• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny DIY - jakie przetworniki?

• Autor wątku Autor wątku diy_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam,
W najblizszym czasie chciałbym rozpocząć budowę kolumn podlogowych.

Niestety nie wiem jakie przetworniki zastosować...
Kilka informacji:
-Kolumny docelowo pod UniAmp'a
-Zestaw najlepiej 2-drożny
-Budżet niewielki: 250-300PLN max. (same głośniki)
Zestawik do muzyki, głównie trance/rock (Nightwish ;)), czyli głęboki bas, mocny, ale miękki - sam nie wiem jak to określić ale chyba wiadomo o co chodzi - ma pacać.

Czy za te 300 PLN da radę kupić coś co zagra na rozsądnym poziomie z Uni? Czy może warto troszkę dołożyć i kupić droższe przetworniki, które dadzą z siebie więcej?

Pozdrawiam

do rockowej muzyki tanie przetworniki raczej moim zdaniem się nie sprawdzą, raczej pozostaje Ci opcja dołożenia i to niestety cąłkiem sporo. W tym budżecie za same głośniki to przychodzi mi na myśl albo 14 SCX/SK + PJ, albo 17 SK + AK. Ta druga opcja niby lepsza, ale SK w symulacjach nie będzie powalał niskim zejściem, realnie 50-60hz -3db.

raczej pozostaje Ci opcja dołożenia
Czekam więc na propozycje.
Zestawy które podałeś i tak nie wykorzystują budżetu... Jak pisałem w pierwszym poście, jak będzie trzeba dołożyć to fundusze sie znajda... Chodzi o to zeby bylo mozliwie tanio, a gralo na jakims przyzwoitym poziomie.

Te 300PLN to kwota tylko i wylacznie na glosniki.

Myślę, że AWX wart dołożenia:-) na przetworniki potrzebowałbyś około 500zł. Chyba najlepszy stosunek cena/jakość w tej cenie.

Dozbierałbym do AWX, jak poprzednicy piszą. Prawdopodobnie najlepszy wybór.

Powrót