• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny JVC S-PX5 - regeneracja/usprawnienie.

Reakcji
3
Witam posiadam kolumny(tak jak w temacie) są po prostu to ... nie maja basu,ani takiego dźwięku, najlepsze jest to ze nie ma w nich zwrotnicy, głośnik basowy to 10" 80W,ale średnie i basowe są jak by przytarte i charczą.
Skrzynki są w miarę zadbane,co z nimi zrobić,dać tam jakieś inne głośniki?? Czy co macie jakieś dobre pomysły?
Doradźcie mi jakieś głośniki.

Nie jestem pewien ale one stały w wilgoci może to przez to padły ??

Zdjęcia tego "kolumn"

Jeżeli to są oryginalne głośniki to poszukaj zwrotnicy w necie bo szkoda by je było wyrzucać. Na zdjęciach widać, że głośniki z zewnątrz są zadbane. Wgniecione kopułki można naprawić odkurzaczem. A to, że nie mają basu to jest wina tylko i wyłącznie braku zwrotnicy.

No właśnie tak myślałem ale to jaka zwrotnice do nich ??a i jeszcze dodam ze jeden średnio-tonowy jest spalony, działa dopiero jak docisnę membranę,jakiego tam dać ?? najlepiej by było od razu 2 kupić

Poszukaj zwrotnicy na necie pod ten konkretny model kolumn, inne nie wchodzą w grę. Inna możliwość to pomiary, ale do tego potrzeba sprzętu pomiarowego (mikrofon+jig+sw).
Jeśli jeden głośnik jest spalony to wymień go na taki sam.

Każda zmiana głośników wiąże się ze zmianą zwrotnicy (pomiary). Niestety...

Mały offtop:
bart210 napisał:
A to, że nie mają basu to jest wina tylko i wyłącznie braku zwrotnicy.
Możesz rozwinąć? Dlaczego tak sądzisz? Pytam, bo wielokrotnie widziałem w czasopismach audio recenzje różnych markowych kolumn, w których po rozkręceniu znajdowano tylko kondensator na gwizdek, a niski szedł całym pasmem- i wcale nie przeszkadzało to zdobywać im wysokich ocen, w tym cząstkowych- także za bas. ;)

La'Mefenzo napisał:
Pytam, bo wielokrotnie widziałem w czasopismach audio recenzje różnych markowych kolumn, w których po rozkręceniu znajdowano tylko kondensator na gwizdek, a niski szedł całym pasmem- i wcale nie przeszkadzało to zdobywać im wysokich ocen, w tym cząstkowych- także za bas. ;)
Na takie rzeczy to mogą sobie pozwolić producenci kolumn typu B&W, gdzie jakość dźwięku z głośników jest na tak wysokim poziomie, że nie trzeba wprowadzać dodatkowej korekcji pasma.
Inna sprawa to taka, że w wielu czasopismach audio recenzje mocno zależą od kwoty jaką zapłacił producent za pokazanie jego produktów.

Zresztą co ja się będę produkował. Pokaż mi chociaż 1 zestaw 3-way, który nie ma w środku zwrotnicy.

bart210 napisał:
Poszukaj zwrotnicy na necie pod ten konkretny model kolumn,

No niby by tak ale tak nie było zwrotnicy od nowości 1 raz te głośniki rozkręciłem (dostałem od 1 właściciela) wiec takiej zwrotnicy sie nie dostanie i ciężko dokupić nawet taki głośnik do nich sa tylko na kondy i to wszystko. :(

P.S chce może ktoś kupić ?? :)

bart210 napisał:
Pokaż mi chociaż 1 zestaw 3-way, który nie ma w środku zwrotnicy.
Bez zwrotnicy widziałem tylko dwudrożne. Nazwy teraz nie podam, bo gazety te zwykle przeglądam w emipku (kto by to kupował), ale następnym razem jak takie cudo zobaczę, postaram się zapamiętać ;)

nik156 napisał:
dodam ze jeden średnio-tonowy jest spalony, działa dopiero jak docisnę membranę
caly czas dziala jak go docisniesz? czy slabo i przerywa?
bo jak caly czas to nie jest spalony i da sie go naprawic

bart210 napisał:
Poszukaj zwrotnicy na necie pod ten konkretny model kolumn, inne nie wchodzą w grę
skoro w kolumnach jej nie ma to w necie tym bardziej nie bedzie :P

bart210 napisał:
Na takie rzeczy to mogą sobie pozwolić producenci kolumn typu B&W, gdzie jakość dźwięku z głośników jest na tak wysokim poziomie, że nie trzeba wprowadzać dodatkowej korekcji pasma.
lub ci co robia kolumny najnizszym kosztem :P

bart210 napisał:
Zresztą co ja się będę produkował. Pokaż mi chociaż 1 zestaw 3-way, który nie ma w środku zwrotnicy.
najtanszy i pierwszy z brzegu - TONSIL FENIX. to raczej nie pracuje jakos 3 drogi ale tak to nazywaja. pozostale przyklady to wieze ze sklepow

nik156 napisał:
P.S chce może ktoś kupić ??
ja sie musze swoich smieci pozbyc :lol:

Pawel S. napisał:
caly czas dziala jak go docisniesz? czy slabo i przerywa?
bo jak cały czas to nie jest spalony i da się go naprawić

Działa jak go docisnę wiadomo przerywa,ale gra chciałem zobaczyć czy da rade coś zrobić,ale jest zaklejony (tzw.puszka)

p.s to ja tez muszę się pozbyć 6par mi leszy i miejsce zajmuje :P

nik156 napisał:
Działa jak go docisnę wiadomo przerywa,ale gra chciałem zobaczyć czy da rade coś zrobić,ale jest zaklejony (tzw.puszka)
da sie naprawic ale trzeba rpzklejac co przy piankowym zawieszeniu bedzi klopotliwe :???:

Powrót