• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Kolumny 3-drożne] mds08,mds05,dx25

Reakcji
0
"Moja" pierwsza konstrukcja.

Serdeczne podziękowania dla Wszystkich, którzy przyczynili się do powstania tych kolumn.

W szczególności dla Pawła S i Irka

głośniki to MDS 0.8 MDS 0.5 i dx 25

Zwrotnice wg projektu Irka wykonanie Paweł

obudowy:płyta mdf fornirowana dębem amerykańskim ciemnym z przodu, jasnym z boków

Niestety nie mam jeszcze gotowych maskownic.:(

Nie będę rozpisywał się na temat wrażeń odsłuchowych, bo brakuje mi fachowego słownictwa:) , ale pokochałem nawet śpiewanie Edyty Górniak. Moje obawy co do średniotonowca - bezpodstawne.

Koszty rozłożyły się na pół roku tak, że dokładnie nie wiem ile co kosztowało:) Pozdrawiam. :)

szkoda tylko ze takie calkiem proste przy tych glosnikach.. ;) ale jak na pierwsza konstrukcje naprawde udana

[ Dodano: 2008-09-07, 14:20 ]
no i wstawi imbusy ;) czarne

Czuć pewien niedostyt...Są sfazowane krawędzie, "burczybas" szczelinowy, mdf nie wiórówka, dobre przetworniki a brak frezów...szkoda...zamiast maskownicy zrób frezy, po wycięciu otworów też się da prosto wyfrezować...doda to uroku i postawi kropke nad "i" , ładne membramy i kosze trzeba eksponować i cieszyć oko :) śrubki to sprawa oczywista. Ogolnie konstrukcja fajna, ładna ale może być jeszcze lepiej...pokuś się o opis brzmienia bo edzia jakoś mnie nieprzekonuje , czym to napędzasz, jaka muza itd pozatym jest fajnie i starannie :)

morutino napisał:
Moje obawy co do średniotonowca - bezpodstawne.
mam nadzieje ze to glosniki byly niewygrzane bo jak je testowalismy to niebyt przyjemnie bylo :???:

brzmienie srednicy bylo ostre i krzykliwe, narzucalo sie to znaczaco przy wiekszej glosnosci. mam nadzieje ze poprawilo sie po wygrzaniu glosnkow.
podzialy pasma byly OK i mimo ze MDS05 niejest typowym sredniotonowcem niczego nie brakowalo.
bas jest zrownowazony i nienarzuca sie. jest na tym samym poziomie co reszta pasma i wybija sie dopiero wtedy kiedy w nagraniu jest uwypuklony.
jak dla mnie to troche za ostre brzmienie mialy te kolumny ale poza tym sa OK

dla zainteresowanych przekroj kolumny

ile mds05 kosztuje z audiocomponents ? nadaje sie do monitorow czy tylko raczej jako sredniak ?

dolphin123, niewiele tanszy niz MDS08. pewnie ok 100-120zl
jest to glosnik do samochodu wiec basem gra. w monitory wsadzic go mozesz razem z DXem i wywalasz tylko czesc "trzeciej" drogi ze zwrotnicy irka (bedzie to bardziej do kina niz do pelnego pasma)
ale szczerze mowiac to bym sie zainteresowal czyms innym...

Nie na temat...
I teraz naszła mnie myśl żeby te 3 drogi przenieść do samochodu :D co wy na to ? :twisted:

oczywiście wkręty są tymczasowe, bo czarne masz tylko do gipsu... więc jak znajdę odpowiednie to zmienię
Jeśli chodzi o frezy to ich nie będzie, bo uważam je za zbędne.
Chcesz posłuchać? Zapraszam:) weź browa i wpadnij
i jeszcze ktoś pytał o napęd- ampli stereo Yamaha rx 797
dziękuję

Nie na temat...
Gilotyn@ napisał:
I teraz naszła mnie myśl żeby te 3 drogi przenieść do samochodu :D co wy na to ? :twisted:

Sens jest jesli mds08 nie bedzie w bagazniku tylko w drzwiach czy gdzies ;).. nie wiem jak to zrobisz

Nie na temat...
MDS 08 był by w 20 litrowej skrzynce w drzwiach ;) 05-tka była by w drzwiach na wysokość lini okien a górka na słupku po małym tuningu. Zamontowanie tego nie stanowi kłopotu ;) więc luuuz pomysł do przemyślenia ;)

Nie na temat...
Gilotyn@ napisał:
MDS 08 był by w 20 litrowej skrzynce w drzwiach 05-tka była by w drzwiach na wysokość lini okien a górka na słupku po małym tuningu. Zamontowanie tego nie stanowi kłopotu więc luuuz pomysł do przemyślenia

a po miesiącu drzwi wisiałyby o 10cm niżej...

Co do konstrukcji, całkiem całkiem ;) Chciałbym usłyszeć porządnie wygrzanego 05. Zmienisz śrubki i będzie super :)

Troche niepotrzebnie się bawiłeś w zgniatanie tego wszystkiego taką masą ścisków
trzeba było zastosować klej kontaktowy.

Czasami jak przeglądam forum to się rzucają w oczy jakieś stosy cegieł, pustaków i worki z ziemniakami....
Jestem ciekaw brzmienia tego mds-a w domu.

Wygląda bardzo ładnie i soldnie. Podobają mi się wizualnie te głośniki. Wszystko wykonane precyzyjnie z dbaniem o szczegóły. Oprócz frezów. ;) Ale mi to osobiście mocno nie przeszkadza. Aha - i "bas-refleks" na plus, tylko zastanawiam się czy kąt prosty w jego przebiegu nie powoduje jakiś negatywnych skutków.

jaro_21 napisał:
Czasami jak przeglądam forum to się rzucają w oczy jakieś stosy cegieł, pustaków i worki z ziemniakami....

To jak kto woli kleic to juz jego sprawa... ciekawe czemu w przemysle fornir z np plytami wiorowymi czy innymi skleja sie na prasach hydraulicznych a nie na klej kontaktowy? Poza tym u mnie np ciezko dostac moment a patex express to 20 minut docisku (wg producenta 8minut) i jest bardzo dobrze sklejone.

Camel- napisał:
tylko zastanawiam się czy kąt prosty w jego przebiegu nie powoduje jakiś negatywnych skutków.
tez sie nad tym zastanawiam i stosuje odpowiednio wiekszy przekroj :P tak wiec niepowinno byc z tym problemow ;)

El_liero napisał:
tak w przybliżeniu do 100zł ile mogły cię wynieść?
koszt glosnikow policz sobie z AC - pewnie cos ok 700zl
a koszt zwrotnic to 400zl!!
no i jeszcze stolarka

Powrót