• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny estradowe 3-drogi. Potrzebna pomoc

Reakcji
0
Cześć chciałbym wybudować kolumny 3 drożne
w zestawieniu 1" twetter, 6,5" średniotonowy i 12" niskotonowy.

bądź 2 x 8" srednio nisko tonowy i 1" twetter.

Może ma ktoś z was pomysł w jakie obudowy do osadzić i jakie zwrotnice.
Myślałem o głośnikach eminemce bądź Eighteensound.

Chciałbym żeby to naprawde dobrze grało, a przedewszystkim zależy mi na fajnej górze i ciepłej średnicy.
Te paczki będą urzywane z dołami z FBT 15PROMAXX.

Dlatego rozważam też wybudowanie 2 x 8" plus twetter, w postaci satelity liniowej.
Bardzo podobają mi się brzmieniowo kolumny POL-AUDIO.
Nie koniecznie muszę budować na 18sound, ale chciałbym żeby to dobrze grało.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A znowu w paczkach w układzie twetter i 12" zawsze jest brak jakiegoś środkowego pasma.
A bardzo spodobała mi się kolumna 3 drożna Dynacord d12-3 i dlatego napisałem też o takim rozwiązaniu.

Dlatego rozważam też wybudowanie 2 x 8" plus twetter, w postaci satelity liniowej.

Liniowej?
Nie ma takiej.
System liniowy to nie jedna standardowa paczka, a nawet nie kilka, tylko specjalnie zaprojektowane kolumny z falowodem, grające liniowo dopiero wtedy gdy się je połączy, ustawi odpowiednio i użyje procesora.

A znowu w paczkach w układzie twetter i 12" zawsze jest brak jakiegoś środkowego pasma.

Jeśli głośniki są dobre oraz zwrotnica odpowiednio zaprojektowana to nie ma możliwości aby była dziura w paśmie.

Nie koniecznie muszę budować na 18sound, ale chciałbym żeby to dobrze grało.

Jeśli ma dobrze grać i ma posłużyć bardzo długo, to muszą być drogie głosniki, nie ma innej opcji.
Zainteresuj się paczkami Drausa STK612, siedzi tam 18sound 12MB700 + Selenium D2500.
Może się okazać że lepiej kupić takie kolumny niż robić samemu.

Ostatnia edycja:
No to DIY nie wchodzi tutaj w grę... chyba że będą przypomianć oryginały i nikt się nie skapnie.

Jeśli bierzesz za to pieniądze to miej kasę na dobry sprzęt, który gra i wygląda.

A znasz firmę NAW?

Pewnie że znam.

Tej firmy DR AUS nigdy niesłyszałem.

To człowiek który robił DIY i potem otworzył własną działalność.
Prawdopodobnie najlepszy DIY-owiec który się bardzo mocno rozwinął, ma nawet swój własny falowód. Oprócz kolumn robi też wzmacniacze, jest byłym pracownikiem ADS-a, PLX to jego konstrukcja.

A tutaj taka mała ciekawostka :)

Ostatnia edycja:
Myślę że mam całkiem niezły sprzęt

Tylko chodzi o to że np EAW grają w twettrach też górny środek
EV niestety to plastik
a HK PROLINEAR grają rewelacyjnie ale na małe imprezki prawie 50kg boli..

dlatego chciałbym coś małego zgrabnego z dobrym sound-em.
Tylko o to mi chodzi :-)

Napewno bym nieoszczędzal 😀
Już mam taki mentlik, ze niewiem czy budować. Bo może faktycznie lepiej jako satelity będzie grało 2x 8" + twetter albo nawet 2 x 10" i twetter.

Doradźcie co będzie grało bardziej ciepłym środkiem. Może macie jakieś głośniki wypróbowane.
Bo może jednak warto zaryzykować i zbudować.

Już mam taki mentlik, ze niewiem czy budować. Bo może faktycznie lepiej jako satelity będzie grało 2x 8" + twetter albo nawet 2 x 10" i twetter.

Nie tweeter dylko driver.

Doradźcie co będzie grało bardziej ciepłym środkiem.

Musisz sam posłuchać ponieważ barwa dźwięku w kolumnach estradowych to drugorzędna sprawa.

Napewno bym nieoszczędzal

Ile masz na wydanie?

STK612M kosztuje 2320zł za sztukę.
Jeśłi chciał byś zrobić taką kolumnę DIY, to: 1200zł głosniki. Zwrotnica min. 150zł. Obudowa 200zł min. Akcesoria 100zł min. Razem 1700-1800zł za taką kolumnę DIY (a jak wyjdzie nie wiadomo).

Opłaca się robić i wyskakiwać między ludzi z kolumnami DIY?
800zł drożej i masz oryginały.

No chyba że granat coś innego zaproponuje.

Powrót