, do tego 22R równolegle z głośnikiem
no i zmieniłem fazę wysokotonowego.
Pomiary się nawet udały w niższym paśmie, wydaje mi się, że problem pojawia się gdzieś powyżej 10kHz. Ta charka to po pomiarze on axis, nearfield i port, poskładane do kupy. Widać, że najgorzej jest powyżej 10kHz. Zastanawiam się, czego to wina - mierzyłem też GDWK PJ STX-a i tam był bardzo podobny spadek powyżej 10kHz. Na ucho to trudno powiedzieć, mój słuch nie sięga za daleko

ale równowaga tonalna jest ok (porównywałem z KEF C3).

Co o tym sądzicie?
Markery ustawiłem tak, pierwszy na 4ms a drugi na 8ms bo dalej miałem odbicie. Ale krótki czas pomiaru powoduje chyba problemy z niskim pasmem a nie wysokim?
Robiłem też pomiar przy pomocy RMAA, oczywiście bez bramkowania czasu, ale wykres wyszedł podobny (też jest taki spadek w górnej części pasma), no i bardziej poszarpany bo odbicia troche popsuły...
Może mikrofon mam trefny bo ze znanego serwisu aukcyjnego, ale kosztował chyba 26zł i rozmiar się zgadza, malutki jest. I oczywiście mam go w rurce i był na statywie i przedwzmacniacz oraz wzmacniacz mocy ma full pasmo bo sprawdzałem na oscyloskopie.