• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

kolumny - jak zaprojektować

Reakcji
0
Sprawa wygląda tak, chciałbym złożyć własną konstrukcję głośników.
Posiadam wzmacniacz radomor 5102te 25w/4Omy (i nie zapowiada się żebym szybko wymieniał). Stary zestaw głośników unitra zg który mam (w środku są głośniki 20 i 15w) dość kiepsko gra.
Materiał na kolumny mam- 2 cale grubości deski sosnowej (jako że z ojcem prowadzimy stolarnie nie będzie żadnego problemu z obróbką). Płyta z fornirem nie wchodzi w ogóle w grę (bo mi się to po prostu nie podoba)
Mam pokój 7,5/2.8 m
Ogólnie słucham każdej muzyki i dość często oglądam filmy. Chciałbym by kolumny były w miarę uniwersalne i grały tutaj w zestawie stereo.
W grę wchodzi konstrukcja dwu drożna z uwagi na koszty, tak by się zamknąć w 200zł za głośniki. Chodzi mi o jak najlepszy stosunek cena/jakość. Audiofilem nie jestem i zdecydowanie mi chodzi o skonstruowanie czegoś samemu i naukę.
Jakie głośniki dobrać. Co ze zwrotnicami? Jaką grubość drewna dobrać? Może coś więcej podpowiesz.
Dzięki K.

m3ndium napisał:
Materiał na kolumny mam- 2 cale grubości deski sosnowej
Wystarczy że będzie 1cal po obróbce zostanie ponad 2cm ale jak masz drewno liściaste dąb, buk to by było lepsze, ma bardziej jednolitą strukturę i większą gęstość.

aha, zapomnialem o tym
plyta wiorowa lub MDF starczy ok 16mm
lite drewno to nie wiem - ale to 20mm to juz chyba przesada

m3ndium napisał:
Może coś więcej podpowiesz
zdjecia ktore maja byc wykozystane w tutorialu sa dostepne w temacie "tutorial" w dziale offtopic
tam powinno byc prawie wszystko wyjasnione ;)

Pawel S. napisał:
plyta wiorowa lub MDF starczy ok 16mm
lite drewno to nie wiem - ale to 20mm to juz chyba przesada
m3ndium, jesli masz dostep do mdfu to odpusc sobie wiorowke... mdf jest latwiejszy w obrobce i duzo lepszy pod wzgledem gestosci

Hmm jak ma być maks grubość maks 20mm to poszukam na zakładzie innego materiału na pewno coś fajnego znajdę na warsztacie. Projekt już mi się spodobał:)
Być może mdf jest lepszy w obróbce, ja jednak wolę wygląd drzewa niż fornir na płycie.

Nadszedł czas na coś większego mam fundusze ok. 700-800zł, czy polecicie jakiś projekt który spełniałby wymagania jak powyżej czyli:
radomor 5102te (jak tylko dorobię coś w wakacje to go wymienię)
pokój 7.5/2.8
głównie ma grać z filmami
materiałów do obudowy nie wliczamy, mam płyty, wkręty kleje etc

Powrót