• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] Kolumny na peerlessach Devils'a

Reakcji
0
Witam,

Nadszedł czas przedstawić swoje kolumny...
Może nie robione przeze mnie ale DIY to DIY ; )

Głośniki:
Peerlessy
2x Bassowy (8"): PT210M (jeden w zamkniętej 2 w BR)
Średniotonowy (kopułkowy): KA20DMR
Wysokotonowy (kopułkowy): SR10

Obudowa:
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 20mm, oklejona forninerem pomalowanym na czarno.
Wymiary: 106x30x35 (wys/szer/głęb)
Całość wygłuszona watoliną.

Zwrotnica
Jedynie co mogę o niej powiedzieć to, że jest zrobiona na częściach firmy Intertechnik.

Wrażenia z odsłuchu
To może na początek coś o pokoju...
Może nie będę się rozpisywał, po prostu wstawię projekt pokoju ; )

To teraz coś o dźwięku...
Najbardziej podoba mi się stereofonia i scena, wszystko wyraźnie, szczegółowo choć czasem zbyt metalicznie (ale jest na to sposób-equalizer ; ))
Bass, hmmm na pewno zróżnicowany a to pewnie dla tego, że jeden głośnik jest w budzie zamkniętej, a 2 w bass reflex'ie. Schodzi dość ale brakuje mu trochę tego kopa (może to wina aktualnego wzmacniacza...Ale czekam na Symasym'a[jak tylko go dostanę napiszę co się zmieniło.]) Porównywać nie będę ponieważ nie mam z czym... No chyba, że Samby 130 od Tonsila, ale to nie ta klasa więc nie ma co porównywać.

To teraz czas na:
Zdjęcia:

No i to wszystko, jak czegoś brakuję, macie jakieś pytania to pytajcie śmiało w temacie ; )

A no i zostało mi wszystkim życzyć Wesołych Świąt i udanych konstrukcji =)

Pozdrawiam.

Witam, a przez kogo została ta konstrukcja wykonana? Na Twoje zlecenie/prośbę? Czy kupiłeś gotowe DIY...? Coś więcej możesz napisać o samej konstrukcji? Częstotliwości podziału zwrotnicy np?? Zastanawiam się czy bas w b-r'ce tylko wspomaga najniższe rejestry basu w closed... No i ten tunel b-r zdeczka mały....

Edit:
Doczytałem, nie wiesz nic o zwrotnicy więcej... Ta największa cewka wygląda na duża, ile ma średnicy? ;) Może schemat rozrysuj...

Wallker napisał:
a przez kogo została ta konstrukcja wykonana
Została kupiona na alledrogo ; )
Sprzedający stwierdził, że została wykonana przez jakiegoś NIEMCA :mrgreen:

DIGIPROCOMP napisał:
Devils napisał/a
oklejona forninerem pomalowanym na czarno.

nie ściemniaj , gołym okiem widać, że to okleina

Może na zdjęciach tak wygląda, ale w rzeczywistości to fornir ; )

[ Dodano: 2009-12-24, 14:38 ]
Wallker napisał:
Edit:
Doczytałem, nie wiesz nic o zwrotnicy więcej... Ta największa cewka wygląda na duża, ile ma średnicy? Może schemat rozrysuj...

Po świętach wam wszystko rozrysuje ; )

lklukasz napisał:
poza tym zobaczcie jak ułożone cewki w zwrotnicy
A skąd wiesz czy czasem nie było mierzone z takim ustawieniem ? ; s

Widzę, że większość osób na tym forum JEST BARDZO MIŁYCH... Ale zostawię to bez komentarza, tylko żeby się czemuś przyczepić ; \

Devils napisał:
poza tym zobaczcie jak ułożone cewki w zwrotnicy

Takie ułożenie cewek wcale na siebie nie wpływa! To co pokazał Troels tyczy się 2ch cewek w tym samym filtrze np 3 rząd na basie, jeśli cewki są zbyt blisko siebie cewki na siebie oddziałują, jeśli cewki są od innego filtru nie wpływają na siebie, podłącz sobie tak i zmierz np Jigiem, większość forumowiczów źle zrozumiała test troelsa niestety.

Devils napisał:
(ale jest na to sposób-equalizer ; ))
Po to jest zwrotnica, zeby w niej grzebac, grzebac, grzebac i doprowadzic ja do takiej perferkcji zeby juz nic nie trzeba bylo zmieniac. Dlatego wiekszosc drooogich wzmacniaczy ma tylko galke zmiany glosnosci.

Bartuś, Tak, tak ale na tym też trzeba się znać.
A po za tym to ogólnie słucham rocku i czasem dobrego metalu więc mi to pasuję ; )

Re: Kolumny na peerlessach Devils'a

Re: Kolumny na peerlessach Devils'a

Devils napisał:
...
Może nie robione przeze mnie ale DIY to DIY...

js napisał:
...Każdy, kto wykonał jakieś urządzenie elektroakustyczne i chce się nim pochwalić, może zrobić to tutaj.
...
:twisted:

Więc co mam napisać? Ładne zestawy kupiłeś?

Powrót