• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny Audiomega czy składane STX'a????

Reakcji
0
Witam.Mam mały problem,nie moge sie zdecydować czy lepiej kupić kolumny Audiomega 500 czy złożyć kolumny na głośnikach STX'a.I jak wymierzyć wielkość obudowy bassreflex trójdrożnej na głośniki:
2x32cm-300W,średnio:18cm-150W i 2 wysokotonowe po 200W.Czy może zrobić taką samą jak w tych BRX'ach???Pozdrawiam

to już wolałbym stxy, audiomega to jak sama nazwa wskazuje mega szit :)

Czym chcesz napędzać te kolumny ?
Jakie pomieszczenie maja nagłośnić ?

Ech. dlaczego 2 razy 32 cm ?, to da niezbyt dobry bas , może i ten najgłębszy będzie silny ale kontrola i wyższe rejestry będą niepełnosprawne.
Pamiętej że najpierw muisz zapewnić dobrze odtworzone pasmo 60-18000hz a później możesz rozszeżać pasmo w dół, a tak zrobisz dwa subwoofery i wcale ładnie grać to nie będzie.

Na początek to 2 razy 16-18cm na bas, wybierz dobre głośniki i na 99% cię zadowoli, a subwoofer zostaw do kina.

na 2*30 cm wcale nie będzie lepszy/głośniejszy bas :!: , chyba że ten od 50hz w doł a tego jest mało w muzyce.

Czyli jednak nie dowiem sie jak to obliczyć:/
Wzór podał Ci pan_pawel, a żeby złożyć dobrą zwrotnicę to składasz sprzęt pomiarowy i na podstawie pomiarów dobierasz elementy.
No i wszystko jasne :)

Obudowę liczysz pod głośnik niskotonowy. Jeśli średniak jest konstrukcją otwartą to powinien mieć też własną komorę. Na wysoki też może być... a wzór który podał pan_paweł to wzór na objętość prostopadłościanu jakbyś nie wiedział...

a wymagana pojemnosc obudowy dla danego glosnika obliczysz programem winisd do ktorego tutoriala znajdziesz na stronie glownej

Dzieki za pomoc bo krótko mówiąc jestem zielony w tych tematach:/Jak a dlaczego na głośnikach 32 bedzie źle grało??To na jakich mam zrobić żeby bass był bardzo mocy,głęboki ale nie zamulony???I objętość się oblicza tylko na basowe???Czyli jak mam na 1 głośnik,np:45l to mnoże to razy 2???I czy osobno zrobic komory dla głośników wysoko i średniotonowych??Pozdro

[ Dodano: 2007-10-18, 19:13 ]
A jeżeli obliczyłem strojenie głośnika basowego i wyszło mi ok.34Hz to musze pomnożyć to razy 2???(2 głoś. basowe w kolumnie).

rumak_2006 napisał:
To na jakich mam zrobić żeby bass był bardzo mocy,głęboki ale nie zamulony???
alesz oczywiscie ze mozesz uzyc takiego glosnika. jednak najtanszy przyzwoitej jakosc to ok 220zl ;)

rumak_2006 napisał:
I objętość się oblicza tylko na basowe???
tak. na sredniaki daje sie mala skrzynke zamknieta - np 2-5litrow

rumak_2006 napisał:
jak mam na 1 głośnik,np:45l to mnoże to razy 2???
brawo
rumak_2006 napisał:
A jeżeli obliczyłem strojenie głośnika basowego i wyszło mi ok.34Hz to musze pomnożyć to razy 2???(2 głoś. basowe w kolumnie).
przeciez w tym programie na poczatku mozesz wybrac ze masz 2 glosniki

W tym programie strojenie wyszło mi troche małe:25,22Hz.Czy takie strojenie jest dobre czy nie??

[ Dodano: 2007-10-19, 08:28 ]
W tym programie strojenie mi wyszło trochę małe bo 25,22Hz.CZy to jest dobre strojenie czy nie??

charakterystyka impulsowa też jest nie miarodajna :)
kierować się trzeba zdrowym rozsądkiem , a strojenie najlepiej dobierać w oparciu o pomiary impedancji, promieniowania portu i/lub poprzez odsluchy.

Powrót