• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny głośnikowe do 300-350 zł

Reakcji
0
Witam, potrzebuję monitorów do ok. 300-350 zł (włącznie z materiałami do ich budowy). Podejrzewam ze w tej cenie najlepszym rozwiązaniem będą STXy gdn-14-100-scx i T.STX.4.1.200.8.F.P.PC. Czy ta konfiguracja będzie okej do laptopa? Jaką zwrotnicę należałoby "złożyć" do takich kolumn?

To lepsza konfiguracja niż HandMade do 350-400zł ? Bo myślę że do 400 zł jestem w stanie zapłacić za "składniki" na kolumnę.

Jeśli masz ochoté coś zrobić samemu to poszukaj w gotowych kontrukcjach. Skrzynkę można szybko posklejać ale trzeba jeszcże czymś polakierować, okleić itp.

Właśnie chciałbym zrobić samemu :) Myślę że mam już jakieś wyrobione "zdolności manualne" i powinienem sobie poradzić bez problemu. Znalazłem własnie komplet który mi się spodobał:
http://diyaudio.pl/showthread.php/14018-Kolumny-2-drożne-Monitorki-GDN-14-100-8-SCX-i-GDWK-10-200

Chciałem zapytać jakie zmiany zajdą jeżeli użyję zamiast PJ-ów, PC? Jaką zrobić zwrotnicę do takiego kompletu

EDIT:

Ta jest dobra ?
http://www.fratu.pl/irek/files/stx14-100-8scx_gdwk10-200-8pj.GIF

Ostatnia edycja:
W tej cenie naprawde polecam kupic gotowe, a jesli juz koniecznie chcesz zrobic samemu to przynajmniej dozbieraj do ok 500zl na same przetworniki

I jaki komplet wtedy polecałbyś złożyć?

A poza tym, dzięki za wszystkie odpowiedzi.

chlop chce wydac 300-400pln a tutaj juz propozycja 500 na przetworniki do tego 150 na zwrotki i conajmniej 150 na budy i juz wychodzi 800 czyli dwukrotny budzet... do 300-400pln poszukaj uzywanych DIY w tej cenie kupisz scx+PJ lub cos na arnach... same najtansze budzetowe zwrotki to 50/szt plus budy min 50/szt i zostaja grosze na przetworniki. Nic nie wymyslisz w tej cenie. Ewentualnie jednodrozne na TB jesli maja byc bliskiego pola do lapa

Za okolo 400zl daloby sie zlozyc monitorki na gdn 14 100 scx i alu tweeterze stx. Same przetworniki to 230zl. Mysle, ze to juz by gralo na dobrym poziomie.

Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, istnieje jeszcze możliwość kupna GDWK10-200-8PJ ?

Ostatnia edycja:
jak chcesz to za 350 zł mam na sell Arcusy Lotusy - bardzo dobre monitory na Vifach a nie jakichś tam STX-ach ....

Monitory mają zmienione kondensatory elektrolityczne na foliowe

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

Rownie dobrze mozna napisac ze na starych rupciach vify wzgledem nowych stx. Chodzi mi tylko o to ze Twoja wypowiedz odebralem jak wyszydzenie marki STX...

tak to szydzenie z marki STX
pierwsze lepsza nawet stara vifa jest dużo lepsza od budżetowego stx-a z blaszki na konserwy....

ot takie moje zdanie

Witam, podepnę się pod temat kolumn za 300-350 zł. Interesowałyby mnie takie podłogówki do ok. 700 zł za parę. Konkretnie szukam kogoś kto mógłby porównać Jamo S426, Taga TAV-506 v. 2 i STX F-200 n. Akurat te trzy bo maja zbliżone ceny i są wąskie (do 19 cm). Miałyby grać jako fronty z ONKYO TX-NR525. Wybór jakich byłby rozsądny? Jakie są różnice. Słuchałem Jamo s426 - grają poprawnie jak dla mnie. Czy pozostałe zagrają lepiej?

Powrót